News Flash:

Sarlatanul

11 August 2005
996 Vizualizari | 0 Comentarii
•Firma lui Constantin Soranescu, Art Construct Company SRL, a castigat anul trecut doua licitatii in valoare totala de 8,6 miliarde lei prin incalcarea prevederilor legale •SC Art Construct Company SRL nu a prezentat un certificat de neurmarire fiscala care sa ateste ca firma nu are datorii catre bugetul de stat •OUG nr. 60/2001 prevede clar ca firmele nu pot adjudeca licitatii organizate de institutiile publice daca nu fac dovada ca nu au datorii la bugetul de stat •Lucrarile castigate fraudulos de Soranescu se refera la efectuarea unor reparatii la Liceul Energetic si Gradinita cu Program Normal numarul 1

Reteta succesului pentru unii sta in sistemul de relatii pe care si l-au creat cu multi ani in urma. In timp ce justitia condamna gainarii nenorociti, care fura de foame, altii spoliaza bugetul statului de sume de ordinul miliardelor fara sa-i traga cineva la raspundere. Cum de este posibil ca acest Constantin Soranescu sa dribleze cu nerusinare o licitatie pe bani publici fara sa fie tras la raspundere, doar daca nu cumva a mituit cu nerusinare in stanga si-n dreapta? Ani intregi, Soranescu a supt de la bugetut public, cu nerusinare, fonduri imense. Nimeni nu l-a controlat macar pentru a vedea cum a obtinut dreptul de a executa lucrari, a caror valoare era comparabila cu datoriile firmei sale la bugetul de stat. Este nevoie de o interventie decisa a institutiilor statului pentru a clarifica asemenea probleme scandaloase, macar pentru a demonstra ca traim intr-un stat de drept, unde legea este aceeasi pentru toti. Autoritatile trebuie sa intervina, fiind vorba de bani publici, nu despre cei ai unor firme particulare. Vom reveni cu noi amanunte despre acest personaj.

Sirul afacerilor ilegale patronate de Constantin Soranescu, proprietarul restaurantului Onyx si al unor firme de constructii si curatenie, pare sa nu se sfarseasca. Recent, ZIUA de Iasi a demonstrat ca firmele lui Soranescu au castigat ilegal, in anul 2002, doua licitatii pentru lucrari de reparatii si inchirierea unui spatiu comercial, organizate de Directia pentru Agricultura si de Dezvoltare Rurala - DADR a judetului Iasi. In numarul de astazi ZIUA de Iasi arata, dupa o investigatie amanuntita, ca firma lui Soranescu, SC Art Construct Company SRL, a castigat ilegal doua licitatii organizate de unitati de invatamant din Iasi. In urma acestei fraude, lui Soranescu ii vor intra in conturi 8,6 miliarde lei. Licitatiile au fost organizate, in anul 2004, de Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida (Liceul Energetic) si de Gradinita cu Program Normal numarul 1 pentru efectuarea unor lucrari de reparatii si consolidare la cladirile pe care le au in administrare. Cele doua licitatii au fost castigate de firma lui Soranescu fara sa depuna la dosarul licitatiei documentele care sa-i dovedeasca eligibilitatea, asa cum este prevazut la articolul 30, din OUG numarul 60/2001, privind achizitiile publice. Avand in vedere lipsa acestor documente, cele doua unitati de invatamant, care beneficiaza de fonduri alocate de la bugetul local pentru lucrari de intretinere si reparatii, aveau obligatia de a nu incheia contractele cu SC Art Construct Company SRL, chiar daca ar fi depus oferta financiara si tehnica cea mai buna. Cu toate acestea, cele doua unitati de invatamant au incheiat contractele, iar lucrarile de reparatii si consolidare se afla in plina desfasurare.

Primul tun

Pe data de 17 noiembrie 2004, Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida (Liceul Energetic) a organizat o licitatie in vederea selectarii firmei care trebuia sa efectueze lucrari de reabilitare la caminul unitatii de invatamant. Valoarea contractului este de 4,6 miliarde lei. Licitatia a fost castigata de Art Construct Company SRL, desi firma in cauza nu a facut dovada ca nu are datorii la bugetul de stat. Potrivit reglementarilor legale in vigoare, o firma poate dovedi ca nu are datorii la stat cu ajutorul unui certificat de neurmarire fiscala, eliberat de Directia Generala a Finantelor Publice a Judetului (DGFPJ) Iasi. Investigatiile jurnalistice ale reporterilor ZIUA de Iasi au demonstrat ca firma lui Soranescu nu a detinut un certificat de neurmarire fiscala eliberat de DGFPJ care sa fie valabil la aceasta licitatie. Legea prevede ca un certificat de neurmarire fiscala este valabil pentru o perioada de 30 zile de la data eliberarii. Potrivit datelor detinute in prezent, in anul 2004 a fost eliberat un singur certificat de neurmarire fiscala pentru SC Art Construct Company SRL, la data de 26 februarie, care nu avea cum sa fie valabil pentru licitatia organizata de Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida, in luna noiembrie. "Daca s-a adjudecat licitatia fara respectarea criteriilor de eligibilitate, atunci s-a incalcat legea. Aceste aspecte vor fi verificate de Curtea de Conturi", a declarat ieri Constantin Iatco, directorul Curtii de Conturi Iasi.

A doua frauda

O saptamana mai tarziu, mai exact pe 25 noiembrie 2004, Gradinita cu Program Normal numarul 1 a organizat o licitatie pentru selectarea firmei care avea sa efectueze lucrari de consolidare la imobilul in care-si desfasoara activitatea. Si aceasta licitatie a fost castigata de SC Art Construct Company SRL fara a prezenta certificatul de neurmarire fiscala. Potrivit datelor oficiale, dupa data de 26 februarie, SC Art Construct Company SRL a mai primit un alt certificat de neurmarire fiscala abia pe 21 martie 2005. Conducerea gradinitei a incheiat, dupa aceasta licitatie, un contract in valoare de 4 miliarde lei cu firma lui Soranescu. Potrivit datelor pe care le detinem, firma lui Soranescu a efectuat pe data 25 noiembrie 2004 o serie de plati catre bugetul de stat, deoarece avea datorii la plata impozitului pe venit, la plata contributiei de asigurari sociale. De asemenea, au fost platite si o serie de restante la plata impozitului pe salarii, impozitului pe profit. Platile facute de aceasta firma pe 25 noiembrie au fost de ordinul catorva zeci de milioane lei. De exemplu, pe 25 noiembrie 2004, Art Construct Company SRL avea de platit TVA in valoare de 37,1 milioane lei. La aceeasi data, firma avea calculata o dobanda de 7,1 milioane lei si penalizari de intarziere de 2 milioane lei pentru neplata la timp a TVA. Vom reveni cu noi amanunte privind afacerile scandaloase ale acestui fost propagandist al Partidului Comunist Roman inainte de 1989.
Constantin MAZILU
Tudor LEAHU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1186 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013199 (s)