Local

Salvarea culturii iesene

Publicat: 02 apr. 1999
1

•Era normal ca, in aceasta campanie de sustinere a ideii pastrarii celor trei institutii de arta si cultura parasite de toti (va reamintim ca este vorba despre Muzeul Literaturii Romane, Filarmonica de stat „Moldova” si Teatrul „Luceafarul”), sa aflam si parerile conducatorilor acestor institutii.

„La Iasi, actorii mor de foame”

Dramaturgul Mircea Radu Iacoban, directorul Teatrului „Luceafarul”: „In colectivul teatrului exista o atmosfera sumbra. Vine Pastele. Noi sustinem spectacolele programate, facem repetitiile pentru noile premiere cu un gust amar si un tonus care nu poate fi favorabil pina la capatul activitatii artistice. Am luat legatura cu colegii din intreaga tara si am constatat cu uimire si intristare ca numai in judetul Iasi nu sint platiti actorii, muzicienii si muzeografii. Este de neconceput. Vom afisa, in curind, doua mari inscriptii pe frontispiciul teatrului cu urmatorul text: „La Iasi, actorii mor de foame. E rusine! Forurile locale „au uitat” de lefurile artistilor. Panouri asemanatoare vor fi asezate si pe autobuzele teatrului. Inca o data ne este jena de ceea ce se intimpla. Parca n-am trai in Iasi! Am adresat scrisori personale deputatilor si senatorilor de Iasi, ne-am adresat unor sefi de partide; cei care au raspuns pina acum si-au aratat doar uimirea. Noi asteptam o interventie concreta, ca de uimiri sintem satui. Vine Pastele si actorii nostri nu au luat leafa din februarie. Stiu ca la nivelul Consiliului Judetean se fac eforturi pentru a se imprumuta niste bani din alte sectoare si a se putea acorda o chenzina macar inainte de sarbatori, cea ce rezolva si nu rezolva nimic – perspectiva continua sa fie inchisa”.

Solutia: dubla finantare.

Poetul Lucian Vasiliu, directorul Muzeului Literaturii Romane: „Si starea personalului nostru este trista, jalnica, indoliata. Ar urma sa punem doliu la Bojdeuca, Mircesti, Sadoveanu, Eminescu etc. Intr-un dialog pe care l-am avut la Radio Iasi , primarul Constantin Simirad a spus ca nu are nici o vina in cazul celor trei institutii. Domnia sa afirma ca aceste institutii i-au fost transmise in mod abuziv de catre Consiliul Judetean. In urma apelului, nu avem nici un semnal de la parlamentarii de Iasi. Am facut o intimpinare la Ministerul Culturii si la Directia muzeelor si colectiilor Bucuresti, dar nu am primit inca nici un raspuns. In cazul in care nu se rezolva aceste minime cerinte, la 1 mai 1999 imi dau demisia. Cred ca s-ar putea gasi o formula de dubla finantare: Consiliul Judetean si Primarie. Au trecut doua luni de la dialog si nu mai este joaca”.

„Sint mihnit de mizeria in care traim”

Prof. Bujor Prelipcean, directorul Filamonicii „Moldova”: „Ma lupt in mizeria in care se zbate Filarmonica. Sint mihnit pentru ca treburile merg asa cum merg in tara asta si am un sentiment de greata vazind ca, efectiv, cei care stau in frunte se mindresc cu Filarmonica, Stradivarius-ul Moldovei si, noi, aici, acasa, traim in mizerie si cu spaima pentru ziua de miine. Romania, care este un stat de drept, elaboreaza tot soiul de legi sub sloganul „Nimeni mai presus de lege”. Eu, artistul Prelipcean, daca merg fara centura de siguranta sint amendat. Eu, cetateanul Prelipcean, daca a-si consuma o sticla de bere intr-un loc public (gara, parc, aeroport), Legea 62 ma amendeaza. Ce lege si cine anume ii amendeaza pe cei care trebuie sa respecte legea si nu o fac? Oare ce raspuns ar putea avea juristii Iasului? Starea de spirit in Filarmonica este deplorabila. Oamenilor le este rusine, se simt umiliti, batjocoriti, asteapta sfintele sarbatori de Paste si nu vor avea posibilitatea sa ciocneasca macar traditionalele oua rosii”.

Vom incerca sa-i contactam si pe parlamentarii de Iasi, prea ocupati la ora actuala cu probleme mult mai „importante”, precum prostitutia, culoarea parului, lipsa soferului de serviciu etc. 

Adauga un comentariu