News Flash:

Saracia duce la abandon scolar

30 Septembrie 2004
1238 Vizualizari | 0 Comentarii
•In anul scolar trecut, un numar de peste 1.300 de elevi a abandonat scoala •Cauza principala este saracia, sub multiple forme •Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean considera ca o mare parte din vina o au cadrele didactice

In anul scolar trecut, peste 1.300 dintre elevii inscrisi intr-o forma de invatamant preuniversitar au abandonat scoala. Statisticile Inspectoratului Scolar Judetean arata ca 671 de elevi au fost nescolarizati si 638 au abandonat definitiv scoala. Printre cauzele care duc la aceasta situatie sunt mediul familial, fiind vorba despre familii dezorganizate, fara venit, in care predomina modele familiale negative sau unde copiii sunt folositi la diverse munci. De asemenea, mai este vorba si despre mediul socio-economic, in unele medii existand inca traditii invechite care duc la casatorii precoce sau la refuzul parintilor de a-si scolariza copiii. In unele cazuri, poate fi vorba si despre o comunicare defectuoasa intre scoala, familie si comunitate, constatandu-se o insuficienta implicare a scolii. In evaluarile din teren, Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) a sesizat ca multe dintre cauzele care duc la abandon scolar tin de calitatea procesului didactic. In derularea sa, procesul didactic nu este valorificat in totalitate, iar metodele de predare si evaluare sunt invechite. De foarte multe ori, nu este luat in calcul potentialul genetic al elevului, iar continutul lectiilor nu este adaptat la nivelul elevilor. ISJ atrage atentia asupra faptului ca nu sunt analizate cu responsabilitate cauzele esecului scolar, elevul fiind considerat singurul vinovat. Pentru a diminua numarul elevilor care abandoneaza scoala, ISJ isi propune sa monitorizeze procesul de invatamant in unitatile unde se оnregistreaza un numar mare de elevi repetenti, nescolarizati si care abandoneaza scoala. De asemenea, cadrele didactice trebuie perfectionate. Deoarece un numar mare de abandonuri sunt inregistrate in mediul rural, aici se resimte nevoia modernizarii infrastructurii scolilor, constituirea unei retele de transport scolar. De asemenea, trebuie luate masuri pentru atragerea personalului didactic calificat spre mediul rural si asigurarea formarii continue si a pregatirii de specialitate a acestuia. De asemenea, nu trebuie neglijate masurile de combatere si prevenire a delincventei juvenile, a consumului de droguri, a traficului de fiinte umane si a violentei.
Adina HUMе

Primele nereguli ale Programului Cornul si Laptele

La doua saptamani de la inceperea anului scolar, au aparut primele probleme in ceea ce priveste derularea programului guvernamental "Cornul si Laptele" in judetul Iasi. "Acest program a inceput sa schioapete, dar nu ne ingrijoram. Daca firmele care distribuie produsele vor fi urmarite cu atentie, nu avem de ce sa ne ingrijoram", a declarat ieri Iovu Brezuleanu, vicepresedintele Consiliului Judetean (CJ) Iasi. Mai precis, acest program s-a impiedicat in comunele Tiganasi si Erbiceni, unde elevii nu au beneficiat de produsele lactate vreme de trei zile. "Firma LaDorna, cea care distribuie produse lactate pentru elevii din cele doua comune, nu a realizat transportul la timp. Mi s-a comunicat aceasta situatie din teritoriu si am luat legatura imediat cu conducerea firmei. Nu mi-a explicat nimeni de ce a avut loc acest incident, insa problema s-a rezolvat imediat", a mai precizat Brezuleanu. Firma producatoare de lactate LaDorna a castigat, la licitatia electronica, dreptul de a distribui produse in 13 module, din cele 26 in care a fost impartit judetul. Astfel, societatea comerciala va incasa circa 30 miliarde lei pentru aceste servicii si produse. Vicepresedintele Brezuleanu are de gand sa contabilizeze toate aceste nereguli din derularea programului "Cornul si Laptele". In consecinta, acesta trece toate sesizarile intr-un registru. "Primesc, in medie, un telefon la doua zile, prin care mi se comunica tot felul de nereguli. De cele mai multe ori se reclama intarzieri de cateva ore in distribuirea produselor si faptul ca produsele de panificatie se usuca", a adaugat Iovu Brezuleanu. Prin intermediul programului guvernamental, aproximativ 63 mii elevi din judetul Iasi beneficiaza in fiecare zi de produse lactate si de panificatie.
(T.L.)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1208 (s) | 24 queries | Mysql time :0.015159 (s)