News Flash:

Sapte sute miliarde lei scurse in chiuvetele pascanenilor

24 Noiembrie 2006
2197 Vizualizari | 0 Comentarii
Corneliu Vasilica
• In urma unor anchete jurnalistice, ZIUA de Iasi a aratat modul in care interesele si actiunile premeditate ale unor persoane responsabile de soarta Proiectului ISPA de la Pascani si oameni de afaceri locali pericliteaza derularea fireasca a investitiei de 700 miliarde lei • Proiectul este in pericol de a fi abandonat, iar statul roman pus in situatia de a plati despagubiri pentru incompetenta si neseriozitatea functionarilor de la Directia Apa Canal si ai administratiei locale


In ciuda semnalelor de alarma trase de ZIUA de Iasi privind derularea necorespunzatoare a investitiei ISPA de reabilitare si modernizare a sistemului de aductiune a apei potabile in municipiul Pascani, in valoare de 700 miliarde lei, proiectul este in pericol de a fi abandonat, iar statul roman pus in situatia de a plati despagubiri pentru incompetenta si neseriozitatea functionarilor de la Directia Apa Canal si ai administratiei locale. Fondurile provin din bugetul Uniunii Europene, prin Programul ISPA. Lucrarile au mers in pasi de melc, iar acum sunt definitiv sistate de catre concernul eleno - israelian AEGEK Tahal, antreprenor general al lucrarilor, care ameninta ca va rezilia contractul cu partea romana. Motivele nemultumirii antreprenorului general vizeaza obstructiile repetate ale functionarilor romani de la DAC Pascani, incapacitatea organizarii si coordonarii proiectului de catre responsabilii Unitatii de Implementare si expertii straini ai firmei de consultanta AWT platita tot din fondurile alocate de Uniunea Europeana, dar si de greselile repetate ale tuturor partilor implicate in acest program. Chiar si AEGEK Tahal poarta o mare parte din vina, pentru neimplicarea decisa in rezolvarea problemelor aparute pe parcursul derularii Proiectului ISPA.

Implicarea Instalatii Grup SRL

Pentru partea de realizare a aductiunii de apa, antreprenorul AEGEK Tahal a decis sa subcontracteze lucrarile de montare a conductei catre firma Instalatii Grup SRL, societate comerciala patronata de controversatul om de afaceri iesean Sorin Ionescu. Toate aceste lucrari au fost monitorizate de firma de consultanta Austria Water Technologies - AWT, care a constatat nerespectarea prevederilor tehnice in ceea ce priveste montarea conductelor de alimentare cu apa. De aceea, responsabilii din Pascani ai proiectului ISPA, precum si conducerea DAC Pascani au sesizat Oficiul de Plati si Contracte Phare din cadrul Ministerului de Finante neregulile din derularea proiectului si au recomandat rezilierea contractului incheiat cu AEGEK Tahal. "Au executat lucrari de doar aproximativ 900 mii Euro. Au fost mai multi factori ce au condus la rezilierea contractului. Pe de o parte, intarzierea lucrarilor si, cel mai important, erorile de executie. Consultantul AWT a sesizat ca nu erau montate conductele conform instructiunilor producatorului. Aegek-Tahal aducea aceste conducte de undeva din Turcia, iar firma Instalatii Grup SRL, conform contractului pe care il avea incheiat cu antreprenorul general, le monta. Santurile sapate pentru montarea conductelor erau prea inguste. In plus, caminele de vizitare nu au fost construite conform proiectului", a precizat Corneliu Vasilica, directorul proiectului ISPA din Pascani.Incapacitatea concernului greco israelian?

In cursul acestui an, cotidianul ZIUA de Iasi a publicat rezultatele anchetelor jurnalistice, modul in care interesele si actiunile premeditate ale unor persoane responsabile de soarta Proiectului ISPA de la Pascani si oameni de afaceri locali pericliteaza derularea fireasca a investitiei de 700 miliarde lei. Asa cum rezulta din datele detinute in exclusivitate de ZIUA de Iasi, jocurile erau deja facute de catre Corneliu Vasilica - directorul proiectului, adus in pozitie de responsabil al investitiei desi nu avea decat experienta dobandita ca profesor de limba engleza, si Laurentiu Herghelegiu, membru din partea Directiei Apa Canal - DAC Pascani al comisiei care superviza licitatia pentru desemnarea consultantului general al programului ISPA de la Pascani. Cei doi au fost consiliati si ajutati de cetateanul austriac Reinhard Stuettler fost expert al consultantului general AWT Cei trei au incercat sa joace pe degete investitia, interesul major fiind de a elimina firma AEGEK Tahal din pozitia de antreprenor general al proiectului de aductiune cu scopul impunerii firmei austriece Alpine Gmbh. Calculul implicit prevedea subcontractarea lucrarilor proiectului de aductiune de catre firma Infra Consult SRL Pascani, in interesul celor doi asociati, nimeni altii decat Stuettler si Herghelegiu. Din punct de vedere penal, scenariul pregatit de cuplul mentionat poate fi incadrat la asociere in vederea savarsirii de infractiuni.
Chiar daca expertul Stuettler a fost extras din echipa de consultanta, cei ramasi nu au contenit sa puna piedici ca sa dovedeasca incapacitatea concernului greco israelian care a fost desemnat prin licitatie drept antreprenor general. Este deosebit de important ca Infra Consult SRL este doar un pion ales ca sa dea sah pe tabla unei investitii, al carei buget depaseste de cinci ori valoarea bugetului pascanean obtinut din impozitele si taxele locale iar lucrarile urmau sa fie realizate cu personal necalificat ceea ce ar fi compromis total parametri de calitate. In acelasi timp, profiturile se scurgeau spre buzunarele actorilor locali.Efecte dezastruoase

Proiectul ISPA de la Pascani are doua componente: prima, in valoare de mai mult de 6 milioane Euro - pentru reabilitarea sistemului de distributie a apei reci, al doilea - in valoare de peste 12 milioane Euro - de realizare a unei noi statii de epurare. Administratia de la Pascani nu a fost pregatita nici pentru avansarea unei documentatii tehnice fiabile a celui de al doilea proiect de modernizare a statiei de tratare a apelor uzate, proiectul trimis de specialistii DAC Pascani catre Ministerul Mediului si Gospodaririi apelor fiind respins datorita unor inadvertente, situatie ce amana pe termen nedeterminat momentul organizarii licitatiei pentru desemnarea antreprenorului general de proiect.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

efecte dezastruoase
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1235 (s) | 24 queries | Mysql time :0.015075 (s)