Local

Sanitas protesteaza

Publicat: 15 nov. 2000

•Sindicalistii de la Centrul Medical „Sf. Petru si Pavel” ameninta cu blocarea unitatii

Reprezentantii filialei iesene a Sanitas sunt nemultumiti de decizia luata cu privire la inceperea comodarii cabinetelor medicale din Policlinica nr.1, inainte de finalizarea reorganizarii ambulatoriului de specialitate al Spitalului „Sf. Spiridon”. „Dupa parerea mea, era normal ca la discutiile purtate luni intre conducerea spitalului, a DSP, Colegiului Medicilor si reprezentantul medicilor specialisti sa fie prezent si un om din partea sindicalistilor. Daca medicii primesc dreptul de comodare, bugete grase, cabinete gata dotate si salarii pe masura, nu mai urmeaza decat o lege a sclaviei asistentului medical. Nu este posibil ca un asistent, si sunt vreo 400 in aceasta situatie, sa primeasca un salariu de 400.000 de lei pe luna. Ei vin si se plang in fiecare zi la mine, temandu-se si pentru locul de munca si iata ca acum se incepe comodatul, cand este posibil sa mai ramana oameni si fara serviciu, deoarece nu cred ca medicii vor pastra toate asistentele”, a precizat Viorel Tanase, liderul Sanitas Iasi.
Sindicalistii vor ca medicii care doresc comodarea sa preia toate asistentele ce lucreaza in cabinetele respective, sa le asigure salarizarea prevazuta de lege si sa le dea asigurari ca nu vor fi disponibilizate dupa 31 decembrie 2000. Petru Scripcariu spune ca „legea prevede acest lucru si din discutii am inteles ca medicii vor prelua toti asistentii, dar ce va fi anul viitor nu stiu”.
La Policlinica nr.1 eliberarea adeverintelor de conformitate (prima etapa pentru comodarea cabinetelor) incepe imediat dupa ce conducerea Spitalului „Spiridon” va elibera schita cabinetelor care vor face parte din ambulatoriul spitalului si a celor care pot fi comodate. Asistentele medicale de la Centrul Medical „Sf. Petru si Pavel” ameninta cu proteste de amploare. „Daca incepe comodarea, vom bloca accesul si activitatea in centru. Iar daca cei 11 medici comodeaza cabinete, vor ramane o multime de specialitati neacoperite (chirurgie, ORL etc). Cabinetele ramase nu vor putea asigura functionarea intregului centru medical”, a precizat Silvia Nistor, lidera Sanitas din unitate.
De remarcat ca in marile centre universitare (Cluj, Timisoara) nu s-a trecut la comodarea cabinetelor din ambulatorii deoarece nu s-a finalizat reorganizarea acestora.

Cristian DONOSEloading...

Adauga un comentariu