Economic Local

Sansa pentru micii afaceristi

Publicat: 27 iul. 2007
1

• Patronatele micilor intreprinzatori au prezentat ieri, alaturi de autoritati, oportunitatile de afaceri pe care le aduc fondurile structurale si de coeziune • Reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor au sustinut ca pierderea finantarilor ar face din Romania o tara bananiera • „Daca vom pierde aceasta oportunitate oferita de Uniunea Europeana vom deveni o tara bananiera. Va fi cel mai mare esec. Avem capital. Depinde de fiecare sa-si faca bine datoria. Sunt convins ca, prin talentul dumneavoastra, veti accesa fondurile structurale”, s-a adresat ieri intreprinzatorilor Razvan Cotovelea, din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor

Ieri, la Iasi, Patronatul Intreprinderilor Mici si Mijlocii (PIMM) din Regiunea de Nord-Est a lansat Cartea Alba a IMM. Reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor au sustinut ca pierderea finantarilor ar face din Romania o tara bananiera. „Daca vom pierde aceasta oportunitate oferita de Uniunea Europeana vom deveni o tara bananiera. Va fi cel mai mare esec. Avem capital. Depinde de fiecare sa-si faca bine datoria. Sunt convins ca, prin talentul dumneavoastra, veti accesa fondurile structurale”, s-a adresat ieri intreprinzatorilor Razvan Cotovelea. Uniunea Europeana a alocat, pentru perioada 2007-2013 o suma totala de 19,7 miliarde Euro, la care se adauga cofinantarea nationala, prin bugete de stat, locale si contributii private, in valoare de 5,5 miliarde de Euro. La eveniment au participat alaturi de reprezentantii patronatului si reprezentantii autoritatilor publice locale. Evenimentul se inscrie in suita de conferinte regionale organizate de Patronatul IMM-urilor din Regiunea Nord-Est, in scopul informarii si prezentarii Fondurilor Structurale si de Coeziune, care pot fi accesate de IMM in perioada 2007-2013. Viceprimarul Constantin Adascalitei a subliniat si faptul ca Primaria Iasi militeaza pentru dezvoltarea infrastructurilor de baza la standardele europene, cresterea competitivitatii economice iesene, dezvoltarea eficienta a capitalului uman si consolidarea unei capacitati administrative eficiente. In acelasi timp, la evenimentul de ieri, reprezentantii Oficiului Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (OTIMMC Iasi) au prezentat programele pentru dezvoltarea mediului de afaceri din Iasi si pentru cresterea calitatilor antreprenoriale a tinerilor afaceristi.

Programele

Pentru perioada 2007-2013 vor fi implementate trei instrumente financiare: Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul Social European, Fondul de Coeziuni si doua actiuni complementare, Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala si Fondul European pentru Pescuit. Prin Fondul European de Dezvoltare Regionala vor fi finantate investitii productive care pot contribui la crearea si salvarea locurilor de munca, in principiu investitii cu prioritate in IMM, in infrastructura, dezvoltarea potentialului autohton prin masuri de sprijin la nivel regional si local. Prin finantare, intreprinderile mici si mijlocii vor fi sprijinite pentru adoptarea si utilizarea eficienta a tehnologiilor informationale si comunicationale sau pentru exploatarea noilor idei. Intreprinzatorii trebuie sa se informeze in privinta programelor operationale, domeniilor de finantare si a conditiilor de eligibilitate. Lansarea oficiala a Cartii Albe a IMM-urilor in Regiunea Nord-Est, pe baza unui studiu realizat in colaborare cu profesori de la Academia de Stiinte Economice din Bucuresti si prezinta sinteza activitatii firmelor din aceasta regiune, in contextul evolutiei economiei nationale din ultimii ani, a fost facuta de Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania. Potrivit acestuia, Regiunea Nord-Est se plaseaza pe ultimul loc in ceea ce priveste numarul de firme care activeaza la mia de locuitori. „Lucrarea a fost realizata de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania. Carta Alba a IMM editia 2007 este un ghid util pentru toti intreprinzatorii si managerii care gasesc, in paginile sale, numeroase informatii privind mediul de afaceri si bunele practici, organismele administratiei centrale si locale cu atributiile in domeniul economic, repartitia IMM pe zone de activitate si rezultatele lor economice, strategii si politici economice. Cercetarea a avut in atentie 1.178 de intreprinzatori din toate judetele tarii”, a sustinut ieri Ovidiu Nicolescu.

Tags:
Adauga un comentariu