Destinatii turistice

Salzburg, orasul de dantela

Publicat: 17 feb. 2012

Fie ca te incearca nostalgia turnurilor baroce sau tanjesti dupa libertatea crestelor alpine, te invit intr-o zona la fel de vie ca o uvertura de Mozart.

Eram de doua zile in Salzburg si inca nu credeam ca exista. Daca urci cu cea mai veche telecabina din Austria pana in cea mai bine conservata cetate medievala din Europa (Hohensalzburg) si vezi orasul de sus, vei intelege ce spun. Nu-ti vine sa crezi ca acolo oamenii merg cu autobuzul si platesc rate la banca. Pare mai degraba o imensa butaforie, un decor de teatru de papusi, in care personajele (musai cu peruci mozartiene) cumpara din mici targuri inmiresmate roci transparente de sare roz sau sorb pe ritmuri de vioara cafele cu frisca si supe usoare cu lemongrass si scortisoara.

Orasul de dantela

Denumit „Roma Nordului“, Salzburg a fost primul oras de dincolo de Alpi care a imbratisat efuziunea barocului. Datorita catorva capricii arhitecturale ale principilor arhiepiscopi, te poti bucura acum de piete supradimensionate, renascentiste, ce unesc stradute si ganguri intunecate, specific medievale. Ca sa faci parte din poveste, trebuie mai intai sa iei o doza buna de Mozart! Petrece o seara la Stiftskeller ST. Peter, restaurantul frecventat de localnici inca din anul 803. Vei degusta un spectacol de opera chiar langa masa ta, intrerupt de servirea unor delicatese de la curte si, uneori, de sonerii de mobil care, culmea, sunt tot cu „Nunta lui Figaro“. Un Mozart indulcit gasesti la FŸrst, singura ciocolaterie care prepara faimoasele Mozartkugeln dupa reteta originala. Un drum sau altul te va aduce sigur si in dreptul fatadei galbene si stralucitoare unde grupuri de turisti, cu mana streasina la ochi, privesc spre ferestrele legendare de la etajul trei – „camera in care geniul a vazut lumina zilei“. Vei fi surprinsa de caracterul cosmopolit al orasului, de zumzaiala placuta de oameni care nu stiu ce sa vada mai intai: nobilele Gradini Mirabell, Muzeul Jucariilor sau Muzeul de Arta Moderna?

Gastein, rasfat in Alpi

E suficient sa mergi o suta de kilometri la sud de oras, fara sa parasesti regiunea, ca sa gasesti un cu totul alt tip de vacanta.  Daca ai chef sa lasi un pic efervescenta culturala, shoppingul si muzeele si, pur si simplu, vrei sa te relaxezi, Bad Gastein este locul ideal. Una din cele mai populare statiuni de schi ale Austriei te intampina vara cu peste 120 de kilometri de trasee marcate, pentru impatimitii muntelui. Mi-a placut ca au programe de training pentru sportivii seriosi, dar si pentru lenesi ca mine (daca as fi vrut sa fac fitness, mountainbiking sau calarie). Dar am preferat de departe zona de wellness si spa (cea mai moderna din tara).  N-am avut timp sa vad un film in bazinul multimedia, dar m-am balacit in imensele tobogane cu apa,  m-am interesat de sauna care se face in grotele din munte si mi-am incheiat vacanta austriaca tolanita langa izvoarele termale.

Sursa: unica.roloading...

Adauga un comentariu