Actualitate

Saracia – tot la noi

Publicat: 20 feb. 2002

Judetul Iasi conduce in topul cererilor pentru venitul minim grantat

Judetul Iasi conduce detasat, la nivelul tarii, in ceea ce priveste numarul de cereri pentru acordarea venitului minim garantat. Conform conducerii Consiliului Judetean, luna trecuta au fost inregistrate peste 23 de mii de solicitari, ceea ce ne situeaza pe primul loc in Romania, raportat la numarul populatiei. Constatarea a fost facuta in cursul zilei de ieri, cand conducerea Consiliului Judetean Iasi a convocat toti primarii din comunele iesene pentru a cuantifica situatia cererilor pentru acordarea venitului minim garantat catre cetatenii saraci.
In urma discutiilor purtate cu primarii, s-au tras si concluziile pentru care judetul Iasi conduce in topul cererilor pentru venitul minim garantat. Conform conducerii Consiliului Judetean, de vina sunt rromii, educatia religioasa a satenilor, precum si pamantul sterp din localitatile rurale. „Sunt foarte multi rromi in judet care nu au palatele regelui Cioaba. De asemenea, in multe comune, femeile nu recurg la avorturi, iar in alte parti nu se poate cultiva nimic in pamant”, a declarat secretarul CJ, Ioan Serbina.
Conform acestuia, sunt foarte multi rromi in zonele Lungani, Dagata si Mironeasa, iar in comunele Butea, Oteleni si Alexandru Ioan Cuza sunt familii cu cate 12 copii. Femeile din aceste zone nu fac intreruperi de sarcina, din motive religioase, asa incat numarul mare de copii determina saracia. Recordul cererilor pentru venitul minim garantat este stabilit in comuna Voinesti, unde, din 2600 de locuitori, aproape jumatate au cerut venit minim garantat. Secretarul Consiliului Judetean, Ioan Serbina, a declarat ca la aceasta prima intalnire cu primarii pentru discutii asupra cererilor de venit minim garantat, s-au constatat greseli mari in intocmirea situatiilor. „Multe formulare si anexe au fost completate cu creionul sau chiar deloc. Vinovati sunt secretarii sau asistentii sociali care au rolul de a-i indruma pe sateni sa completeze actele”, a precizat Serbina.
El a mai spus ca necesarul financiar este de peste 170 de miliarde de lei, dar sumele acordate efectiv vor fi cu mult mai mici. in termeni de comparatie, el a prezentat o situatie din anul 1996, in care se prezentau 55 de mii de cereri la nivelul judetului, pentru acordarea de ajutor financiar.(M.P)loading...

Adauga un comentariu