Culinar

Sarmale tradiționale românești cu foi de varză murată: Rețetă ca la bunica

Publicat: 21 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sarmale tradiționale românești cu foi de varză murată Rețetă ca la bunica
Pentru că gustul de la bunica nu se uită niciodată, vă propunem o rețetă simplă și delicioasă de sarmale.

Dacă vreți să vă amintiți de sarmalele pe care le făcea bunica, v-am pregătit o rețetă senzațională de sarmale tradiționale românești, cu foi de varză murată. Aveți nevoie de câteva ingredinte și de doar 45 de minute.

Pentru că gustul de la bunica nu se uită niciodată, vă propunem o rețetă simplă și delicioasă de sarmale. Vă garantăm că gustul va fi unul desăvârșit și nu vă veți mai putea opri din mâncat. Cei din familie vă vor ruga să faceți aceste sarmale iar și iar. Iată ce trebuie să faceți.

sarmale în farfurie

Sarmale cu varză murată: Ingredinete și mod de preparare

Pentru această rețetă, veți avea nevoie de: 1-2 verze murate, 1 kg carne tocată de porc, 1 ceasca orez (4-5 linguri), 1-2 cepe medii, 200 g pastă de tomate, sare, piper, cimbru, foaie de dafin, boia dulce de ardei, piper boabe și 2-3 linguri de ulei.

Pentru început, desfaceți varza în foi, spălați-o și lăsați-o la desărat, dacă este necesar. Apoi, curățați-o de cotoare și așezați foile cele mai arătoase pe un platou. Tocați mărunt toate celelalte foi, care nu sunt potrivite pentru umplut.

Între timp, tocați mărunt ceapa și căliți-o puțin într-o tigaie încinsă cu ulei. Spălați apoi bine orezul în apă caldă. După ce l-ați scurs, puneți-l peste ceapă. Căliți cele două ingrediente pentru 1-2 minute, amestecând continuu.

Adăugați două-trei linguri de pastă de tomate și, la final, turnați un pahar cu apă. Lăsați totul la fiert, fără să acoperiți cu nimic, până când orezul începe să se umfle, iar sosul să scadă. Lăsați compoziția la răcit și amestecați-o cu carnea tocată, sarea, piperul, cimbrul și boiaua dulce.

Trecem acum la umplerea foilor de varză murată. Luați fiecare foaie și umpleți-o cu câte o linguriță de compoziție.

Rulați-le ușor, astfel încât să nu se desfacă la fiert.

Varza tocată mărunt se amestecă bine cu o lingură ulei, cu restul de pastă de tomate şi condimentele. Luați o cratiță cu fundul gros și așezați mai întâi un strat de varză tocată. Apoi, aranjați sarmalele în straturi, lăsând la mijloc un gol circular. Acest gol se va umple cu varza tocată.

Deasupra, presărați cu varză tocată. Turnați 2-3 pahare cu apă preîncălzită, acoperiți cratița cu un capac și puneți totul la fiert, la foc mic.

Sarmalele cu foi de varză se lasă la fiert câteva ore, răsucind din când în când cratița. Acest lucru se realizează pentru ca sarmalele să nu se lipească de fund și să nu se afume.

În momentul în care au fiert bine, sarmalele se dau la cuptor, pentru a se rumeni. Nu trebuie lăsate mult, ci doar câteva minute. Acum, sarmalele sunt gata.

Poftă bună!

sarmale la cuptor

Cum au apărut sarmalele

Sarmalele nu sunt cunoscute doar în România, ele fiind preparate în mai multe țări din apropierea bazinului răsăritean al Mării Mediterane: Turcia, Ungaria, România, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Palestina, Iordania, Siria, Liban, Grecia, Cipru, Ucraina dar și în Republica Moldova. Acest preparat culinar mai este mâncat și de oameni din țări precum: Italia, Germania, Suedia, Norvegia, Rusia, Azerbaigean, Kazahstan, Kirghistan, Uzbekistan și chiar Irak, dar sunt cunoscute sub alte denumiri.

Cu toate acestea, se crede că sarmalele au apărut în trei stare: Turcia, Grecia și Albania. În ultimele două, în loc de foi de varză, se folosesc frunze de viță.

Adauga un comentariu