Local

Săracul om bogat! Controversatul Cristian Stanciu nu plăteşte nimic la Primăria Iași, dar a cumpărat un sediu în valoare de 1.5 milioane de euro

Publicat: 08 apr. 2021
Cristian-Stanciu, patronul FEG a cumpărat un spațiu în valoare de 1.5 milioane de euro
Cristian Stanciu este un controversat om de afaceri și consilier județean PSD care plătește prețuri derizorii pe închirierea spațiilor de la Primăria Iași dar care cumpără clădiri de milioane de euro

Controversatul Cristian Stanciu, cel care administrează Asociaţia FEG a dat o nouă lovitură pe piaţa imobiliară din Iași. Deși asociaţia pe care o conduce nu plăteşte nimic la Primăria Iași, omul de afaceri controversat îşi permite să plătească sume colosare pentru clădiri din Iași.

Vorbim despre faptul că recent a plătit nu mai puţin de 1.5 milioane de euro pe o clădire din Podu Roș, clădire care a aparţinut în trecut operatorului de telefonie mobilă Romtelecom.

Fundaţia Ecologică Green (FEG) deţinută de Cristian Stanciu are bani pentru investiţii dar nu şi pentru stat

Licitaţia a avut loc zilele trecute şi a avut un preţ de plecare de peste 870.000 de euro, totul fără TVA. Fundaţia Ecologică Green (FEG) deţinută de controversatul Cristian Stanciu a avut banii necesari pentru a licita asta în timp ce statul român și Primăria Iași este păcălită cu o chirie modică achitată de aceştia pentru clădirile din centrul Iașului.

Licitaţia a stârnit un interes scăzut datorită preţului de achiziţie. Astfel, pe lângă Cristian Stanciu a mai participat doar un alt om de afaceri. După delungi dezbateri, licitaţia s-a încheiat cu plata a 1.5 milioane de euro+TVA pentru clădirea din centrul orașului.

Pentru ca totul să capete un comic de situaţie, Cristian Stanciu are în vedere transformarea acestei clădiri în vedera înfiinţării unui centru educaţional. Desigur, minciună poate fi uşor demontată pentru că, în clădirea cu pricina există incă centrale telefonice fapt ce face imposibilă obţinerea unei autorizaţii necesare înfiinţării centrului educaţional de care vorbeşte Cristian Stanciu.

Clărirea a fost deținută de Romtelecom, firmă de stat dar a intrat în posesia companiei de telefonie din Germania după ce societatea românească a fost privatizată. Telekom a realizat buf-uri imobiliare prin vânzarea acestor clădiri.

FEG: 2 lei la Primărie, 1.5 milioane de euro investiţii

Fundaţia Ecologică Green (FEG) deţinută de Cristian Stanciu dă tunuri imobiliare în timp ce la Primăria Iași ajung doar firimiturile. Concret, Primăria Iași încasează sume derizorii pe chiriile date FEG din mijlocul oraşului Iași.

Cristian Stanciu ocupă spațiul de pe strada Păcurari, nr.25, unde funcționează grădinița FEG. Spațiul este închiriat tot de la Primăria Iași. Contractul a fost semnat pe data de 10.09.1992. De aproape 30 de ani, familia Stanciu stăpânește imobilul cu o suprafață de 255,25 metri pătrați, plus teren în suprafață de 400 de metri pătrați. Pentru proprietatea menționată, Cristian Stanciu plătește o chirie lunară de doar 666 lei. Lista continuă cu spațiul de pe strada Cuza Vodă, nr.1, în suprafață de 159 de metri pătrați. FEG achită o chirie de 579 de lei.

De altfel, problema a fost ridicată în Consiliul Local Iași unde mai mulţi consilieri au explicat că statul este prejudiciat prin faptul că a închiriat la preţuri de nimic respectivele imobile.

Nu este singurul bum dat de Cristian Stanciu, acesta neplătind chirie de 18 ani într-o clădire de pe strada Păcurari, 47. Clădirea are o suprafață de 558,08 metri pătrați, la care se adaugă o suprafață de teren de 307 metri pătrați. În baza HCL 411/20.07.2003, FEG a primit spațiul în folosință cu titlul gratuit. În zonă, spațiile se închiriază și cu 20 de euro/mp. Numai din clădire s-ar fi putut genera un venit la bugetul local de milioane de euro

Deviza statului român: Totul este de vânzare și închiriere la prețuri de nimic, pentru cine poate

În contextul în care mulți tineri antrepenori din Iași sunt puși în dificultate atunci când vor să închirieze locații pentru a-și dezvolta afacerea vedem faptul că statul român are o deviză cel puțin bizară. Pe lângă marea privatizare care a devenit o bună vacă de mult pentru anumite grupuri de interese (spațiul din Podu Roș era al Romtelecom, firmă de stat care a fost cumpărată de Telekom printr-o privatizare suspectă. În acest fel, toate bunurile statului au revenit către firma de telefonie din Germania ), vorbim și de faptul că statul român prin Primăria Iași închirează la prețuri derizorii spațiile care ar putea genera sume importante la bugetul de stat. De altfel, nu oricine poate închiria aceste spații, doar cei suspuși pot beneficia de un astfel de beneficiu.

 

Desigur, colegul său de partid, Maricel Popa (fost președinte al CJ Iași și senator PSD), pare să funcționeze la fel. Reporterii BZI.RO dezvăluiau în exclusivitate faptul că Centrul Expozițional Moldova, centru care își propunea închirierea spațiilor către micii antreprenori ieșeni, este o adevărată paragină, subsolul fiind inundat iar pe ușă fiind pus lacătul.

Comentarii
 • Intrebarea este; cati mai sunt care platesc asemenea sume pe spatiile primariei,de ce, cine le-a stabilit si pentru cine.Se pare ca sunt cu dedicatii.De vina este primaria, nu Stanciu,sau altii ca el care au inchiriat.Ei au platit, cat s-a cerut.

 • DILEMA, sunt , e hotarare de consiliu local. Sunt multi smecheri, dar spatiile se dau la ONG uri, landiferite asociatii, etc
  #un fel de spagi ascunse, de sustinere a unor partide

 • Un muist, un rău platnic și țepar pe deasupra, un fraier cu sunerie de tot kkatul de altfel ca și școlile și grădinițele FEG

 • Nu iau nimic cu ei….vz cazul simirad ,etc !! Crapă-n ei oleaca mai mult pe lumea asta,față de pulime,dar pe cealaltă ,tot ci țărâna-n gură stau !

 • ASTA cu nu iau nimic cu ei pot da ii spui lui Trump sau lu Rokeffel etc.
  Au copiii, nepoti, etc, de ce crezi ca tre sa ia ceva cu ei. Nu asta e problema, ci CE FACI PENTRU IASI????? Nimic, il furi
  Intrebati l CE FACE CU TABARA DE COPII DE LA CIRIC????

 • de ce PNL si primarul Mihai Chirica nu iau atitudine? este strigator la cer sa plateasca 600 Ron pentru spatii centrale, mai scump este o garsoniera intr-un bloc comunist. Sau poate ca cei din primarie isi iau partea?

 • Mare șmecherie ați găsit…! Pai asta ia dat la cioc lui ciotir, iar aia din mișcarea dutevino și din cap și din buci la băgat la Telecom…iar apoi a fost simplu…ce nu poate sa facă?…centru educational ca sunt centrale? Pai omu darama monumente istorice…fără problema…și niște fiare vechi o sa-l încurce? Ce sa facă Chirica? Decât sa io sugă din picioare. Pai asta a avut reclama pe tot sediul pnl din podu ros. Mâine dacă vrea le da la toti tricouri și sort cu feg și ii scoate la spatii verzi…sunteți copii…nu aveți treaba cu realitatea. Omu joaca in alta liga.

 • Pentru relu—-da joacă în liga șpăgarilor—cum deasfel joacă toată țigănimea de prin iași ei fac afaceri numai cu ajutorul șpăgilor( sponsorizări) unde trebuie și se rezălvă tot ——și apoi iese werner cu promterul la ceas de seară să spună el populimi că corupția ucide—–în loc să spună că corupția înbogățește corupți—–

Adauga un comentariu