Diverse

Sarbatoarea mare, cu post aspru, care marcheaza sfarsitul verii. Ce semnifica Ziua Crucii si ce este absolut interzis sa faci

Publicat: 13 sept. 2019

Inaltarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii este o importanta sarbatoare cu post aspru si rugaciune care, in fiecare an, se cinsteste la data de 14 septembrie. Ziua Crucii este data ce vesteste sfarsitul verii si inceputul toamnei. La 14 septembrie, se celebreaza descoperirea, pe Muntele Golgota, de catre imparateasa Elena, a crucii pe care a fost rastignit Iisus si infatisarea ei crestinilor, in Biserica Invierii din Ierusalim, in anul 355 d.H.

Dupa savarsirea acestei minuni, Patriarhul din Ierusalim porunceste ca Sfanta Cruce sa fie inaltata la loc inalt, de unde sa poata fi vazuta de intreg poporul, scrie calendarulortodox.ro.

Pe cand imparatul persan Hosroe a reusit sa cucereasca Ierusalimul, a luat cu el si Sfanta Cruce in Persia, unde va ramane 14 ani pana cand Hosroe este invins de Heraclie, care duce Crucea Mantuitorului la Ierusalim.

Sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci este singura cu post aspru si rugaciune care apare la data de 14 septembrie atat in calendarul bizantin (ortodox si greco-catolic), cat si in cel latin.

Inaltarea Sfintei Cruci marcheaza si doua evenimente solemne: Aflarea Crucii si inaltarea ei in fata poporului de catre episcopul Macarie al Ierusalimului, la 14 septembrie 335, si aducerea Sfintei Cruci de la persi, in 629, in vremea imparatului bizantin Heraclius, care a asezat-o in Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim.

De Ziua Crucii se strang ultimele plante de leac (boz, micsunele, matraguna, navalnic), care sunt duse, impreuna cu buchet de flori si busuioc, la biserica, pentru a fi puse in jurul crucii si a fi sfintite. Plantele astfel sfintite se pastreaza apoi in casa, la icoane sau in alte locuri ferite, fiind folosite pentru vindecarea unor boli.

Se obisnuieste ca in aceasta zi sa nu se consume usturoi, nuci, pepeni sau prune, alimente al caror miez se aseamana cu crucea. Traditia populara in aceasta mare zi spune ca este absolut interzisa consumarea alimentelor in forma de cruce, pentru a evita ghinioanele tot restul anului.

Se crede ca monedele care se sfintesc in aceasta zi si sunt pastrate in portofel impreuna cu o cruciulita aduc belsug si spor in munca de fiecare.loading...

Adauga un comentariu