News Flash:

Salubrizarea menajera

28 Iunie 2005
864 Vizualizari | 0 Comentarii
•Salubrizarea menajera are оn vedere, dupa cum arata si numele, оnlaturarea deseurilor menajere, care constituie partea cea mai semnificativa (75–80%) a deseurilor urbane. Оn aceasta categorie de deseuri sunt incluse reziduurile care provin din locuinte (de la prepararea hranei, ambalaje, ziare, resturi textile, aparatura electrocasnica scoasa din uz etc.), din institutii sau unitati economice diverse (comert, industrie). Salubrizarea menajera se realizeaza prin precolectarea deseurilor de catre cei care le produc, iar apoi prin colectarea, transportul si depozitarea acestora la gropile orasenesti de gunoi de catre operatorii unor astfel de servicii. Precolectarea deseurilor menajere se face de catre populatie sau agentii economici оn recipienti speciali, оn cele mai multe cazuri standardizati – asa-numitele europubele (de 120 si 140 litri) si, оn situatii particulare, оn containere (de 1,1 sau 4 mc). Recipientii de precolectare sunt pusi la dispozitie gratuit populatiei, оn functie de numarul de persoane. Precolectarea deseurilor menajere si industriale de la agentii economici se face оn europubele sau containere, оnchiriate de beneficiar. Atat оn cazul populatiei, cat si al agentilor economici, precolectarea este neselectiva, cu toate dezavantajele ce decurg din acest mod de eliminare a deseurilor. De aici si concluzia a fost ca ar fi necesara o colectare diferentiata a deseurilor si o respectare a reglementarilor in domeniul protectiei mediului!

Оn ceea ce priveste colectarea deseurilor menajere de la populatie sau agentii economici, aceasta se face de catre operatorii de servicii publice de salubritate numai pe baza de contract, оn care este inclus si programul de ridicare a deseurilor, asa cum face si SC Salubris SA din Iasi. Programul de prestatii trebuie sa asigure оn permanenta mentinerea unui nivel de salubritate corespunzator normelor igienico-sanitare. Ca urmare, acest program este aproximativ dupa cum urmeaza: zilnic, la marii producatori de deseuri (piete agroalimentare sau sociale, spitale etc.), de 2–3 ori pe saptamana pentru asociatiile de locatari si saptamanal pentru locuintele individuale sau de mai multe ori pe zi оn anumite perioade din an.
Desi sumele percepute pentru colectarea deseurilor sunt, оn momentul de fata, relativ mici, sunt numeroase totusi situatiile оn care acestea fie sunt achitate cu оntarziere, cazul asociatiilor de locatari, fie nu sunt achitate si conduc la rezilierea contractelor, cazul persoanelor care locuiesc la curte. Dupa colectare, eliminarea deseurilor solide municipale din localitati se face, оn cea mai mare parte (peste 90%), prin transportarea si depozitarea acestora la depozitele (rampele, gropile) de gunoi orasenesti.
Depozitele оn care se stocheaza deseurile sunt de trei feluri:
- menajere,
- industriale si
- mixte.
Trebuie spus ca depozitele orasenesti sunt, оn general, mixte, acceptand la evacuare atat deseuri menajere, cat si deseuri industriale nepericuloase, doar cele asimilabile cu cele menajere. Doar оn localitatile urbane mici si оn comune, depozitele de deseuri sunt exclusiv menajere.
Оn ceea ce priveste depozitele de deseuri municipale (menajere si mixte), оn fiecare localitate urbana sau rurala exista cel putin un altfel de depozit, dar sunt situatii оn care pot functiona mai multe asemenea deponeuri. Statistica de mediu consemneaza pentru localitatile urbane din Romania, la nivelul anului 2000, un numar de 303 depozite municipale, ceea ce reprezinta circa 25% din totalul depozitelor de deseuri din tara. Suprafata ocupata de aceste depozite este de circa 1.236 ha, ceea ce reprezinta aproximativ 9% din suprafata afectata de depozitarea deseurilor. Cele mai multe depozite urbane de deseuri (60%) sunt mixte, acceptand pentru depozitare atat deseuri menajere, cat si deseuri industriale, de obicei, nepericuloase. Оn ceea ce priveste amplasarea lor, 7% dintre depozite sunt situate оn intravilanul localitatilor, 87% sunt оn afara oraselor, iar 6% se afla pe malul apelor.
Оn mediul rural, conform cercetarilor recente (2001), doar оn 19 judete s-au оnregistrat 2.003 spatii de depozitare a deseurilor de tip urban si rural (depozite mixte), a caror suprafata a fost evaluata la peste 1.800 ha. Оn momentul de fata, Romania se confrunta cu un management necorespunzator al deseurilor. Оntrucat acesta este unul dintre sectoarele-cheie оn Parteneriatul de Aderare la UE, tara noastra trebuie sa reglementeze problema deseurilor, prin adoptarea unui management integrat al acestora, care implica, оntre altele, si selectarea la sursa a gunoiului. Pe langa proiectele de genul celor prezentate mai sus, оn vederea оmbunatatirii managementului deseurilor au fost adoptate si o serie de programe care оncurajeaza rezolvarea problemelor de mediu оn cadrul unor parteneriate de afaceri оntre municipalitatile unor orase si firme straine.
Ing. Ana-Maria Timofte
Birou Managementul Mediului
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1425 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013565 (s)