Secretele istoriei

Samoila Marza, fotograful Unirii Transilvaniei cu Romania

Publicat: 01 dec. 2016
3
Samoila Marza s-a nascut la 18 septembrie 1886, Galtiu (astazi comuna Santimbru, judetul Alba) intr-o familie greco-catolica. Samoila Marza a urmat cele sase clase primare la Scoala poporala greco-catolica confesionala din Galtiu, apoi continua liceul la Alba Iulia. Dupa liceu, in perioada anilor 1909-1911 este trimis la Sibiu, unde devine ucenicul fotografului sibian Iainek.

In perioada Primului Razboi Mondial, in 1914 Marza este recrutat de autoritatile austro-ungare si trimis pe front in Galitia. In cadrul luptelor a ajuns pana la Riga. In 1916 este incadrat in serviciul topografic si fotografic al armatei.

Sfarsitul razboiului il gaseste pe Samoila Marza la Trieste, Italia, de unde va pleca la Viena, unde reuseste sa execute trei clisee fotografice care surprind sfintirea primului tricolor al Consiliului National Roman Militar (era 14 noiembrie 1918), eveniment petrecut in prezenta generalului Boieriu, a lui Iuliu Maniu si a celorlalti militari romani. De aici pleaca spre Alba Iulia pentru a participa la Marea Adunare Nationala.

Vezi si Fotograful Unirii si chipurile Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia – FOTO

Deoarece nu a avut permis de intrare (credentional), Samoila Marza nu a fost acceptat in Sala Unirii, acolo unde se semnau documentele Unirii. Fusese angajat un anume Bach, fotograf german, care nu s-a prezentat la evenimentele Unirii.

Samoila Marza a reusit sa realizeze doar cinci fotografii cu aspecte de la Marea Adunare Nationala, dintre care trei cu multimile venite si doua cu tribunele oficiale la care a fost citit actul unirii in fata Marelui Sfat National si a poporului de catre dr. Aurel Vlad si episcopul greco-catolic, Iuliu Hossu.

Vezi si MESAJUL lui Klaus Iohannis pentru romani: „ZIUA NATIONALA din acest an este un nou inceput”

La inceputul anului 1919, Samoila Marza si-a publicat fotografiile intr-un album intitulat „Marea adunare de la Alba Iulia in chipuri”. Albumul a fost prezentat de catre delegatia romana si la Conferinta de pace de la Versailles, pentru ca aliatii sa vada clar sustinerea populara pentru actul Unirii. Alte exemplare au fost trimise regelui Ferdinand I, primului ministru Ion C. Bratianu, presedintelui Consiliului Dirigent Iuliu Maniu, generalului francez Berthelot si altor personalitati ale vremii.

Samoila Marza a avut sansa de a fotografia mai multe momente istorice importante din prima jumatate a sec. XX: vizita regelui Ferdinand la Alba Iulia, Abrud si Campeni (1919); incoronarea regelui Ferdinand si a reginei Maria (22 octombrie 1922); serbarile comemorative de la Tebea, cu ocazia implinirii a 100 de ani de la nasterea lui Avram Iancu (1924); sarbatorirea a 10 ani de la manifestarile Unirii (1929). In timp, Samoila Marza a legat stranse prietenii cu Iuliu Maniu, Octavian Goga, Aurel Vlad, Valer Pop si alti fruntasi ai PNT-ului.

In anul 1967 istoricul Gheorghe Anghel, directorul Muzeului National al Unirii din Alba Iulia, a reusit sa achizitioneze de la Samoila Marza aparatul si cliseele legate de Unire.

Fotograful Marii Uniri s-a stins la data de 19 decembrie 1967 din cauza unei boli incurabile, fiind inmormantat la Alba Iulia.

In ultimii ani de viata a dus un trai sarac, fiind nevoit sa-si vanda unele clisee fotografice.

La 23 noiembrie 2003 la Galtiu a fost dezvelit un bust al fotografului Samoila Marza, executat de tanarul sculptor albaiulian Narcis Bortes, moment in care a avut loc si lansarea cartii „Samoila Marza. 1886-1967. Fotograful Unirii Transilvaniei cu Romania”.
Adauga un comentariu