Eveniment

Sarbatoare importanta pentru romani. Pe 15 august este Sfanta Marie Mare. Cum se tine corect sarbatoarea

Publicat: 14 aug. 2018
17

La Santamaria Mare, e zi mare. Pe 15 august se praznuieste Adormirea Maicii Domnului, momentul in care Sfanta Fecioara Maria a trecut la cele vesnice.

E o zi de praznic, de rugaciune si pelerinaje la locurile sfinte. Totusi, in popor, oamenii se bucura la Santamaria Mare.

Desi multi considera acest moment din an mare prilej de petrecere, praznicul Adormirii Maicii Domnului nu este o sarbatoare a bucuriei.

Este si motivul pentrul care adevaratii credinciosi serbeaza onomastica la data de 8 septembrie, data nasterii Sfintei Fecioare.

Acum se fac pomeni pentru cei trecuti la cele vesnice, mai cu seama purtatori ai numelor derivate din Maria. Totusi, in popor i se spune Santamaria Mare si e una dintre cele mai mari sarbatori de peste an.

La Santamaria Mare se implinesc dorinte

Sfanta Fecioara e cea mai indragita divinitate. Fetele o invoca pentru grabirea casatoriei, femeile pentru usurarea nasterii, pagubitii pentru prinderea hotilor, descantatoarele pentru vindecarea bolilor. Acum se angajeaza pandarii si se "leaga" ciocul pasarilor pentru a nu mai putea strica strugurii.

Tot pe 15 august se celebreaza si Ziua Marinei, Maica Domnului fiind patroana spirituala a marinarilor. La Maica Domnului se roaga si cei care au necazuri grele, bolnavii, cei ce nu gasesc altfel alinare.

Batranii spun ca toate rugaciunile oamenilor sunt mai intai auzite de Maica Domnului. Ea fiind cea care I le transmite mai departe lui Dumnezeu pe cele vrednice de implinire.

Ea apare in visurile oamenilor aflati la nevoie si da sfaturi pentru a iesi din impas. Taranii cred ca cerealele se prind mai bine daca se seamana intre Santamarii, adica intre 15 august si 8 septembrie.

Ca sa nu ai parte de probleme si sa fii sanatoasa, nu merge inapoi, in aceasta zi, nu arunca parul de pe pieptene si nu aprinde focul. Scaldatul in apele raurilor si dormitul pe prispa aduc mari ghinioane.

Ea te ajuta la greu

Coincidenta sau nu, cele doua Santamarii, pe 15 august si pe 8 septembrie, incadreaza, in calendarul popular, Anul Nou Biblic, semnificand facerea lumii.

Inca din cele mai vechi timpuri, perioada dintre cele doua sarbatori, numita Intre Santamarii, e privita in popor ca fiind propice semanaturilor de toamna, aducatoare de belsug. Dintr-o samanta, aparent moarta, se va naste un nou spic de grau, pentru a adeveri ca din moarte va veni invierea.

Potrivit religiei ortodoxe, pe 15 august se praznuieste si se da de pomana pentru cei morti. Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului este un hotar intre vremuri. Caci acum se aduna ultimele plante de leac, se poate afla cum va fi toamna.

Se culeg flori frumoase si se pun la icoana Preacuratei, considerandu-se ca, apoi, sunt bune de leac. Sfanta Fecioara este cea mai indragita divinitate, pe care fetele o invoca pentru grabirea casatoriei, femeile pentru usurarea nasterii, pagubitii pentru prinderea hotilor, descantatoarele pentru vindecarea bolilor.

Adauga un comentariu