Secretele istoriei

Sangerosul Leopold al II-lea al Belgiei

Publicat: 13 sept. 2013
3
In incercarea disperata de a stabili o colonie peste ocean, regele Belgiei si-a indreptat atentia spre bogatiile din Congo. Inselandu-si propriul parlament Leopold formeaza o organizatie paravan numita Asociatia Africana Internationala  despre care spune ca va ajuta la convertirea africanilor la crestinism. In realitate, scopul lui era acela de a exploata bogatiile din Africa, adica fildesul si cauciucul, scriu cei de la descopera.ro.
Astfel, in ciuda faptului ca le promisese oamenilor din Congo ca ii va scapa de sclavie, Leopold transforma tara intr-un stat sclavagist. Fara niciun compromis, Leopold i-a supus pe locuitori la munca, iar pedepsele pentru cei care nu isi faceau norma erau ingrozitoare: de la bataie, pana la mutilarea familiilor si chiar omor. 
La inceputul anilor 1900, insa, Leopold le-a permis catorva misionari sa vina in Congo pentru a-i crestina pe africani si a nu da de banuit celorlalte mari puteri din Europa. Odata cu venirea misionarilor in Congo, Europa a inceput sa auda zvonurile privitoare la actiunile de exploatare ale lui Leopold la chinurile prin care treceau acesti oameni si numarul mare de cadavre. 
Este imposibil de estimat numarul de indivizi care au murit in Congo din cauza relelor tratamente insa Adam Hochschild, autor al cartii King Leopold’s Ghosts estimeaza ca au existat intre 8 si 10 milioane de victime inainte ca Leopold sa fie convins sa cedeze statului belgian gestionarea problemelor legate de Congo. 
Adauga un comentariu