Religie

Sarbatoare mare pe 6 octombrie. Mii de romani ii poarta numele acestui sfant, iar traditiile legate de aceasta zi sunt multiple

Publicat: 05 oct. 2018
14

In fiecare an, pe data de 6 octombrie, crestinii din intreaga lume il praznuiesc pe Sfantul Apostol Toma. Acesta este chiar apostolul care nu a crezut ca Iisus s-a intors printre noi, a treia zi dupa Scripturi. Apostolul Toma s-a nascut in Pansada, un oras galileean, si a fost pescar. Dupa Pogorarea Sfantului Duh, Toma a primit misiunea sa vesteasca Evanghelia Domnului in India. Potrivit traditiei, Sfantul Toma a vestit Evanghelia lui Hristos in India si tot acolo a devenit martir. Moastele Sfantului Apostol Toma au fost aduse la Edessa, in anul 165 d.H. Particele din moastele Sfantului Apostol Toma se afla in India, in Ungaria si la Muntele Athos.

A devenit cunoscut drept „necredincios”, pentru ca nu a dat crezare spuselor celorlalti apostoli. „Daca nu voi vedea, in mainile Lui, semnul cuielor, si daca nu voi pune degetul meu in semnul cuielor, si daca nu voi pune mana mea in coasta Lui, nu voi crede” (Ioan 20, 25).

Insa, Apostolul Toma nu se indoia de faptul ca Hristos s-a intors printre noi, ci de faptul ca Hristos Se afla intr-un trup care nu mai poate fi vazut. Sfantul Chiril afirma ca atunci cand Toma spune: „daca nu voi pune degetul meu in semnul cuielor, nu voi crede.”, el spune de fapt: „Nu voi crede ca El mai poate fi vazut, de nu voi pune degetul meu in urma cuielor”.
Cuvintele Mantuitorului: „Adu degetul tau incoace si vezi mainile Mele si adu mana ta si o pune coasta Mea si nu fii necredincios, ci credincios” (Ioan 24, 27), sunt o invitatie in a ne descoperi ca natura umana nu este desfiintata prin Inviere.

Natura umana pe care Hristos a asumat-o nu s-a pierdut in dumnezeire, ci a fost transfigurata. Asadar, aratarea catre Toma a pus in lumina existenta celor doua firi in Hristos. Nu intamplator, in prima duminica dupa Pasti, se canta „Neparasind sanurile pamantesti, Te-ai aratat pe pamant purtator de trup” (Penticostarul, 1912, pag. 73). In Evul Mediu, el a fost considerat patronul arhitectilor, zidarilor si al pietrarilor.

Rugaciune catre Sfantul Apostol Toma. Crestinii merg la biserica in aceasta zi si rostesc rugaciunea catre Sfantul Toma.

„Sfinte Apostole Toma, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi. Pe Fiul lui Dumnezeu Cel fara de inceput, Dumnezeu Cuvantul, Cel Ce S-a aratat pe pamant cu Chipul precum suntem noi, pe Care L-ai vazut, marite, ale Carui maini si coasta cu palma le-ai pipait, roaga-L sa mantuiasca pe robii sai. Sfinte Apostole Toma, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi. Stiutorul celor ascunse si Cel Ce cerceteaza rarunchii si ispiteste inimile, Dumnezeul meu, Iisus, pe tine, Sfinte Apostole Toma Preafericite, te-a primit slujitor Dumnezeiestii Sale aratari si marturisitor si Dumnezeiesc Apostol.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Rau de ape Tainice te-ai aratat, Apostole Toma, care adapi fata pamantului si adunarea Bisericii, cu curgerile cunostintei de Dumnezeu; si cu repejunea Duhului ai gonit inselaciunea multimii zeilor. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin”.

In aceasta zi, se recomanda sa faci pace cu cei cu care te-ai certat. Evita discutiile in contradictoriu.De astazi este vine sa se taie si sa se ingroape via. Vinul se lasa se fiarba, apoi se pune in butoaie. Tot de astazi incepe sa se planteze vita altoita. Stupii incepa sa se puna la iernat.

Adauga un comentariu