Magazin

Sarcoidoza, boala care nu necesita neaparat un tratament

Publicat: 26 nov. 2007
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:88653;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Sarcoidoza este o boala care se manifesta prin tuse, sufocare, marirea ganglionilor, in special a celor de la gat, aparitia unor pete sau noduli de culoare rosie-violacee pe piele, dureri si umflaturi la nivelul incheieturilor, mai ales la maini si glezne, lacrimare, roseata ochilor, incetosarea vederii. Boala apare la orice varsta, dar mai ales in randul tinerilor cu varste intre 20 si 40 de ani si este insotita de aparitia unor zone de inflamatie in mai multe organe, dar cel mai adesea in plamani.

Medicii recunosc ca nu exista inca o cauza anume care determina sarcoidoza, dar banuiesc ca inflamatia poate fi data de un element din aerul inhalat care inca nu a fost identificat. Boala nu este contagioasa si de cele mai multe ori bolnavii nu prezinta nici un simptom si modificarile se vad doar in urma unei radiografii pulmonare. Arareori inima si sistemul nervos sunt afectate de aceasta boala. Medicul pneomolog observa in urma unei radiografii pulmonare ganglionii mariti din torace si unele modificari pe plamani, in special mici noduli. Dupa cum au afirmat medicii de specialitate, nu toti bolnavii cu sarcoidoza au nevoie de un tratament, pentru ca mai mult de jumatate dintre acestia se vindeca fara terapie in 6 luni pana la doi ani. Totusi, tratamentul se impune atunci cand bolnavul are o tuse persistenta si senzatia de sufocare sau daca este afectat un organ vital, cum ar fi inima, ochii, sistemul nervos. Tratamentul este medicamentos si dureaza cam un an de zile pana la disparitia simptomelor. In unele cazuri, din cauza tratamentului, pacientii pot sa ia in greutate, sa li se umfle picioarele, sa le creasca tensiunea arteriala, sa faca ulcer, gastrita etc. Un procent foarte mic dintre acesti bolnavi pot face o forma grava a bolii, insuficienta respiratorie. Astfel de bolnavi au nevoie permanenta de administrare de oxigen la domiciliu. Pentru a evita o astfel de situatie, medicii pneumologi recomanda bolnavilor sa se prezinte periodic la medic, chiar daca nu au nevoie de tratament, sa evite expunerea la soare, sa nu fumeze, pentru ca fumatul este unul dintre factorii care favorizeaza agravarea functiei pulmonare.

Comentarii
  • este o boala trebuie tratata,dar si tratamentul este destul de greu de suportat si are reactii adverse!tratament naturist nu exista?cum trebuie eliminata vitamina D care se zice ca este esentiala pt.plamani?cum adica tratamentul este pt scaderea sisitemului imunitar?nu pt.marirea acestuia?nu inteleg!daca poate cineva sa explice chestia cu sistemul imunitar sa faci sa-l scazi!!!

Adauga un comentariu