News Flash:

"Salvarea poate veni de la investitorii occidentali cu o forta economica deosebita"

8 Aprilie 1999
694 Vizualizari | 0 Comentarii
Florin Vitan
•Este de parere prefectul judetului Iasi

"Redresarea economiei judetului Iasi se poate face numai in contextul general de redresare a economiei romanesti. Asta ar presupune o reforma in economie cit mai profunda si rapida", considera prefectul judetului Iasi, Florin Vitan. Cu ingrijorare, reprezentantul Guvernului in teritoriu, spune ca "desi in judetul Iasi nu sint intreprinderi care sa inregistreze mari pierderi, are unitati economice care se afla la limita de supravietuire, datorita blocajului financiar. Este cazul unitatilor: TEROM, AVICOLA, FORTUS, AGMUS, care se afla intr-o situatie precara chiar de semifaliment. Nu avem intreprinderi mari producatoare de pierderi, dar nici nu avem intreprinderi deosebit de profitabile in afara sectorului privat".

Masurile de reforma, in viziunea prefectului ar trebui sa se constituie dintr-o privatizare, rapida, urmata de o retehnologizare a unitatilor privatizate pentru ca, asa cum subliniaza "problemele sint deosebite in ceea ce priveste piata si fara calitate, care nu se poate asigura fara tehnologii noi si utilaje performante, nu se poate merge mai departe. A patrunde pe piete, in contextul in care se stie ca au devenit mai eficiente si pietele din estul Europei si mai ales cele din Occident, este destul de greu datorita carentelor calitative ale unor produse romanesti. Desigur, cred ca solutii exista. Acestea sint investitiile masive care nu pot fi realizate decit de investitori importanti cu forta economica deosebita din Occident. Am atras atentia in mai multe rinduri ca solutiile de privatizare prin metoda MEBO si programul Actiunii Salariatilor nu sint viabile pentru economia romaneasca. Grupul de salariati care angajeaza credite pentru acoperirea contravalorii pachetului de actiuni pus in vinzare de FPS, in scurt timp se va ingloda in datorii chiar daca societatea comerciala are profit. Acest profit nu va fi directionat spre dezvoltare, ci spre plata ratelor bancare. Mai devreme sau mai tirziu are loc iesirea unitatii din competitia economica.

•Iasul ocupa locul doi in regiunea de nord-est a tarii, din punct de vedere economic

Intr-un clasament care s-a facut dupa veniturile economice, judetul Iasi se situeaza pe locul al doilea dupa Bacau, in regiunea de Nord-Est. Acest loc este asigurat de rezultatele economico-financiare inregistrate la sfirsitul anului 1998: "Productia industriala realizata in 1998 a fost de 5287 miliarde lei, care reprezinta 94,7% din productia industriala a anului 1997. Din totalul productiei industriale, 35% ocupa produsele industriei alimentare, 16% produse ale industriei usoare, 10% produse ale industriei chimice, 11% produse ale industriei metalurgice, 13% ale industriei constructoare de masini. In 1998, valoarea produselor a fost de 40,8 miliarde lei, din care 31,6% au fost livrari la export. Ponderea este comparabila cu cea inregistrata in 1997. Valoarea produselor exportate a fost de 99.325.000 dolari, cu 5,1% mai mult decit in 1997. Principalele tari, destinatare ale exporturilor romanesti, au fost: Germania, Italia, Austria, Braila, Franta, SUA, tari din Asia. Din pacate, importurile au depasit exporturile, fiind in valoare de 127.754.000 dolari.

•Descentralizarea FPS a grabit privatizarea IMM-urilor

Anul trecut, Iasul a mai ocupat un loc trei in tara avind in vedere volumul de active privatizate de catre FPS Iasi, functie de unitatile privatizate de FPS Iasi. Trebuie stiut ca Sucursala Regionala a FPS (Botosani, Iasi, Suceava cu sediul in Iasi, ocupa locul intii in tara la acest capitol. Primele locuri din punct de vedere al procesului de privatizare, sint ocupate de judetele Botosani, Timis si Iasi. Sansa de relansare economica este mult mai mare, in conditiile in care se preconizeaza o crestere a capitalului social al intreprinderilor mici si mijlocii ce poate fi privatizat de sucursalele din tara pina la 30 de miliarde. Actualmente, sucursalelele FPS din tara pot privatiza unitatile economice cu un capital social mai mic de 18 miliarde lei", a mai apreciat Florin Vitan. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

iasi florin vitan terom avicola fortus agmus judetul iasi bacau fps iasi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2018 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1612 (s) | 21 queries | Mysql time :0.029579 (s)