Secretele istoriei

Sanda Ladosi implineste 47 de ani

Publicat: 02 ian. 2017
3

Cantareata Sanda Ladosi s-a nascut la 2 ianuarie 1970, la Targu Mures. A inceput sa cante de la 7 ani, cand era solista in corul scolii, la 10 ani a invatat pian si chitara, timp de 4 ani a luat lectii de pian la Targu Mures, dupa care a obtinut premiul I pe tara la festivalul ”Cantarea Romaniei”.

In timpul liceului, lua in paralel lectii de muzica, pedagogie si canto, a inceput turnee cu nume cunoscute de la noi, formandu-se astfel ca artist. Este absolventa, din 2001, a Facultatii de Drept de la Universitatea ”Titu Maiorescu”.

In 1987, a participat la concursul ”Steaua fara nume”, iar in 1988 obtine premiul I la sectiunea interpretare a Festivalului Mamaia, iar un an mai tarziu participa la aceeasi manifestare, cu un recital. Timp de un an face ocolul tarii intr-un turneu de anvergura. Litoralul o atrage pe Sanda ca pe multi alti artisti, concertand aici in fiecare sezon estival, incepand din 1990.

Primul sau duet se numeste ”Asa e moda” — o compozitie a lui Catalin Tircolea, interpretata impreuna cu Aurelian Temisan. Albumul de debut nu se lasa asteptat prea mult timp — ”Cand vine seara” este editat de Electrecord in 1993, concretizand colaborarea cu Dan Iagnov si Eugen Mihaescu.

Un an mai tarziu, apare cel de-al doilea album — ”Intre noi mai e un pas” — care cuprinde integral compozitii Dan Iagnov pe versuri de Andreea Andrei, Dan V. Dumitriu, Eugen Rotaru, M.R. Paraschivescu si Rodica Grigoriu. Sase piese sunt interpretate in duet cu regetatul actor Stefan Iordache. In aceasta formula de aur obtine locul II la Festivalul Mamaia ’94, iar in ’95 — locul III la sectiunea de creatie a aceluiasi concurs, cu piesa ”Eu vreau sa-ti spun ca te ador”.

In anul 1996, Sanda Ladosi sustine numeroase spectacole in tara si participa la multe filmari si colaborari cu televiziunile, dar cel mai mult se dedica pregatirii albumului ”Nu ma iubi”. Albumul este lansat oficial la 25 septembrie 1997, la Targul International de Muzica Bucuresti, Sala Palatului. ”Nu ma iubi” reuneste compozitii semnate Dan Iagnov, Adrian Ordean, Cornel Fugaru, Dinu Giurgiu. Doua dintre piese sunt tot in duet cu actorul Stefan Iordache.

In anul 1999, castiga premiul III la Festivalul Mamaia, sectiunea compozitie, cu o piesa compusa de Dan Iagnov. Tot acum finalizeaza pregatirile pentru noul album ”Mi-e dor”, pentru care a lucrat timp de doi ani impreuna cu compozitorul Eugen Mihaescu. Albumul include un remix al slagarului ”Mi-e dor sa te vad” si un cover al piesei ”Clipe ce dor”, interpretata initial de Mihaela Runceanu. Se remarca, de asemenea, piesele cu ritm latino: ”Dansand prin vise”, ”Daca esti singur”, ”In vorbe nu mai cred”. Cateva dintre piesele de pe album sunt foarte cunoscute, ”Adu-ti aminte” castigand chiar premiul IV la sectiunea slagare a Festivalului Mamaia ’99. Lansarea albumului a avut loc pe 9 decembrie 1999.

In perioada 1999-2002, a colaborat cu Federatia Romana de Judo, participand la toate manifestarile acesteia, unde a sustinut programe artistice, reprezentand Romania la nivel european si international — Budapesta, Viena, Basel (Elvetia), Monte Carlo, Birmingham (SUA), Moscova.

In 2001, a efectuat un turneu in SUA si a lansat videoclipul ”O noapte cu tine”, iar in 2004 castiga selectia nationala pentru concursul Eurovision, desfasurat la Istanbul, cu piesa ”I Admit”.

In anul 2006, lanseaza albumul ”Khalini”. A avut duete si cu Marcel Pavel sau Ioan Gyuri Pascu. Compozitorii care i-au incredintat piese spre interpretare sunt multi — Eugen Mihaescu, Marcel Dragomir, Ionel Tudor, Cornel Meraru, Mihai Constantinescu, Alexandru Simu, Raimond Vancu, George Popa, Dan Iagnov, cu acesta din urma avand cea mai lunga colaborare — 11 ani si peste 50 de melodii.

In 2007, se naste primul copil al Sandei, Bogdan, iar dupa aproximativ doi ani, se naste fetita artistei, Ioana. Dupa nasterea copiilor, Sanda a luat o pauza in aparitiile publice, muzica trecand pe planul al doilea in prioritatile sale, dar dupa ce micutii au mai crescut, a revenit pe scena si in studio, ea colaborand cu Ovidiu Komorniyk si cu casa de discuri a acestuia.

Din 2011, an de an, Sanda a fost prezenta si a incantat publicul la Galele Ovo Music. In ultimii ani, a colaborat si cu Teatrul de Revista ”Constantin Tanase”, fiind invitata de onoare in spectacolul ”Aplauze, aplauze”.

Adauga un comentariu