Arte vizuale

Saptamanile de desfrau total petrecute de Lev Tolstoi in Romania. Pasiunea sa pentru Zamfira…

Publicat: 29 ian. 2019

Lev Tolstoi saptamani de desfrau total in Romania

Lev Nicolaevici Tolstoi (1828-1910), conte de felul sau, este considerat unul dintre cei mai importanti romancieri ai lumii, unul dintre scriitorii de seama din timpul perioadei cunoscuta ca varsta de aur a literaturii ruse – inceputa in 1820 cu primele opere ale lui Puskin, si terminata in 1880 cu ultimele lucrari ale lui Dostoievski. Operele sale Razboi si pace si Anna Karenina au avut o influenta hotaratoare asupra dezvoltarii romanului mondial, iar credintele si ideile sale filosofice si estetice, propovaduite de-a lungul vietii prin celelalte opere, sunt reunite si cunoscute sub denumirea de ”tolstoism

La varsta de 23 de ani, dupa ce-a trecut prin pasiunea jocurilor de noroc, care l-a lasat aproape falit, in 1851, Tolstoi s-a inrolat in armata, devenind doi ani mai tarziu subofiter de artilerie.

In armata, Tolstoi regaseste avantajele traiului printre cazaci. In ciuda vietii lor simple, cazacii aveau un cod etic militar si umanist la care tineau cu inversunare, iar Tolstoi ii admira. Ii vedea ca pe un model de urmat pentru toti rusii, si un exemplu catre care sa tinda toti taranii si chiar aristocratia.

In anul 1854, Tolstoi este transferat in armata dunareana si locuieste timp de cateva luni la Bucuresti, unde se lasa atras de viata dezordonata a ofiterimii.

Referitor la aceasta perioada, intr-o scrisoare adresata matusii sale, contesa T.A. Ergolaskaia, tanarul ofiter descrie astfel Bucurestii: ”Sunt naucit. Un oras mare si frumos, obligatia de a te prezenta multora, opera italiana si teatrul francez…Un an mai tarziu, Tolstoi este transferat in armata dunareana si-si petrece cateva luni la Bucurest

In vara anului 1854, mai exact pe 31 iulie, poposeste la Focsani, unde sta 17 zile. Avea 26 de ani, iar in jurnalul sau, pe care il tinea de la 1847, descrie momentele petrecute aici, recunoscand cu franchete obsesiile sale si desfraul.

In jurnalul sau, Tolstoi mentioneaza si episoade savuroase, cum ar fi spre exemplu agatatul femeilor din oras, dar si pasiunea pe care si-o facuse pentru o anume Zamfira.

Cateva fragmente din jurnalul pe care l-a tinut cu regularitate.

1 august

”M-am sculat tarziu si toata dimineata l-am citit pe Schiller, dar fara placere si fara pofta. Dupa masa, desi am fost dispus sa lucrez, am scris, din cauza lenii, foarte putin. Toata seara am petrecut-o talalaind dupa fete. Multe lucruri interesante s-au intamplat pe ziua de astazi: si lectura pentru ordonanta, si rendez-vous-ul din gradina, si inselatoria lui Subin. Despre toate acestea voi scrie maine, intrucat acum este ora 2.00. Pentru ultima oara imi imput lenea. Daca iar nu lucrez maine nimic, ma impusc. Si-mi mai reprosez si nehotararea impardonabila cu muierile“.

2 august

”Dimineata am scris putin, la «Insemnarile artificierului». Dupa masa am dormit si m-am dus la Zamfira, cu succes…“

12 august

”Dimineata am inceput-o bine, am lucrat, dar seara! Dumnezeule, oare n-am sa ma indrept niciodata?! Am pierdut la joc restul banilor si am pierdut ce nu aveam cum plati – 3.000 de ruble. Maine imi vand calul”.Nu stim daca si-a vandut sau nu calul, pentru ca nu mai mentioneaza acest lucru in jurnal, dar restul de zile pe care il petrece la Focsani nu este unul plictisitor.“

15 august

”M-am sculat devreme si m-am dus la Odobesti. Intr-un fel, aceasta plimbare nu mi-a reusit. Am scris putin si foarte prost, am dormit, m-am dus la curse si seara mi-am pierdut-o acasa. Repet ceea ce am mai scris: am trei defecte principale de care trebuie sa scap: 1) lipsa de caracter; 2) irascibilitatea si 3) lenea. Voi urmari cu toata atentia posibila aceste trei vicii, si voi nota. Doar dupa aceea, daca ma dezbar de ele, ma apuc de indeplinirea celorlalte doua reguli ale satisfactiei si dobandirea dragostei. Dar ma voi stradui inca de pe acum sa nu le scap din vedere“.

16 august

”De dimineata am strigat la Nikita-irascibilitate. 1) Am lenevit de fata cu Andropol. 2). Am alergat dupa o muiere, cu toate ca-mi dadusem cuvantul sa nu mai imbratisez pe nimeni cel putin o luna, si chiar si atunci numai in caz de dragoste. – Lipsa de caracter. 3) Am discutat cu inflacarare in contradictoriu-irascibilitate. 4) Deci irascibilitate-2, lipsa de caracter-1 si lene-1. Mai important decat ori ce este pentru viata mea indreptarea acestor vicii. Cu aceasta fraza imi voi termina de acum inainte jurnalul, in fiecare zi“, isi incheie Tolstoi jurnalul petrecut la Focsani, zilele urmatoare, gasindu-l, in drum spre Sevastopol, la Tecuci, Birlad si Vaslui.

Timp de cateva luni, Tolstoi isi incheia jurnalul cu cuvintele promise referitoare la viciile sale. Lev Tolstoi a demisionat din armata in 1856 si s-a dedicat, pana la finalul vietii, activitatii beletristice.loading...

Adauga un comentariu