Actualitate

Sanatatea a ajuns sa coste enorm! Produse de traditie, acum bunuri de lux!

Publicat: 26 ian. 2015

@ Sume exorbitante cerute pentru garantia unor produse care sa nu te trimita la spital @ „Cand vom avea si salarii europene nu doar preturi?”

Rafturile magazinelor iesene arata un contrast izbitor intre produse ce ar trebui sa fie similare, dar al caror costuri difera substantial. Un bun exemplu este cel al produselor din fructe, traditional cunoscute ca dulceturi sau gemuri. Daca in mod normal un borcan ce contine un asemenea produs se vinde cu maxim 10 lei, exista si produse care trec si de 30 de lei pentru aceeasi cantitate.

„Toti vrem sa mancam sanatos, dar uitati-va si dumneavoastra ce preturi sunt. La ce salarii avem noi nu ne putem permite sa cumparam asa ceva. E mult prea mult pentru un borcanel de dulceata. Cu banii astia noi traim doua zile. Cand vom avea si salarii europene nu doar preturi?”, declara o ieseanca revoltata. Cel mai cunoscut caz este cel al magiunului de Topoloveni. Acesta este singurul magiun recunoscut in mod oficial in Uniunea Europeana, titlul de magiun de prune fiind unul pentru care cei de la Topoloveni se lupta pana in panzele albe. Conform retetei inregistrate a produsului, acesta nu contine niciun fel de ingredient in afara fructelor, fiind recomandat de o serie de specialisti in nutritie. Ceea ce insa este in dezavantajul consumatorilor este pretul destul de mare al acestor produse, pret cauzat de cantitatea mai mare de energie folosita la prepararea magiunului.

„Un kilogram de magiun se obtine din 5 kilograme de prune din cel putin 4 soiuri. Metoda de preparare este traditionala, atestata documentar din 1914. Pentru a pastra integral calitatile nutritive ale prunelor proaspete, magiunul este preparat în cazane cu pereti dubli, sub temperatura controlata de maximum 68 de grade Celsius, timp de 12-14 ore, astfel încât sa se evapore toata apa. Datorita acestei metode de preparare, magiunul nu are nevoie de conservanti”, sustin producatorii cunoscutului magiun de Topoloveni. Pe de alta parte, specialistii condamna preturile foarte mici ale asa-ziselor dulceturi, insa avertizeaza ca un pret mare nu este intotdeauna un indicator al calitatii.

„Niciodata nu se poate compara un produs facut de mamele si bunicile noastre cu ceea ce se fabrica industrial, nici ca gust, nici ca valoare nutritiva. Este inexplicabil cum aceste produse ajung pe rafturile magazinelor la preturi care sunt mult sub ceea ce cheltuie o gospodina obisnuita pentru a le face. Cele mai multe din aceste produse contin cantitati foarte mari de conservanti, emulsificatori, edulcoranti sau potentiatori de gust de o valoare nutritiva cel putin indoielnica. Insa nu trebuie sa cadem in capcana produselor scumpe, care nu sunt neaparat de calitate”, declara Tudor Ciuhodaru, doctor in medicina si specialist in nutritie.



loading...

Comentarii
Adauga un comentariu