Local

Sâmbătă, 15 ianuarie, în toate tramvaiele PESA din Iași, se vor auzi poeziile marelui poet Mihai Eminescu cu ocazia împlinirii a 172 de ani de la nașterea acestuia

Publicat: 14 ian. 2022
Cu ocazia împlinirii a 172 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu, în toate tramvaiele PESA din Iași care vor circula sâmbătă, 15 ianuarie, se vor auzi poeziile acestuia
La 172 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, în tramvaiele PESA vor fi recitate poeziile scrie de acesta

Cu ocazia împlinirii a 172 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, sâmbătă 15 ianuarie, în toate tramvaiele PESA se vor auzi poezii recitate și melodii pe versurile scrise de Mihai Eminescu. Evenimentul ”Fonoteca din tramvai” este la a 6-a ediție consecutivă, acesta este organizat de către Compania de Transport Public, împreună cu asociația Tramclub Iași, cu scopul de a marca ”Ziua Culturii Naționale”. Pe lângă acest eveniment în Iași, mai exact, în Parcul Copou sunt așteptate mai multe oficilități și asociații pentru a participa la evenimentul denumit ”Eminescu, Măria Ta”

Compania de Transport Public Iași, împreună cu asociația Tramclub Iași, organizează sâmbătă, 15 ianuari 2022, a 6-a ediție consecutivă a evenimentului ”Fonoteca din tramvai”. Acest eveniment are scopul de a marca ”Ziua culturii naționale” și, de asemenea, împlinirea a 172 de ani de la nașterea marelui poet național Mihai Eminescu. Pe tot parcursul zile, în noile tramvaie PESA, călătorii au ocazia să asculte sesiuni de recitare cât și melodii pe versurile scrise de Mihai Eminescu.

Tramvaiele PESA vor circula pe traseele 1, 6, 9 și 13. ”Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, la ora 12, în rondul Târgu-Cucu, timp de 30 de minute va staționa un tramvai PESA pentru imagini și declarații. În salonul vehiculului vor fi difuzate recitaluri de poezie eminesciană. În toate tramvaiele PESA care vor fi sâmbătă la stradă călătorii vor putea asculta poezii recitate, pe tot parcursul zilei. Silviu Teodor-Stanciu, președintele Asociației Tramclub Iași, va coordona acest eveniment”, a declarat Andreea Luca-Barna, purtătorul de cuvânt al Companiei de Transport Public Iași

Ce alte evenimente mai au loc sâmbătă, 15 ianuarie 2022

Ca în fiecare an, cu ocazia zilei de 15 ianuarie, se vor depune jerbe de flori la bustul poetului Mihai Eminescu din Parcul Copou. În cadrul acestui eveniment mai multe oficialități, instituții de învățământ și asociații culturale sunt așteptate să participe. Evenimentul denumit ”Eminescu, Măria Ta”, organizat de către Casa de Cultură ”Mihai Ursachi” a Municipiului Iași, este deja la a 10-a ediție. Așadar, începând cu ora 12:00, toți cei invitați să participe vor fi prezenți în Parcul Copou, mai exact la bustul marelui poet.

Iar, de la ora 13:30 va avea loc în Sala „Diotima” un spectacol de poezie și muzică suținut de actrițele Laura Bilic, Diana Chirilă, Haruna Condurache și Catinca Tudose Hariton și de cvartetul „Fagotissimo” (George Hariton, Mihai Timofti, Mihai Badiu, Mihai Gavril). Moderatorul acestui evenimentului este poetul și publicistul Adi Cristi.

Asociația Tramclub a fost deschisă de un profesor de pictură pasionat de tramvaie

Asociația Pasionaților de Transport Public, Tramclub Iași a luat naștere în anul 2013 la inițiativa lui Silviu Teodor-Stanciu, în vârstă de 34 de ani, alături de alți doi pasionați de artă și tramvaie din Iași. Silviu Teodor Stanciu este asistent universitar în cadrul Universității de Arte „George Enescu”, din Iași. Acesta a înființat Tramclub, organizație non-profit, din dorința de a face mijloacele de transport public din Iași mai atractive pentru publicul călător adult, dar, în special, pentru copiii care circulă cu aceste mijloace de transport.

Această asociație este responsabilă și de realizarea Muzeului Transportului Public din Iași. Membrii asociației Tramclub alături de mai mulți voluntari au realizat mai multe tramvaie pictate pe diferite teme, ca de exemplu: ”Tramvaiul comunismului”, ”Tramvaiul Spaniei” sau „Tramvaiul Libertății”. De asemenea această asociație a organizat și alte evenimente culturale în care au fost implicate tramvaiele Companiei de Transport Public Iași.

 

 

 

 

 

Adauga un comentariu