Actualitate

Santaj fara precedent! Dezvoltatorii imobiliari din Iasi, obligati sa plateasca „taxa de protectie”. Razboiul se muta in fata judecatorilor – FOTO, FACSIMILE

Publicat: 04 feb. 2019

@ Dezvoltatorii imobiliari din Iasi au ajuns tinta unor atacuri mediatice fara precedent, care duc la blocarea sau chiar la anularea unor investitii de anvergura @ Pentru a-si putea duce proiectele la finalizare, investitorii sunt nevoiti sa plateasca "taxa de protectie" catre anumite personaje care raspandesc informatii false si denigratoare in spatiul public @ Dupa ce mai multe proiecte au fost prezentate ca fiind ilegale in publicatia ReporterIS, un dezvoltator imobiliar din Iasi este hotarat sa-l actioneze in judecata pe Gabriel Gachi, personaj despre care s-a speculat in numeroase randuri ca apeleaza la metode de santaj pentru a scoate bani de pe urma investitorilor @ "Cat timp blocul a fost in constructie si ii plateam 15 milioane pe luna, totul a fost in regula. Dupa ce am terminat constructia, nu am mai dat niciun ban, iar de atunci au inceput cu articolele denigratoare in ReporterIS", a declarat dezvoltatorul imobiliar

In ultima perioada, dezvoltatorii imobiliari din Iasi se vad cu investitiile blocate sau chiar anulate din cauza unor actiuni mediatice de santaj duse de patronii unor trusturi de presa, care se folosesc de oameni politici sau chiar de societatea civila pentru a scoate castiguri materiale pe spatele acestor dezvoltatori.

De ceva vreme, publicatia saptamanala ReporterIS creaza o imagine denigratoare in cazul unor proiecte imobiliare de anvergura, despre care sustine ca au fost construite ilegal, asta numai prin intermediul spagilor date personajelor influente de catre investitori. Intr-un material publicat in ReporterIS pe data de 31 ianuarie, intitulat "DEZVALUIRE-BOMBA: 7 etaje ilegale, o minciuna Niculita-Chirica de 2,5 milioane de euro", dezvoltatorul este prezentat ca un adevarat sacal imobiliar care a construit un bloc turn intr-o zona de cladiri joase, iar asta doar cu ajutorul spagilor date sefilor din Primaria Iasi.
Pentru a "demonstra" ilegalitatea constructiei situate pe strada Moldovei 30, in articol au fost prezentate o serie de date tehnice care specifica faptul ca au fost incalcate toate limitele aprobate de regulamentul urbanistic, iar acolo se puteau construi cladiri de maximum P+3, POT de maxim 20%, iar CUT de 1.
In realitate insa, lucrurile stau total diferit, asta pentru ca datele respective nu se refera la strada Moldovei. Practic, conform Planului Urbanistic General, pe strada Moldovei din municipiul Iasi se pot construi printre cele mai inalte cladiri din Iasi, fiind vorba despre CB7 ( zona functiunilor complexe de importanta supramunicipala si municipala – n.r.), iar datele prezentate in ReporterIS se refera la o zona invecinata.

Conform Planului Urbanistic Zonal care a fost aprobat de Consiliul Local al Municipiului Iasi inca din data de 29 octombrie 2014, s-au stabilit pentru Strada Moldovei, nr. 30 urmatorii indicatori urbanistici: POT = 50 %, CUT = 4, regim de inaltime D+P+6E, inaltimea maxima 25 m. De specificat faptul ca, in cadrul sedintei in care s-a propus spre aprobare acest PUZ pentru stada Moldovei, nr. 30, proiectul de hotarare a fost aprobat de catre toti cei 27 de consilieri locali prezenti in cadrul sedintei al carei presedinte a fost la momentul respectiv consilierul local Florin Boca.

Un aspect foarte important sta in faptul ca, niciun proprietar din vecinatatea directa a blocului respectiv nu a contestat proiectul si nu a depus reclamatii in acest sens, asta mai ales ca in zona exista mai multe cladiri inalte construite in ultimii ani.

Citeste si: Acesta este poate cel mai frumos bloc din Iasi, dar si cel mai contestat. Iata cum profita reclamagii de pe urma marilor proiecte imobiliare – FOTO

Articolele denigratoare au aparut la scurt timp dupa ce s-a oprit sponsorizarea

Din cauza presiunilor mediatice continue, dezvoltatorul imobiliar din strada Moldovei a decis sa nu riste absolut nimic si a construit chiar pe suprafete mai mici fata de cat i-au permis autoritatile locale prin PUZ-ul aprobat. Asa s-a ajuns in cele din urma ca imobilul respectiv sa fie desfasurat pe POT = 44,71 %, CUT = 3,5, regim de inaltime D+P+6E, inaltimea fiind de 23,10 m, adica mai joasa decat au permis consilierii locali prin proiectul de hotarare aprobat.
Mai mult, cand a fost autorizata o supraetajare a cladirii desfasurate pe o suprafata de 3.673 mp, autoritatile au permis sa se construiasca pe o suprafata de 20 la suta din cea totala, ceea ce inseamna peste 700 mp. Chiar si asa, la cladire au mai fost adaugati doar 180 mp in cazul acestei supraetajari.
Practic, pe strada Moldovei, dezvoltatorul a construit mai putin fata de cat a fost autorizat, insa cu toate acestea, este victima unei campanii mediatice. Daniel Niculita, dezvoltatorul imobilului din strada Moldovei 30, sustine ca s-a ajuns in aceasta situatie tocmai pentru ca a refuzat sa mai dea bani catre patronul publicatiei ReporterIS dupa finalizarea constructiei. In schimbul celor 1.500 lei pe luna, Gabriel Gachi nu a eliberat nicio chitanta catre beneficiar.

Concret, Gabriel Gachi a incasat aproape 36 mii lei in 2 ani, fara sa elibereze vreo factura sau chitanta, iar astfel statul roman a pierdut bani din taxe si impozite.

"Au fost prezentate date false prin care sa se creeze o imagine urata in cazul acestui proiect. S-au dat autorizatii in trei randuri din partea institutiilor abilitate pentru locatia respectiva si nu se poate sa fie ceva in neregula. Datele false sunt prezentate de la el din burta (Gabriel Gachi – n.r.) tocmai sa ne creeze o imagine proasta. Cat timp blocul a fost in constructie si ii plateam 15 milioane pe luna, totul a fost in regula. Dupa ce am terminat constructia, nu am mai dat niciun ban, iar de atunci au inceput cu articolele denigratoare in ReporterIS. Intentionez sa il dau in judecata pe Gabriel Gachi pentru ca a scris minciuni, nu numai despre acest bloc, ci si despre alte cladiri, asa cum s-a intamplat si cu proiectul din CUG. Sunt foarte multe articole de acest gen cu informatii false. Probabil are ceva personal cu mine si cu cei care construiesc, iar astfel vrea sa scoata foloase materiale", a declarat dezvoltatorul imobiliar Daniel Niculita.

Citeste si: In zona Rond Vechi s-a lucrat si de 1 Mai, la cel mai rezistent bloc din Iasi: Inspectorii Primariei si-au dat acordul pentru proiect – FOTO, VIDEO

Dezvoltatorii imobiliari se pregatesc sa actioneze in instanta

Contactat telefonic, patronul publicatiei ReporterIS, Gabriel Gachi, a negat sec faptul ca ar fi primit bani din partea dezvoltatorului imobiliar timp de doi ani de zile pana la finalizarea constructiei. "Nu este adevarat", a spus Gabriel Gachi, patronul publicatiei ReporterIS.
Se pare ca acesta nu este un caz singular, mai multi dezvoltatori imobiliari fiind denigrati in aceasta publicatie, iar proiectele lor fiind prezentate brusc intr-o lumina proasta. Printre dezvoltatorii aflati in situatii asemanatoare se numara Cristinel Bolobita, care a povestit la randul sau ca a platit cate 1.000 lei lunar catre Gabriel Gachi fara sa primeasca factura si chitanta, asta in urma "santajului" exercitat timp de aproape doi ani de zile si in care s-au adunat 24.000. In situatii asemanatoare se gasesc printre altii si Dumitru Plugaru, Vasile Filip sau diversi investitori din zona Copou care sunt prezentati intr-o lumina denigratoare in publicatia ReporterIS. Conform surselor, anul trecut a fost deja depusa o plangere penala impotriva lui Gabriel Gachi si este deja de notorietate modul in care acest personaj controversat obtine beneficii materiale fara a fi acoperit cu acte, iar in aceste conditii, organele abilitate si institutiile statului au trebuit sa supravegheze, sa controleze si sa ia masuri impotriva combinatiilor in lumea imobiliara si actiunilor de santaj repetate.

Citeste si: EXPLOZIV! De ce fug marii investitori de Iasi: motivele incredibile care blocheaza dezvoltarea orasului – GALERIE FOTO

Majoritatea jurnalistilor din Iasi il considera pe Gabriel Gachi o rusine si o cangrena a presei locale. Acesta este vazut ca o adevarata denigrare a profesiei de jurnalist si este poreclit in breasla drept "milogul". In breasla jurnalistilor din Iasi, Gachi este vazut ca un om fara demnitate si deontologie, iar din cauza lui si a catorva personaje din presa locala, aceasta meserie este vazuta cu ochi rai de catre politicieni, dar mai ales de societatea civila. Jurnalismul este o profesie liberala care trebuie respectata, iar orice derapaje si cangrene de acest gen trebuie indepartate din societatea civila.loading...

Comentarii
  • Din păcate acest poponar împuțit de Gaychi a fost dresat de Gigi Nichita să șantajeze în voia cea bună. Aș vrea să spun la pușcărie cu acest șantajist ordinar, numai că asta ar fi bucuria vieții lui. Ar scăpa săpunul la duș și de 10 ori zi dacă ar putea. HA HA HA !

  • Am luat de la toți dezvoltatorii bani ! Și ce dacă! Prosti sunt aia care dau nu aia care cer! Am luat și iau și de la Stanciu, care e bun plătitor . Am luat și de la MAMA MiA ! Am luat și am sa iau in continuare pentru ca m-a doare la basca ! Cât pe piața vor fi gâște eu am sa le penesc!

  • Ba hahalerelor GACHI e tare pana și eu cotizez dar puțin puțin ! Cam 385 RON pe săptămâna! Nu pot sa îl ajung însă pe BODEA el și cu ai lui îl țin in puf pe GACHI ! 1518 EUR pe luna!

  • Din interceptările telefonice, ambientale , mesaje, Whats up, și celelalte cai de comunicare folosite de Dl Gabriel Gachi rezulta clar neechivoc ca acest domn practica schema DA MI BANI ÎMPRUMUT ( pana la sfântul Așteaptă)

  • Dacă dezvoltatorii îs curați, respectă legea și prescripțiile proiectelor tehnice cu detalii de execuție autorizate de ce tre să cotizeze la unii ziariști sau la reprezentanții instituțiilor ce se ocupă cu disciplina în urbanism/construcții ? Nu au decît să fie turnați/reclamați la parchete ori unii, ori alții, ori toți. Justiția să-și facă treaba !

  • Șantajiștii au tupeul să bage în troaca lor de ordinari un om care ne arată toate ilegalitățile comise de șleahta de golani care au încălecat orașul împreună cu piticot

Adauga un comentariu