Destinatii turistice

Santorini – stil si rafinament

Publicat: 17 feb. 2012
9

Strange-n buchetul atractiilor sale esenta Greciei turistice. La superlativ. Romantic, traditional, provocator, elegant si plin de experiente inedite.

Povestea insulei „de poveste“ incepe odata cu vulcanul Santorini, care cu mult timp in urma a redesenat geografia acelui colt al Marii Egee. In urma unei eruptii de proportii, care ar fi dus la disparitia Atlantidei, mijlocul insulei s-a prabusit, formandu-se astfel un golf pitoresc, plin de traditionalele barci pescaresti
ale grecilor si, mai nou, de iahturi de toate tipurile.  Prezenta lor nu e de mirare. Desi Santorini dispune de un cochet aeroport, calea cea mai folosita de transport ramane oglinda marii. Egeea se vede din orice loc al insulei, iar peisajele sunt superbe.

Insula indragostitilor

In zorii zilei sau dupa-amiaza, cand soarele se alinta molatic, aerul este racoros, orizontul limpede, iar culorile mai pure ca niciodata. Albastrul intens al marii se contopeste pana la confuzie cu linia cerului, iar crestele vulcanice ale insulitelor si stancilor din zona arunca reflexele verzi ale pinilor de creasta. E momentul de glorie al cupolelor si zidurilor albe ale caselor si bisericutelor din zona. Nicicand nu vom vedea un alb mai pur si mai provocator. Pe la pranz, culorile se inmoaie si o perdea fina de albastru spre gri acopera zarea, iar formele isi pierd usor conturul clar si limpede de dimineata. Putin ametit de soare si de faimosul uzo cu apa rece, pragul dintre vis si realitate devine si el incert… In asfintit, cerul se lasa colorat cu nuante dintre cele mai uimitoare, de la auriu, la portocaliu, mov sau rosu.

Ziua pe nisipul negru si fierbinte…

Strazile micilor asezari ale insulei sunt inguste, marginite de garduri albe, cu porti albastre. La fel ca si ferestrele caselor. Din loc in loc, intalnesti faimoasele muscate rosii ale Greciei, puse pe pervazuri, pe scari sau chiar la intrari.
Dintre statiunile cochete, cateva se remarca in mod special. La Akrotiri, esti fascinat de stancile uriase ce ies din apa direct pe tarmul Marii Egee. Coasta de est este locul preferat al iubitorilor de sporturi nautice, la mare cinste aflandu-se schiul nautic si surfingul. Tot aici, in Kamari, se afla renumita plaja cu nisip negru, din cenusa vulcanica.

… seara pe tocuri, clubberind…

Dar cea mai cunoscuta asezare a locului este capitala Fira. Construita pe stanci abrupte, este locul ideal pentru shopping si clubbing. Terasele, restaurantele, cafenelele sau traditionalele taverne iti ies in cale in cele mai neasteptate locuri. Viata de noapte din Fira are si ea partea leului. Discotecile si cluburile sunt pline-ochi pana-n zori cu turisti din toate colturile Europei. Numai sa te tina tocurile si make-up-ul de seara!

… si daca ai timp, cateva muzee

Pentru amatoarele de antichitati, recomand   Muzeul Arheologic din Thera, unde poti vedea exponate dintre cele mai vechi, din intreaga Grecie. Apoi, la sud de Fira dai peste colonia Akrotiri, care dateaza din preistorie. In Episopia Panaghia, gasesti o biserica bizantina din secolul al XIX – lea, iar la Muzeul Megaron Gyzi toata lumea admira o frumoasa colectie de vechi costume populare medievale.

Sursa: unica.ro

Adauga un comentariu