Culinar

Sarmale de post, ca la bunica: Gustul senzațional pe care trebuie să-l încerci

Publicat: 17 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sarmale de post ca la bunica Gustul senzațional pe care trebuie să-l încerci
Sarmalele de post sunt gustoase, sățioase și pot fi mâncate oricând chiar dacă nu intenționați neapărat să țineți post

Fie că vreți să țineți post sau pur și simplu vă doriți o mâncare care să nu conțină carne, sarmalele de post, ca la bunica, reprezintă o rețetă perfectă.

Fiecare dintre noi a mâncat măcar o dată sarmale de post, iar rețeta pe care o făcea bunica nu poate să lipsească din caietul de rețete al fiecărei gospodine.

Pentru mulți dintre noi, mirosul de sarmale care fierb ne duc cu gândul la sărbătorile de airnă, dar asta nu înseamnă că nu poți încerca oricând această rețetă extrem de delicioasă de sarmale de post, ca la bunica.

Sarmalele de post sunt gustoase, sățioase și pot fi mâncate oricând chiar dacă nu intenționați neapărat să țineți post.

farfurie cu sarmale de post

Sarmale de post, ca la bunica: Rețeta gustului de odinioară

Rețeta de sarmale de post, ca la bunica, nu este deloc greu e făcut chiar și de către persoanele cu mai puțină experiență în bucătărie. Ca îngrediente pentru o oală de sarmale de post, bunica folosea foile de la 3 verze murate, 500 g suc de roșii, 2 cepe tocate marunt, 100 g pastă de tomate, 1 morcov răzuit, 200 g orez, cimbru uscat, 1 legătură pătrunjel, 3-4 linguri ulei, 4-5 foi de dafin, sare și piper.

De obicei, bunica folosea orez cu bobul rotund, dar se poate pune și alt tip de orez. Pentru ca sarmalele să fie gusotase și aromate, bunica punea mai multe foi de dafin, piper boabe și cimbru uscat.

Varza pe care o folosea bunica era murată, dar se pot face sarmale de post și cu varză dulce. În această situație, trebuie să opăriți frunzele și să adăugați borș atunci când le fierbeți. Dacă folosiți varză murată, este indicat ca în prealabil să treceți varza prin câteva ape pentru a mai scăpa de sarea și acreala în exces.

farfurie cu sarmale de post

Cum se preapră sarmalele de post

Bunica spăla și toca mărunt ceapa, ardeiul gras şi morcovii, iar orezul îl spăla şi îl căleae 1-2 minute în ulei încins. Pe urmă, adăuga legumele, sare şi piper. Le lăsa să fiarbă înăbuşit 10 minute.

Varza pentru sarmale de post le spăla cu apă rece şi le lăsa la scurs. După ce rula sarmalele, buncia le punea în straturi într-o oală cu fundul gros, unsă cu ulei, nu înainte de a pune un strat de foi varză. Pe urmă, adăuga câteva boabe de piper, iar deasupra punea un strat de foi varză.

Pe urmă, bunica completa cu apă până la nivelul sarmalelor și dizolva pasta de roşii. Oala o lăsa la fiert la foc mic timp de aproxiamtiv 60-70 minute.

Sarmalele de post se pot mânca imediat după ce au fost luate de pe foc dar și reci deoarece nu au grăsime și sunt foarte gusoase şi așa.

farfurie cu sarmale de post

Sarmale de post cu ciuperci

O altă rețetă de sarmale căreia bunicii îi ieșea extraordianr este cea cu ciuperci.

Practic, bunica folsoea aceleași ingrediente ca la sarmalele de post cu orez, doar că în plus mai adăuga și ciuperci. Pentru această rețetă, buncia folosea 1/2 kg ciuperci crude. Ciupercile le curăța și pe urmă le toca mărunt.

În momentul în care dădea ceapa și morcovul la călit, bunica punea mai întâi cubulețele de ciuperci.

farfurie cu sarmale de post

Adauga un comentariu