News Flash:

Saptamana animata pe piata de capital

30 Mai 2005
1252 Vizualizari | 0 Comentarii
•Cu toate ca volumul total al tranzactiilor a fost de numai 270 milioane lei, pentru actiunile celor sapte firme iesene tranzactionate in cursul saptamanii trecute dinamica a fost deosebita •O aparitie surprinzatoare a fost cea a titlurilor emise de Lactis SA, care a realizat o tranzactie de 11 milioane lei •Ceramica SA a realizat o crestere semnificativa, cu peste 10 la suta, a pretului unei actiuni

Firmele iesene au fost prezente in numar mare pe piata de capital. Dupa o saptamana secetoasa, emitentii ieseni au revenit in forta. Chiar daca in prima zi din saptamana trecuta nici una dintre actiunile vreunei firme iesene nu a fost prezenta pe ringul bursier, ansamblul celor cinci zile de tranzactionare a adus un volum pozitiv si o imbunatatire a ratingului pentru aceste titluri. Cu toate ca volumul total al tranzactiilor a fost de numai 270 miliarde lei, pentru cele 7 firme iesene tranzactionate in cursul saptamanii trecute, dinamica a fost una deosebita, cu care firmele din judetul Iasi nu s-au mai intalnit de saptamani bune. Astfel, Ceramica SA a facut ceea ce stie mai bine, adica sa ramana constanta, cu o crestere subtila a pretului pe actiune, in timp ce volumul total nu a fost unul spectaculos. Unirea SA a revenit cu doar doua tranzactii, prin care insa a realizat peste 100 milioane lei, iar actiunile fiind retrase cand incepeau sa scada. Surprinzatoare a fost aparitia Lactis SA, care a realizat un volum de 11 milioane lei intr-o singura zi de tranzactionare, mult peste unitati cu pretentii. In acelasi timp, actiunile SC Tehnoton SA au avut un trend ascendent, in timp ce volumul a ramas la cote rezonabile.

Ceramica in varf

Ceea ce a obisnuit in primele luni ale anului, in cazul SC Ceramica SA, a fost constanta pe piata de capital, lucru observat si in saptamana precedenta. Astfel, prima zi de tranzactionare a insemnat pentru firma ieseana un volum redus, de 5,58 milioane, insa pretul unei actiuni a fost de 31 mii lei, cu o mie lei mai mult decat ultima tranzactie, astfel incat cresterea finala a fost de 3,33 la suta. Un volum ceva mai ridicat a putut fi vazut in a treia zi din saptamana, cand actiunile emitentului Ceramica SA au realizat ceea ce au inceput in prima zi, adica o crestere cu acelasi procent, aducand un volum de 8,32 milioane lei si un pret de 32 mii lei pe actiune. In finalul saptamanii, actiunile Ceramica SA au ajuns la un volum de 13 milioane lei si un pret, in crestere, de 33 mii lei, cumuland pe ansamblul saptamanii de tranzactionare o crestere cu peste 10 la suta a pretului de vanzare a unei actiuni.

Surprinzatoarea Lactis

Actiunile SC Lactis SA au furnizat surpriza saptamanii trecute, cu doua tranzactii de 11 mii de actiuni, ceea ce a dus la un volum de 11 milioane lei in cele doua tranzactii. Volumul relativ redus al tranzactiilor, desi numarul de actiuni achizitionate este de 22 mii actiuni, este dat in principal ca urmare a deciziei luate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) cu putin timp in urma, ceea ce a dus la reducerea valorii nominale a unei actiuni SC Lactis SA, de la 25 mii, la o mie de lei. Pretul redus pentru o actiune a fost de numai 500 lei.

Actiunile Unirea SA au oscilat

O singura tranzactie cu titluri ale fabricii de ulei iesene a amintit razlet de perioada de inceput a anului cand volumul saptamanal depasea un miliard lei. A doua zi a saptamanii trecute si prima de tranzactionare pentru titlurile SC Unirea SA Iasi a adus o crestere de 1,84 la suta a pretului de achizitionare, care a ajuns la 3.800 lei, inregistrand un volum total de aproape 7 milioane lei. Varful de lance al saptamanii a fost consumat in ziua de miercuri, cand un numar de 11 tranzactii cu actiunile emitentului SC Unirea SA Iasi au adus a scadere de 3,75 la suta a pretului, insa realizand un volum impresionant, de 114 milioane lei. Numarul total al actiunilor achizitionate a fost de peste 31 mii actiuni, la pretul de 3.700 lei/actiune.

Aparitii razlete

Cateva dintre firmele iesene au avut doar aparitii razlete, fiind lipsite de tranzactii deosebite sau cresteri spectaculoase ale pretului. Astfel, in a doua zi a saptamanii, actiunile Asam SA au parut a fi incepatoare pe piata de capital, motiv pentru care o tranzactie de numai 40 de actiuni a adus un volum slab, de 1,4 milioane lei, ducand totodata la o scadere cu aproape 7 procente a pretului de achizitie a unei actiuni. In acelasi timp, SC Constructii Feroviare Moldova SA Iasi a scazut mult sub valoarea nominala a unei actiuni, de o mie lei, fiind cotata la 520 de lei la ultima tranzactie a saptamanii trecute. Pretul scazut a dus la un volum total de doar 6,48 milioane lei, desi actiunile tranzactionate au fost aproape 12 mii, realizand totodata o scadere a pretului semnificativ. O alta tranzactie deosebita a fost cea a SC Constructii Hidrotehnice SA Iasi care, din doua tranzactii, de aproape patru mii de actiuni, a realizat un volum de 86 milioane lei, in timp ce valoarea unei actiuni a ajuns la 22 mii lei.
Gelu JIREGHIE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1421 (s) | 24 queries | Mysql time :0.015378 (s)