Telefoane mobile

Samsung Galaxy S III – Android Behemoth – FOTO

Publicat: 10 iun. 2012

In 2010, Samsung era un producator cunoscut de terminale mobile si experimentase deja cu o serie de smartphone-uri, mai mult sau mai putin reusite, bazate pe Symbian si Windows Mobile. Doar Android-ul i-a oferit insa sansa sa devina liderul acestei piete, intr-o evolutie care a durat mai putin de doi ani. Galaxy S a fost hitul verii 2010 si s-a vandut in 24 de milioane de exemplare, iar urmasul sau, Galaxy S II, a ajuns la 28 de milioane de unitati si inca se mai vinde. Nu este de mirare ca cea de-a treia iteratie, lansata la inceputul lunii mai, a fost cel mai mediatizat terminal al acestui inceput de an si va fi, probabil, depasit la acest capitol doar de viitorul iPhone.

Trebuie sa recunosc faptul ca m-am numarat printre cei care au fost putin cam dezamagiti de prezentarea oficiala a terminalului Galaxy S III. Din fericire, odata cu lansarea din Romania, am descoperit un terminal despre care, chiar daca nu pot spune ca ma atrage prin formele sale prea rotunjite, este unul dintre acele produse ghinioniste care arata mai rau in poze decat in realitate.

Este evident ca nu poti inghesui un ecran de 4,8″ intr-o carcasa mica si este evident ca Galaxy S III este un terminal mare. Cu cei 136.6 x 70.6 x 8.6 mm ai sai, acesta este putin mai mare decat rivalul direct HTC One X, fiind, ce-i drept, mai subtire cu o fractiune de milimetru, insa daca pe cel din urma nu l-am putut suporta decat o saptamana, produsul Samsung este mult mai comod. Probabil ca marginile curbate ample il fac sa se muleze mai bine in palma, cert este ca ne-am impacat ceva mai bine.

Samsung Galaxy S III Android Behemoth

Samsung Galaxy S III Android Behemoth

Samsung Galaxy S III Android Behemoth

278x206 Samsung Galaxy S III Android Behemoth Samsung Galaxy S III Android Behemoth

Curbat” pare sa fi fost cuvantul de ordine pentru designerii Samsung deoarece, dincolo de dreptunghiul ecranului, nici o linie nu este practic dreapta. Pana si muchiile laterale, care par paralele, au de fapt o curbura cu o raza foarte mare, capacul posterior are si el muchiile curbate iar profilul aduce cu Galaxy Nexus – adica tot curbat. Partea frontala este integral acoperita de stratul protector Gorilla Glass 2, sub acesta gasindu-se subtirelul buton Home, tasta Back si… tasta Menu. Intr-adevar, producatorul nu a parut prea convins ca alegerea eliminarii tastei Menu odata cu Android 4.0 este o idee prea buna si a mers pe sablonul Gingerbread, aspect care se reflecta si in software. Tot aici se mai gasesc camera frontala de 2MP, senzorii de luminozitate si proximitate, grila subtire perforata a difuzorului si cel mai mare LED de semnalizare pe care l-am vazut pe un terminal mobil, probabil un fel de „ne pare rau ca la primele modele am uitat de el”.

Rama laterala, subtire catre capete si mai solida catre centru, este construita dintr-un material plastic dur si lucios. Pe partea dreapta, acesta ofera butonul Power/Lock, o pozitionare mult mai buna pentru un terminal atat de mare, butoanele de volum sunt grupate in partea stanga, partea superioara ofera jack-ul audio de 3,5mm si microfonul secundar, iar partea inferioara conectorul MicroUSB si microfonul principal.

Samsung Galaxy S III Android Behemoth Samsung Galaxy S III Android Behemoth

Samsung Galaxy S III Android Behemoth Samsung Galaxy S III Android Behemoth

Capacul posterior este cea mai anosta parte a produsului, micile dreptunghiuri ale camerei, LED-ului si difuzorului parand a fi desenate intr-o pana acuta de inspiratie. Acesta este fabricat (din nou) dintr-un material plastic extrem de subtire, dar de data aceasta avem de-a face cu un material mai bun, poros si foarte flexibil. Finisajul exterior este perfect lucios, Samsung afirmand ca este acoperit de o pelicula ceramica. Sincer sa fiu nu am remarcat nimic deosebit, acesta lasand senzatia unui material plastic lucios obisnuit. Din fericire, datorita formei rotunjite la capetele si a mularii pe scheletul intern din plastic, capacul montat are o rigiditate foarte buna si nu scartaie sau flexeaza, desi desfacerea lui provoaca niste zgomote care dau impresia ca este ultima data cand il mai vezi intreg.

Butoanele laterale de mici dimensiuni, butoanele functionale care devin vizibile doar cand se aprind si butonul Home redus ca dimensiuni sunt detalii mici care dau carcasei un aer elegant discret. Singurul aspect negativ este dat de rama argintie care, chiar daca nu mai foloseste acoperirea nichelata ieftina de pana acum, tot arata putin cam strident. In plus, rigidizarea carcasei este buna si nu am gasit locuri unde aceasta ar putea flexa sau scartai. Problema de ansamblu este incapatanarea Samsung de a insista cu utilizarea exclusiva a maselor plastice pentru un terminal atat de scump. Rivalii HTC, care fac si ei greseli cu ghiotura, macar nu uita de acest aspect si ofera carcase de aluminiu bine finisate pana si in cazul unui model modest precum One V. Tinand insa cont de cifrele de vanzari amintite la inceputul articolului, se pare ca utilizatorilor nu prea le pasa de acest aspect atat pe mult pe cat am crede.

Adauga un comentariu