Magazin

Sanatate dintr-o boaba de piper

Publicat: 16 sept. 2010
1

Negru, alb sau roşu, piperul rămane, fără îndoială, regele neîncoronat al condimentelor. El pune digestia în mişcare şi caştigă lupta cu bolile reumatice, respiratorii sau digestive.

Stop gripei!

Folosite de milenii în Orient, condimentele au darul de a ne influenţa atat psihicul, cat şi fizicul. Ele pot înlocui sarea în unele alimente, prevenind astfel afecţiunile cardiovasculare, pot fi afrodisiace sau somnifere sau pot trata diferite maladii. In materialul de astăzi vom vorbi despre „regele” condimentelor, piperul, considerat de specialiştii în medicină naturistă un adevărat elixir. Cunoscute încă din Evul Mediu, uleiurile volatile conţinute de piper au efecte antiinfecţioase, cu rol în procesele digestive. Piperul opreşte vărsăturile, acţionează asupra aparatului cardiovascular, uşurează digestia şi acţionează asupra metabolismului. In cantităţi mici, piperul negru contribuie la detoxifierea ficatului şi are grijă de sistemul imunitar. Adăugat în mancare, piperul stopează balonarea. Incă din epoca medievală, francezii care se îmbolnăveau de gripă foloseau următoarea reţetă: două varfuri de cuţit de piper negru, împreună cu un varf de cuţit de cuişoare şi două varfuri de cuţit de scorţişoară se puneau la infuzat zece minute într-o cană cu apă fierbinte. Se filtrează, se îndulceşte cu miere, iar infuzia obţinută trebuie băută imediat. Tusea spastică se vindecă cu un macerat obţinut din cinci linguri cu piper negru şi o lingură cu cuişoare măcinate ce stau o săptămană în 200 ml de alcool alimentar. Se filtrează şi se administrează sub formă de gargară. Rezultatul este uimitor.

Mareste tensiunea arteriala

Cei care suferă de indigestii frecvente vor consuma cat mai multă hrană peste care se va pune piper negru din belşug. Datorită efectelor sale carminative puternice, piperul este şi un excelent remediu în cazul balonării. Se amestecă o linguriţă cu piper negru, proaspăt măcinat, cu două linguriţe cu chimen şi cu două linguriţe de anason. Această combinaţie se adaugă în toate mancărurile. Cele trei mirodenii se pot infuza, obţinandu-se un ceai aromat, ce se va consuma, foarte cald, după masă. In cazul celor hipotensivi se recomandă suplimentarea cantităţii de piper, acesta avand rolul de a mări tensiunea arterială. Piperul este şi cel mai bun leac împotriva sensibilităţii la frig. Consumaţi la fiecare masă, timp de o săptămană, cate două, trei varfuri de cuţit de piper negru măcinat. Următoarea reţetă are rolul de a ţine reumatismul departe. Cum se procedează. Puneţi cateva linguri de piper în 200 ml rachiu. Se lasă la macarat, iar cu soluţia obţinută se masează zonele dureroase de trei ori pe zi.

Inamicul asteniei

Persoanelor suferinde de pietre la rinichi li se recomandă următorul tratament. Cumpăraţi o jumătate de kilogram de stafide şi alegeţi-le pe cele mai mari şi umpleţi fiecare stafidă în parte cu cate o boabă de piper. In prima zi se înghite o boabă, a doua zi, două boabe, pană se ajunge ca în a zecea zi să fie înghiţite zece boabe. După aceste zece zile, consumul scade progresiv pe parcursul altor zece. Pentru a diminua iuţimea piperului, fără a-i diminua proprietăţile terapeutice, se poate ţine o săptămană în ulei de floarea-soarelui. Se usucă ulterior şi se pisează. Cei care suferă de astenie pot face o cură cu piper cinci zile la rand, consumand la fiecare masă cat piper pot suporta. Efectele vor fi miraculoase.

Contraindicat persoanelor agitate

Potrivit specialiştilor în medicină naturistă, piperul este un aliment benefic şi în bolile de stomac. Un gram de piper negru, împreună cu 30 g ghimbir proaspăt se fierb în 750 ml de apă pană ce aceasta scade la 250 ml. Cu soluţia obţinută se combate voma provocată de gastrite. Piperul negru este contraindicat celor care suferă de gastrită hiperacidă sau hipertensiune şi persoanelor agitate şi celor care suferă de tulburări ale sistemului nervos, datorită proprietăţilor sale excitante, dar şi celor cu afecţiuni oftalmologice şi persoanelor care au dureri laringo-faringiene.

Adauga un comentariu