Religie

Sarbatoare mare pe 7 martie! Sfantul pomenit astazi alunga demonii si e mare facator de minuni! Ce rugaciuni sa faci azi, neaparat, ca sa fii ferit de toate relele!

Publicat: 07 mart. 2018

In ziua de 7 martie, Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Cuviosul Pavel cel Simplu, sau cel „prost”. Acest termen se refera la traiul simplu si modest al acestuia, si nu la calitatile sale intelectuale. Pavel cel simplu a fost ucenicul Sfantului Antonie cel Mare si este cinstit de crestini ca unul care a inteles ca adevarata viata duhovniceasca este bazata pe smerenie si ascultare.

Viata Cuviosului Pavel cel Simplu

Cel intre sfinti parintele nostru Pavel, supranumit cel simplu, sau cel prost, era plugar, un om cu totul de rand, dar lipsit de rautate si de prefacatorie, ca nimeni altul. Avea insa o sotie inrautatita si desfranata, fara ca el sa stie lucrul acesta multa vreme.

Intr-una din zile, venind el de la tarina pe neasteptate, in afara de vremea obisnuita, asa cum se intampla cateodata, a gasit pe sotia lui necinstindu-i casa cu un barbat strain. Atunci zambind plin de blandete le-a zis: Bine, bine, nu-mi pasa de ce faceti, martor iau pe Iisus Hristos; de acum inainte nu vreau sa o mai vad inaintea ochilor; a ta sa fie si ea si copiii ei, iar eu ma voi duce si ma voi face monah.

Citeste si Cum arata, de fapt, Iisus Hristos – "Uimitor cum nimeni nu a fost foarte interesat de felul in care arata"

Si indata lasand toate si bine randuindu-le, a plecat la fericitul Antonie si batand la usa acestuia, fericitul Antonie a iesit si i-a zis: Cine esti, frate, si ce cauti aici? Iar el i-a raspuns: Sunt un strain si am venit la tine sa ma fac monah. Iar sfantul i-a zis: Batran fiind de saizeci de ani, nu poti sa te faci monah si nici sa induri necazurile si stramtorarea pustiului. Mai degraba du-te la chinovie; acolo ai sa gasesti din belsug cele necesare trupului si vei putea sa petreci fara prea multa oboseala cu cei de acolo. Caci fratii vor ajuta neputinta ta, fiindca eu stau singur si mananc doar la cinci zile o data si atunci chiar ramanand mai mult flamand. Dar Pavel nu suferea sa auda acestea de la batran, ci se sarguia sa ramana impreuna cu el. Si sfantul neputand sa-l alunge, inchizand usa colibei, l-a lasat afara timp de trei zile, neiesind ca sa-l vada. Iar Pavel a ramas flamand si nu s-a departat.

In ziua a patra, insa, sfantul avand trebuinta neaparata sa iasa afara, deschizand usa si gasindu-l pe Pavel langa usa colibei, i-a zis: Du-te, batrane, de aici, nu ma sili, caci nu poti sa ramai impreuna cu mine. Dar Pavel i-a raspuns: Imi este cu neputinta sa ma duc intr-alta parte. Atunci sfantul vazandu-l ca nu are nici traista, nici paine, nici apa, nici vreun lucru oarecare, i-a zis: Daca vei da dovada de ascultare si vei implini fara lenevire si fara murmur cele ce vei auzi de la mine, vei putea si aici sa te mantuiesti; dar daca nu vei face acestea, pentru ce atunci te mai obosesti si nu te intorci acolo de unde ai venit? Iar Pavel raspunzand a zis: Toate cate imi vei spune, cu ravna le voi face. Si sfantul i-a zis: ridica-te, deci, si roaga-te, pana ma voi duce inauntru, ca sa-ti aduc de lucru. Fericitul Antonie intrand in pestera, il supraveghea printr-o mica ferestruica; si Pavel a stat nemiscat la rugaciune o saptamana intreaga, fiind ars de arsita soarelui.

Citeste si Parintele Calistrat: "Pe dusmanul tau sa il binecuvantezi cand el blestema! Si am sa va spun si ce rugaciune trebuie sa faceti"

Dupa aceasta, Sfantul Antonie iesind afara si luand ramuri de finic, i-a zis: ia si impleteste din ramurile acestea, asa cum ma vezi ca impletesc eu. Si batranul a impletit pana la al noualea ceas un sirag de cincisprezece stanjeni, cu multa osteneala. Dar sfantul i-a zis: rau ai impletit! Desfa ce-ai impletit si impleteste din nou. Si Pavel a stat nemancat timp de sapte zile. Sfantul Antonie facea acestea pentru ca Pavel sa se nemultumeasca si sa plece de acolo. Dar Pavel, despletind siragul cu indelunga-rabdare si cu osardie si impletindu-l din nou cu multa luare aminte, fara sa carteasca si fara sa se tulbure, a uimit pe sfant. Pentru aceasta, catre apusul soarelui, atins adanc fiind de purtarea lui Pavel, i-a zis: Batranelule, vrei sa mancam o bucata de paine? Iar Pavel a raspuns: cum crezi, parinte! Si lucrul acesta l-a inmuiat iarasi pe sfantul; si punand masa, a asezat pe ea patru bucati de paine, de cate sase uncii fiecare (aproape 200 grame) si a inmuiat pentru dansul una, iar pentru batran trei. Si Sfantul Antonie incepand un psalm, ca si intru acesta sa-l incerce pe Pavel, l-a cantat, repetandu-l de doua ori. Iar Pavel cu mai multa osardie se ruga impreuna cu Sfantul. Apoi, Sfantul i-a zis lui Pavel: stai la masa si ia aminte sa nu te atingi de cele puse inainte. Si indeplinind si aceasta porunca, sfantul i-a zis: acum ridica-te, fa-ti rugaciunea si culca-te. Iar acela neatingandu-se catusi de putin de hrana, a facut ceea ce i s-a poruncit.

Catre miezul noptii, Sfantul Antonie ridicandu-se pentru rugaciune, a sculat si pe Pavel si a prelungit rugaciunea pana la ceasul al noualea din zi. Cand s-a facut seara, Sfantul Antonie luandu-si inainte o bucata de paine, de alta nu s-a mai atins. Iar Pavel, mancand incet mai avea inca din painea din care manca. Dupa ce a mancat toata bucata de paine, Antonie i-a zis: Batranule, mai mananca si alta bucata de paine. Dar Pavel i-a raspuns: daca vei manca si tu, atunci si eu voi manca. Sfantul Antonie a zis: mie imi este de ajuns pentru ca sunt monah. Dar Pavel a zis: pentru ca si eu vreau sa ajung monah, imi este de ajuns si mie. Iar dupa ce au adormit putin, sculandu-se au inceput din nou sa cante.

Citeste si Ce rugaciune se spune inainte de spovedanie

Cand s-a facut ziua, l-a trimis sa umble in pustiu si sa se intoarca abia dupa trei zile. Dupa ce a facut si aceasta, venind niste frati la Sfantul Pavel cauta sa vada ce trebuie sa faca. Si Sfantul i-a zis: slujeste pe frati in tacere si sa nu gusti nimic, pana ce vor pleca. Si au trecut zile fara ca Pavel sa guste ceva. Iar fratii il intrebau: pentru ce nu vorbesti? Si, pentru ca el nu raspundea, Sfantul i-a zis: vorbeste fratilor; si a inceput sa vorbeasca.

Intr-una din zile, aducand cineva sfantului un urcior cu miere, Sfantul Antonie a varsat mierea pe pamant. Dupa ce a facut aceasta, Sfantul a zis lui Pavel: aduna mierea strop cu strop si vezi ca nu cumva ceva din ea sa ramana fara sa poata fi folosita. Si facand aceasta nu s-a tulburat si nu s-a schimbat catusi de putin.

O alta data i-a poruncit sa scoata apa si toata ziua sa o verse fara de folos. Si altadata, iarasi, desfacandu-i imbracamintea, i-a poruncit sa si-o coasa cu ingrijire la loc. Cand Sfantul l-a vazut ca savarseste fara sovaiala, fara murmur si fara sa fie impiedicat de ceva tot ceea ce-i porunceste, i-a zis: Uite, frate, daca poti sa faci in fiecare zi asa, atunci sa ramai cu mine; iar daca nu, du-te de unde ai venit! Si Pavel a zis lui: daca mai ai si altele sa-mi arati, nu stiu daca le voi putea face, dar toate cele pe care le-am vazut pana acum, pe toate cu usurinta le fac.

O astfel si atat de mare ascultare si umilinta a dobandit fericitul Pavel, incat a primit har impotriva demonilor ca sa-i alunge pe dansii. Iar Marele Antonie, incredintandu-se despre el, l-a tinut cu sine o vreme oarecare. Apoi, facandu-i o chilie l-a asezat in ea, ca sa cunoasca toate viclesugurile demonilor si sa se lupte acolo cu ei. Deci, petrecand un an intreg in singuratatea lui si dovedindu-se a fi facator de minuni si slujind cu vrednicie lui Dumnezeu, s-a mutat dupa aceea catre cerestile locasuri.

Rugaciuni care se rostesc azi:

Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le implinesti, Vistierul bunatatilor si datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi, si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi (de trei ori). Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Preasfanta Treime, miluieste-ne pe noi. Doamne, curateste pacatele noastre. Stapane, iarta faradelegile noastre. Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru numele Tau.

Doamne miluieste (de trei ori), Slava…, si acum…

Tatal nostru, Care esti in ceruri, sfinteasca-Se numele Tau, vie imparatia Ta, fie voia Ta, precum in cer asa si pe pamant. Painea noastra cea de toate zilele, da-ne-o noua astazi si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel rau. Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluieste-ne pe noi. Amin.

Din somn sculandu-ma, multumescu-ti Tie, Preasfanta Treime, ca pentru multa bunatate Ta si pentru indelunga-rabdarea Ta, nu Te-ai maniat pe mine, lenesul si pacatosul, nici nu m-ai pierdut pentru faradelegile mele, ci ai aratat iubire de oameni, dupa obicei; si, intru deznadajduire zacand eu, m-ai ridicat, ca sa manec si sa slavesc puterea Ta. Deci, acum lumineaza-mi ochii gandului, deschide-mi gura, ca sa ma invat cuvintele Tale, sa inteleg poruncile Tale, sa fac voia Ta, sa-Ti cant intru marturisirea inimii si sa laud preasfant numele Tau, al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecilor vecilor. Amin.

preluat de pe ortodoxialoading...

Adauga un comentariu