Magazin

Sarcina gemelara, sarcina cu cel mai mare risc si complicatii

Publicat: 23 ian. 2012

@ Din 10 sarcini gemelare, doar una  se naste la termen, 3 sarcini gemelare se nasc prematur si restul de 6 se soldeaza cu esec (avort, moarte in utero) @ Examenul ecografic obstetrical este cel mai fiabil examen în stabilirea diagnosticului de sarcina multipla

Sarcina gemelara
este considerata sarcina cu risc obstetrical crescut prin complicatiile, incidentele si accidentele care pot surveni în timpul sarcinii si nasterii: anemie, câstig ponderal important, edeme la membrele inferioare, preeclampsie, hidramnios (lichid amniotic mai mult), avorturi spontane si nasteri premature, malformatii, placenta praevia, sindrom transfuzat-transfuzor, întârziere de crestere intrauterina. Din 10 sarcini gemelare, doar o sarcina naste la termen, 3 sarcini gemelare nasc prematur si restul de 6 sarcini gemelare se soldeaza cu esec (avort, moarte in utero).

Cauzele aparitiei sarcinii multiple sunt: ereditatea-genotipul matern mai important decat cel patern; rasa – frecvent rasa neagra; varsta si paritatea – incidenta gemelaritatii este maxima pana la 37 ani, la marile multipare; starea de nutritie – mai frecvent la femeile cu talie si greutate mare; inductorii de ovulatie si dupa fertilizare in vitro; alti factori (zona geografica, factori mutageni).

 Diagnosticul sarcinii multiple

Medicul trebuie sa stabileasca precoce (în trimestrul I) diagnosticul de sarcina multipla. De asemenea, medicul trebuie sa stabileasca diagnosticul de sarcina multipla pe baza discutiei cu pacienta, a examenului clinic obstetrical si a examenului ecografic obstetrical. Examenul ecografic obstetrical este cel mai fiabil examen în stabilirea diagnosticului de sarcina multipla. Anamneza si examenul clinic obstetrical au valoare îndeosebi în trimestrul III la o gravida sau în travaliu la o parturienta a carei sarcina nu a fost dispensarizata. Medicul trebuie sa indice examenul ecografic obstetrical într-o sarcina multipla pentru a obiectiva urmatoarele elemente: stabili diagnosticul pozitiv de sarcina multipla la 6-9 s.a.; determina corionicitatea (câte placente sunt), amnionicitatea (câte cavitati amniotice sunt) la 9-13 s.a.; a aprecia dimensiunile pliului nucal fetal între 11-14 s.a.; a preciza diagnosticul complicatiilor în trimestrul II si III; evidentierea întârzierii de crestere intrauterina; discordanta în cresterea fetilor; sindromul transfuzor-transfuzat; anomaliile fetale; a aprecia dimensiunile pliului nucal în trimestrul II la 20-24 s.a.; velocimetria Doppler pe arterele uterine la 20-24 s.a. pentru a prevedea sarcinile cu hipertensiune arteriala; a diagnostica pozitia fatului în uter în trimestrul III; a monitoriza sarcina cresterea fetala prin masuratori specifice mai ales in trimestrul III; a masura lungimii colului uterin dupa 20 s.a. pentru a prevedea riscul de nastere prematura; a efectua velocimetria Doppler pe arterele ombilicale, cerebrale medii, de la 28-30 s.a. pentru a diagnostica o posibila suferinta fetala cronica intrauterina.

Diagnosticul complicatiilor

Medicul trebuie sa efectueze demersurile diagnostice pentru sindromul Vanishing twin (geamanul disparut) – în cazul aparitiei în primul trimestru de sarcina a unei mici sângerari la o gravida diagnosticata anterior cu sarcina multipla. Medicul trebuie sa efectueze demersurile diagnostice pentru sindromul transfuzat-transfuzor prin cautarea urmatoarelor criterii de diagnostic: feti de acelasi sex; o singura placenta; poli/oligoamnios; diferenta în greutatea estimata a celor doi feti > 20%; vezica urinara destinsa a transfuzatului si absenta donorului (transfuzorului); hidropsul fatului receptor.

Medicul trebuie sa efectueze demersurile diagnostice pentru a diagnostica întârzierea de crestere intrauterina al unuia din feti, pe baza urmatorilor parametri: diferenta în circumferinta abdominala > 20 mm; diferenta în greutatea fetala estimata bazata pe mai multi parametri ecografici mai mare de 20%. Medicul trebuie sa precizeze diagnosticul de monoamnionicitate (o singura placenta) pe baza urmatoarelor criterii ecografice: înnodarea cordoanelor ombilicale; absenta membranei despartitoare; feti de acelasi sex; feti cu miscari libere în toata cavitatea uterina; lichid amniotic în cantitate corespunzatoare fiecarui fat.

Risc crescut de moarte in utero

Medicul trebuie sa informeze gravida asupra riscurilor materno-fetale crescute fata de o sarcina monofetala. La sarcina multipla, fiind cu risc, este nevoie ca gravida sa ia la cunostinta, pe baza unui consimtamânt informat, despre riscurile crescute ce pot aparea în cadrul unei asemenea sarcini si în ce proportie: nastere prematura – risc x 6; eclampsie – risc x 4; preeclampsie – risc x 3; RCIU – risc x 3; anemie – risc x 2; hemoragie antepartum – risc x 2; hemoragie postpartum – risc x 2; operatie cezariana – risc x 2. Morbiditatea perinatala este de 3-10 ori mai mare decat in sarcina unica, iar cea in utero, de 3-5 ori mai frecventa decat in cazul sarcinilor unice. Principiile de conduita se pot rezuma la: dispensarizare precoce; tratarea anemiei incepand din trimestrul II cu preparate de Fe si acid folic; repaus prelungit la pat (la gravidele cu risc crescut de IA si INP); cerclaj profilactic la gravidele cu risc abortiv; medicatie tocolitica, antispastica, progesteron (Gynipral, No-spa, Utrogestan); ecografii abdominale si pelvine frecvente; internare in caz de complicatii.loading...

Comentarii
Adauga un comentariu