News Flash:

Sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil

8 Noiembrie 2008
1120 Vizualizari | 0 Comentarii
Sfintii Mihail si Gavriil
• Astazi, dintre Arhanghelii Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Gudiil, Selatiil si Varahiil, primii doi sunt praznuiti de catre crestini • Arhanghelii, capeteniile ingerilor, sunt alaturi de Serafimi si Heruvimi fortele dumnezeiesti nevazute si fara de greutate care lucreaza ca duhuri ce poarta vointa divina


Astazi, crestinii ortodocsi ii sarbatoresc pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, in jurul carora Biserica aduna si serbeaza toata obstea, tot soborul Sfintilor Ingeri laolalta. Ca sarbatoare a ingerilor, aceasta zi a inceput a fi sarbatorita de prin veacul al cincilea, raspandindu-se rapid in tot Rasaritul crestin.

Despre ingeri, Biserica invata ca ei sunt "duhuri slujitoare", adica fiinte fara de trupuri, slugi credincioase lui Dumnezeu si totodata prieteni si ocrotitori ai nostri, pusi de Dumnezeu, pe drumul anevoios de la leagan, la patria noastra cereasca. Dupa descoperirile Sfintei Scripturi si dupa marturisirile Sfintilor, ingerii iubesc pe Dumnezeu, Il preamaresc si-I implinesc voia Lui in conducerea lumilor imparatilor, a popoarele, a oamenilor. Ca slujitori, ingerii sunt uneori implinitori ai pedepselor lui Dumnezeu, cum a fost focul peste Sodoma sau pedepsele peste Egipt. Dar, in mod statornic, ingerii slujesc la apararea si calauzirea oamenilor. La inceput, toti ingerii au fost facuti de Dumnezeu buni, stralucind de frumuseti, de intelepciune si de tot felul de daruri. Dar Stapanul Cerului si al pamantului i-a supus unei incercari prin care ingerii, cu voie libera, sa-si dovedeasca ascultarea. Si, in aceasta incercare, o parte din ingeri, in frunte cu Lucifer, cel mai frumos si cel mai inzestrat dintre ei, s-a razvratit impotriva Ziditorului sau. Caderea lui Lucifer si a ingerilor lui, este aratata de Scriptura ca o victorie a lui Dumnezeu impotriva satanei. "Si s-a facut razboi in cer: Mihail si ingerii lui au pornit razboi cu balaurul. Si a fost aruncat balaurul cel mare, sarpele cel de demult, care se cheama satana, diavolul cel ce insela pe toata lumea, pe pamant si ingerii lui au fost aruncati cu el". Dar Arhanghelul Mihail, de-a pururi laudatul, pazind ca o sluga credincioasa credinta catre Stapanul sau, s-a aratat adevarata capetenie peste cetele celor fara de trupuri. si asa s-a intocmit soborul, adica adunarea si unirea tuturor ingerilor credinciosi lui Dumnezeu, iar Mihail Arhanghelul a fost randuit de Atotputernicul Dumnezeu, capetenie a ingerilor buni si mare folositor si de bine facator al mantuirii noastre. In ortodoxie sunt cunoscuti sapte arhangheli: Mihail, cel asemenea lui Dumnezeu, Gavriil, adica vestitor al dumnezeiestilor taine, Rafail, talmacit ca Dumnezeul care a vindecat, Uriil sau lumina lui Dumnezeu, Selatiil, cel rugator, care ii povatuieste pe oameni la ruga, Gudiil, cel care il slaveste pe Dumnezeu si Varahiil, mijlocitorul divinelor fapte de bine.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2604 (s) | 22 queries | Mysql time :0.153167 (s)