Local

Sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă. Hram la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași

Publicat: 30 ian. 2021
Mănăstirea
Astăzi este sărbătoare în Biserica Ortodoxă, zi în care este și hramul Mănăstirii "Trei Ierarhi" din municipiul Iași

Astăzi, 30 ianuarie 2021, creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigorie și Ioan. Sărbătoarea este cu atât mai mare cu cât în această zi este și hramul Mănăstirii „Trei Ierarhi” din centrul municipiului Iași. Tot astăzi, câteva milioane de creștini își sărbătoresc ziua onomastică

Liturghie specială la Mănăstirea „Trei Ierarhi” din municipiul Iași, lăcaș ridicat de domnitorul Vasile Lupu. În ziua în care în calendarul creștin-ortodox sunt prăznuiți Sfinții Grigore, Vasile si Ioan, la Iași este sărbătorit și hramul bisericii Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”. Lăcașul de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt a fost construit între anii 1637-1639, ca necropolă domnească. Clădirea reflecta aspirația ctitorului spre lumea bizantină, combinând structuri și forme tradiționale cu materiale prețioase și o decorație fastuoasă. În interiorul bisericii au fost așezate pentru o vreme moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, acestea fiind mutate apoi la Catedrala Mitropolitană. În interiorul mănăstirii a locuit pentru o vreme și poetul Mihai Eminescu. Mănăstirea a fost supusă ani la rând unui amplu proces de reabilitare. Tot aici odihnesc domnitorii Vasile Lupu și Alexandru Ioan Cuza. Însemnele mănăstirii din Iași au ajuns chiar și pe pavajul stradal din oraș.

Sărbătoarea „Sfinților Trei Ierarhi”, zi importantă pentru creștinătate

Creștinii îi cinstesc astăzi pe sfinții Trei Ierarhi: Grigorie, Vasile si Ioan. Aceștia sunt considerați a fi adevărații ctitori ai ortodoxiei. Cei trei sunt cunoscuți drept Sfinții Ierarhi și pentru că, pe lângă darul tălmăcirii Sfintelor Scripturi, ei s-au învrednicit și de înalta treaptă a arhieriei. Viața lor se află istorisită la zilele în care se face pomenirea fiecăruia din ei, în parte. Viața Sfântului Vasile se află la 1 ianuarie, viața Sfântului Grigorie Teologul, la 25 ianuarie, iar viața Sfântului Ioan Gură de Aur la 13 noiembrie și la 27 ianuarie.

Însă, în data de 30 ianuarie, creștinii îi prăznuiesc pe toți trei pentru munca adusă Bisericii Mântuitorului Hristos. Cei trei sfinți au viețuit în vremea împărăției lui Claudiu. Și pentru că lumea creștină îi cunoștea, credincioșii s-au împărțit în tabere, fiecare socotind că unul din cei trei Ierarhi era mai binecuvântat. Ioan, episcopul Euhaitelor, a rânduit pomenirea laolaltă a Sfinților Trei Ierarhi, la 30 ianuarie, adunând ca într-un singur glas cele trei chemări ale ortodoxiei.

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Trei Ierarhi

În credința populară, cei trei ierarhi erau considerați doctori vindecători de boli. Astăzi, creștinii trebuie să dea o lumânare de pomană, pentru ca întreaga viață să fie luminată. Se mai crede că pe 30 ianuarie începe să încolțească grâul care nu a încolțit din toamnă. În tradiția populară se spune că de astăzi se schimbă vremea. De-acum, se zice că se strâmbă pârtiile, iar vremea dă spre primavară. Dacă streșinile curg, primăvara va fi friguroasă, dacă e ger, vara va fi călduroasă.

Adauga un comentariu