News Flash:

Sapte ani de inchisoare pentru tulburarea de posesie

14 August 2005
832 Vizualizari | 0 Comentarii
•Reprezentantii Prefecturii Iasi au convocat toti primarii din judet pentru a le explica prevederile noii legi a proprietatii •Termenul limita de depunere a cererilor de retrocedare este 22 septembrie, dupa care urmeaza o incercare de rezolvare a problemelor pe cale amiabila •Daca membrii comisiilor de fond funciar vor impiedica punerea in posesie a unei persoane vor primi amenzi intre 100 si 300 milioane lei (10-30 mii lei noi)

Noile prevederi ale legii proprietatii au fost explicate primarilor din judetul Iasi punctual, cu diferentele pe care le au comparativ cu cele care au fost pana acum. O alta noutate a noii legi o reprezinta pedepsele pentru tulburarea de posesie, considerata infractiune si sanctionata mai grav, anume cu inchisoare de la 1 la 7 ani. De asemenea, legitima aparare se aplica si in cazul unei persoane care respinge un atac pe un teren agricol sau forestier imprejmuit sau macar delimitat prin garduri sau semne. Nici membrii comisiilor care vor fi infiintate nu vor scapa de prevederile legii. In cazul in care membrii unei comisii impiedica sau intarzie aplicarea legii fondului funciar pot fi sanctionati cu amenda de la 100 la 300 milioane lei (10-30 mii lei noi) de catre prefect sau reprezentantii Autoritatii pentru Restituirea Proprietatii. Desi noua lege va fi explicata prin diferite metode tuturor iesenilor, numarul proceselor dintre fosti si actuali proprietari de terenuri va creste considerabil, lucru care va prelungi, cu siguranta, incertitudinea asupra proprietatii unui teren.
Intrucat au numeroase prevederi, prefectul i-a convocat pe toti primarii din comunele iesene pentru a le explica noile norme, ca, la randul lor, primarii sa le aplice in teritoriu si sa le explice oamenilor. Ingramaditi intr-o sala arhiplina, primarii au ascultat si au incercat sa isi rezolve eventualele neintelegeri cu privire la aplicarea noii legi a fondului funciar. La intrebarile acestora au raspuns prefectul Radu Prisacaru si presedintele Consiliului Judetean, Lucian Flaiser, precum si reprezentanti ai Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din Iasi. Toti cei care au probleme de fond funciar vor trebui sa depuna cererile pana pe 22 septembrie 2005, dupa care urmeaza o perioada in care va avea loc o incercare de realizare de acorduri intre proprietarii actuali si fostii proprietari, termenul limita pentru acest lucru fiind 25 octombrie. Daca fostii si actualii proprietari de terenuri nu ajung la nici o intelegere, acestia vor apela la Comisiile de Fond Funciar, care vor incerca sa rezolve problemele. Pentru a rezolva problemele, vor fi infiintate comisii judetene, din ordinul prefectului, si comisii locale. La nivelul judetului Iasi vor fi infiintate doua comisii, care vor avea printre alte drepturi si pe acela de a revoca titlurile de proprietate care au fost gresit emise. Comisiile locale de fond funciar trebuie infiintate in decursul lunii august, pana la reorganizare existand posibilitatea de a functiona in componenta initiala, fara persoanele care au fost eliminate. Potrivit noii Legi, au dreptul de a depune cereri de retrocedare si persoanele care nu au predat terenuri la Cooperativele Agricole de Productie (CAP). Este vorba de persoanele care, din diferite motive, au pierdut posesia asupra unei proprietati si nu a revendicat-o pana in momentul de fata. Tot prin noua lege a proprietatii primarul are obligatia de a afisa lunar, la sediul primariei, situatia reconstituirii, validarile efectuate si terenurile ramase in rezerva comisiei. O alta prevedere a noii legi este eliminarea taxei pentru scoaterea din circuitul agricol a unui teren situat in intravilan. Comisiile de fond funciar au obligatia, la randul lor, de a depune in termen de 120 de zile de la aparitia legii protocoalele de predare-primire pentru terenurile preluate anterior de la Agentia Domeniilor Statului.
Silviu DASCALU

Fostii proprietari s-au certat pentru comisia de fond funciar

•Intalnirea proprietarilor care doresc retrocedarea s-a incheiat cu scandal deoarece avocatii au vrut sa intre in comisia de fond funciar

Noua Lege a proprietatii a starnit ieri un mic scandal intre proprietarii care asteapta de ani buni sa le fie retrocedate terenurile si imobilele de care au fost deposedati in timpul regimului comunist. Disputa a fost starnita de intalnirea convocata de municipalitate ieri si al carei scop a fost alegerea a patru reprezentanti care sa faca parte din noua comisie locala de fond funciar. Problema a fost de fapt legata de faptul ca avocatii care reprezinta fosti proprietari au tinut mortis sa intre ca membri in comisia care va analiza dosarele privind retrocedarea. Dupa o ora de discutii si intepaturi intre cele doua tabere, proprietarii pe de o parte si avocatii pe de cealalta, au fost alese pana la urma patru persoane, fosti proprietari. De fapt, s-a hotarat ca avocatii sa nu poata vota, ceea ce a starnit nemultumirea reprezentantilor legali, care au amenintat ca vor contesta decizia luata ieri. Intalnirea a inceput prost de la inceput. Desi prin fluturasi si mesaje convocarea stipula ca loc de desfasurare Sala Mare a primariei, la ora 12.00, proprietarii au fost alungati din primarie la ora anuntata. Dupa ce holurile Palatului Roznovanu au fost invadate de aproximativ 100 de fosti proprietari, gardienii si-au dat seama ca in Sala Mare a fost planificata o alta intalnire, a unor arhitecti. Dupa unele proteste ale proprietarilor nemultumiti de atitudinea municipalitatii, tot grupul s-a mutat in sala de oficiere a casatoriilor din cladirea Starii Civile, din Piata Unirii. Aici s-a dezlantuit scandalul dintre proprietari si avocatii care reprezentau fiecare zeci de proprietari. Propunerea ca avocatii care aveau cele mai multe procese de fond funciar sa faca parte din comisie nu a cazut bine fostilor proprietari, care s-au declarat total impotriva acestui lucru si au cerut reprezentantilor municipalitatii sa nu ia in calcul votul acestora. "Am hotarat sa acceptam numai votul celor aproximativ 100 de proprietari care s-au prezentat in sala. Avocatii au spus ca vor contesta decizia si deci vom vedea daca cei alesi ieri vor ramane membri in comisia locala de fond funciar", a declarat Lacramioara Vernica, secretarul Consiliului Local. Cei patru reprezentanti alesi pana la urma ieri sunt Maria Tepordei, Constantin Aniculaiesei, Corneliu Paun si Mihai Horda.
(L.S.)

Sedinta fulger a Consiliului Local

•Numirea viceprimarului Constantin Neculau ca membru in comisia locala de fond funciar a durat numai 5 minute

Consilierii locali ieseni sunt pusi pe daramat recorduri de viteza. Ieri dimineata, alesii locali au reusit sa termine o sedinta extraordinara a plenului Consiliului Municipal in numai cinci minute. Practic, consilierii care au fost prezenti in Sala Mare a Palatului Roznovanu nu au avut timp nici sa-si bea cafeaua sau apa minerala pregatita ca pentru fiecare sedinta. Recordmenul absolut al sedintei a fost insa consilierul Partidului National Liberal Marius Bojor, care abia a apucat sa ajunga la scaunul rezervat ca sedinta a si fost terminata. Ajuns putin mai tarziu, consilierul PNL a votat practic din mers. De fapt, intalnirea a fost programata de la bun inceput ca fiind doar o formalitate. Pentru ca noua Lege a proprietatii, Legea 247/2005, stipuleaza reinnoirea comisiei locale de fond funciar, consilierii locali au fost chemati din vacanta pentru a numi un viceprimar ca membru in aceasta comisie. In plus, forul legislativ local a aprobat convocarea unei intalniri a proprietarilor care au fost deposedati in timpul regimului comunist, care au trebuit la randul lor sa-si aleaga reprezentanti in comisia de fond funciar. De aceea, ordinea de zi prezentata consilierilor a avut doar doua puncte. Chiar daca era o intalnire foarte simpla, consilierii au fost mai prompti decat la sedinta extraordinara de saptamana trecuta, cand au fost dezbatute rectificarea bugetara si alte cateva proiecte importante. Daca pe 5 august au venit 16 consilieri, acum au fost prezenti 17, din totalul de 27 cat are plenul Consiliului Local (CL). In urma votului rapid, viceprimarul Constantin Neculau a fost votat cu unanimitate ca reprezentant al CL in comisia care va analiza retrocedarea terenurilor catre fostii proprietari. Numai ca viceprimarul a fost absent de la sedinta, deoarece a fost internat de cateva zile in spital din cauza unor probleme de sanatate. De fapt, primarul Gheorghe Nichita a fost singurul reprezentant din conducerea municipalitatii prezent, deoarece celalalt secund, viceprimarul Constantin Adascalitei, este in concediu. Printr-o simpla ridicare de mana, a fost definitivata si convocarea proprietarilor, programata in aceeasi zi, la numai la cateva ore distanta.
(L.S.)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1636 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013404 (s)