Eveniment

Sambata este Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul. Ce nu trebuie sa faci in aceasta zi de sarbatoare

Publicat: 19 iul. 2019
17

Sambata, 20 iulie, e sarbatoare mare in calendar. La aceasta data este celebrat Sfantului Prooroc Ilie Tesviteanul sau Santilie, cum i se spune in popor. Iar aceasta sarbatoare trebuie respectata cu sfintenie, ca sa ne mearga bine.

Marul e pomul Sfantului Ilie. Iar de ziua lui, se mananca prima data in an mere noi, care, mai intai, trebuie duse la biserica. Daca nu se pastreaza datina, cel ce mananca mere inainte va culege vesnic mere pe lumea cealalta si cand va incerca sa le guste ii vor disparea din fata.

Traditii si obiceiuri. Santilie aduce vijelie

Ca sa se pazeasca de atingerea biciului de foc, oamenii au respectat, de-a lungul vremii, multe datini. La revarsatul zorilor, se culeg ierburi de leac, dar si destinate farmecelor. Cel mai cautat este busuiocul, pe care femeile il duc la biserica, de Sfantul Ilie, il pun la iconostas, apoi, la finele slujbei, il iau, il aduc acasa, il ard si pastreaza cenusa ca leac pentru bube si afectiuni ale gurii la copii. De Santilie, daca tuna, alunele vor seca si toate celelalte fructe vor face viermi.

Femeile impart bucate alese, pentru sufletele mortilor. Se fac praznice mari, se impart blide cu mancare si cani cu apa, impodobite cu flori de vara. Daca e vreme de furtuna, ferestrele si usile se tin inchise, ca sa nu intre draci in casa si sa nu fie trasnita locuinta, se poarta cruciulite si se face des semnul crucii. E vremea strangerii mierii din stupi, numai de catre barbati curati la trup si la suflet. Ciobanii coboara in sat si se fac petreceri, serbari si iarmaroace, in unele zone numite nedei.

Cine a fost el

Prooroc de seama al Vechiului Testament, Sfantul Ilie Tesviteanul a trait in urma cu aproape 3.000 de ani. Se spune ca a infaptuit multe minuni in viata pamanteasca, dar a savarsit si multe pacate mari, printre care acela de a-si fi ucis propriii parinti, la indemnul diavolesc. Totusi, Dumnezeu l-a iertat si l-a trecut in randul sfintilor. Iar Sfantul Ilie nu a murit, ci s-a inaltat la cer, intr-un car cu roti de foc, tras de perechi de cai albi inaripati.

De atunci, se spune ca el tot cutreiera cerul desupra norilor, fulgerand, tunand si trasnind, in cautarea dracilor care l-au impins la rele. Fiindca se zice ca, de frica, dracii s-ar piti pe pamant, atat in arbori, pe sub streasine, cat si in turlele bisericilor si chiar in trupurile oamenilor si animalelor. De aceea bubuie biciul de foc al lui Santilie cu atata inversunare. Acum e cinstit mai cu seama printre pastori, e ocrotitorul aviatorilor, patronul ploilor si parintele spiritual al orasului Sinaia.

Adauga un comentariu