Actualitate

Sarbatorile Iasului 2015, in plina desfasurare!

Publicat: 09 oct. 2015
1

   Partea principala a programului celei de-a XXIV-a editii a Sarbatorilor Iasului, organizate anual in luna octombrie de Primaria Municipiului Iasi, Mitropolia Moldovei si Bucovinei si alti parteneri institutionali, debuteaza in weekendul 10 – 11 octombrie 2015 cu o serie consistenta si variata de evenimente religioase si laice.
    Ziua de sambata, 10 octombrie 2015, aduce deschiderea oficiala a celor doua targuri traditionale sustinute anual in cadrul Sarbatorilor Iasului de Primaria Municipiului Iasi: Targul de Toamna si Sarbatoarea Vinului. In premiera, organizarea acestora va corespunde dorintei iesenilor, asa cum aceasta a fost exprimata in cadrul campaniei de consultare publica initiate de municipalitate, opinie potrivit careia centrul orasului trebuie degrevat de unele manifestari zgomotoase, iar evenimentele laice si cele religioase sa fie delimitate. Ca urmare, in cadrul Targului de Toamna, desfasurat in perioada 10 – 15 octombrie 2015, confectiile din piele si blana vor fi comercializate tot pe esplanada Costache Negri si in zona Halei Centrale, dar intr-un spatiu restrans fata de anii trecuti si cu o selectie mai riguroasa a comerciantilor. Pe strada Palat vor fi expuse si comercializate doar produse de artizanat, corturile puse la dispozitia intreprinzatorilor acoperind o suprafata mai redusa a trotuarului. Pe strada Sarmisegetuza, care va inchisa circulatiei rutiere, ca si in anii trecuti, vor fi vandute produse alimentare si va fi amenajat un parc de distractii. De asemenea, in perioada 10 – 15 octombrie 2015, la Hala Centrala va fi organizata Sarbatoarea Vinului, intreprinzatorii selectati angajandu-se sa comercializeze doar produse de sezon si traditionale romanesti.
    Tot incepand de sambata, 10 octombrie 2015, dar pana pe 14 octombrie 2015, intre orele 10.00 si 18.00, Asociatia „Centrul de Promovare Turistica” Iasi, cu sprijinul Primariei Municipiului Iasi si al Consiliului Judetean Iasi organizeaza cea de-a cincea editie a targului cu produse de toamna „Sarbatoarea Dulcetii la Golia”. Targul este organizat in parcarea din fata Manastirii Golia – zona Tg.Cucu, unde peste 20 de producatori, atat din zona Moldovei, cat si din judetele Braila, Constanta, Sibiu si Cluj vor expune si comercializa dulceata, zacusca, miere de albine, serbet, gemuri, fructe proaspete, suc de fructe, dar si preparate din carne si branza, cascaval, produse de patiserie, precum si obiecte confectionate din piele naturala.
    Festivalului folcloric international „Trandafir de la Moldova”, organizat de Primaria Municipiului Iasi si Consiliul Judetean Iasi, prin Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Iasi, se incheie sambata, 10 octombrie 2015, cu doua manifestari mult apreciate de public. De la ora 10.00 este programata parada ansamblurilor participante, pe traseul Palatul Culturii – Bd. Stefan cel Mare si Sfant – Piata Unirii – Str. Lapusneanu – Casa de Cultura a Studentilor, pentru ca, de la ora 11.00, la Casa de Cultura a Studentilor, sa aiba loc spectacolul de gala.
    In aceeasi zona de interes, Festivalul de Muzica Populara „Sarbatoare in cartierul tau”, organizat de Primaria Municipiului Iasi, continua si in acest weekend. Sambata, 10 octombrie 2015, de la ora 17.00, in Piata Voievozilor din cartierul Alexandru cel Bun, iesenii si vizitatorii orasului sunt asteptati la un concert de muzica populara sustinut de Asociatia folclorica „Doina Iasului” (Stefan Pintilie, Nina Cuciuc, Stefan Deaconita, Claudia Martinica, Cristi Iordachioaia, Olimpia Iacob Nistor, Constantin Bahrin, Beatrice Duca si Gabriela Puiu), Fanfara de la Chetris si Vasilica Tataru. Aceiasi artisti vor oferi un spectacol similar duminica, 11 octombrie 2015, de la aceeasi ora, in Parcul Nicolina 1 din cartierul cu acelasi nume.
    Sambata, 10 octombrie 2015, se va incheia si prima editie a Festivalului International de Muzica si Dans pentru Tineret „Iasi Junior Fest”, organizat de Asociatia pentru Promovarea si Sustinerea Initiativelor de Dezvoltare Economica si Sociala si Primaria Municipiului Iasi si la care participa peste 100 de copii din Iasi, Chisinau si Cernauti. Pe scena din fata Halei Centrale, de la ora 16.00, sunt programate un show de karaoke, un concert Nicole Cherry, premierea participantilor si un spectaculos foc de artificii.
    Pe de alta parte, manifestarile religioase continua si capata amploare si incarcatura spirituala. Dupa aducerea in Capitala Moldovei a moastelor Sfintei Mironosite si Intocmai cu Apostolii Maria Magdalena, duminica, 11 octombrie 2015, vor fi aduse de la Bucuresti la Catedrala Mitropolitana din Iasi, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, si moastele Sfantului Ioan Gura de Aur. Duminica seara, de la ora 19.00, Mitropolia Moldovei si Bucovinei ii cheama pe credinciosi la pelerinajul „Calea Sfintilor”, o procesiune cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva si moastele Sfintei Mironosite Maria Magdalena pe traseul: Catedrala Mitropolitana – Str. I. C. Bratianu  –  Str. Cuza Voda – Str. Armeana – Str. Costache Negri –  Pietonalul Stefan cel Mare si Sfant – Catedrala Mitropolitana.
    Cea de-a XXIV-a editie a Sarbatorilor Iasului continua in weekend si cu „Student Bazaar Coolture” (in Piata Natiunilor – UMF Iasi) precum si cu zeci de alte activitati turistice si culturale, competitii sportive, concerte si piese de teatru.
***
    Accesul la majoritatea evenimentelor din cadrul Sarbatorilor Iasului este gratuit, iar Primaria Municipiului Iasi, alaturi de partenerii sai, asteapta ca iesenii si toti cei care viziteaza in aceasta perioada Capitala Moldovei sa participe intr-un numar cat mai mare la manifestari!
    Programul complet al celei de-a XXIV-a editii a Sarbatorilor Iasului a fost publicat si este actualizat pe site-ul dedicat: www.sarbatorileiasului.ro, precum si pe pagina oficiala de Facebook: www.facebook.com/sarbatorileiasului.

Agenda zilei aici

Adauga un comentariu