Info Turism

Sarmizegetusa Regia

Publicat: 15 ian. 2012
9

Situata in Comuna Orastioara, satul Gradistea Muncelului, judetul Hunedoara, Sarmizegetusa Regia (in latina cea regească) a fost capitala Daciei preromane.

Toponimul Sarmizegetusa a aparut în inscriptiile antice si la autorii antici (pana in sec. al VII-lea) si in alte variante (cu inscriptionare in elina si latina): Zarmizeghéthousa, Sarmireg, Sarmizge, (colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica) Zarmitz, Sarmazege, Sarmizege etc. Sub casele si grajdurile taranilor din Muntii Orastiei se ascunde o civilizatie veche de 10.000 de ani. Despre civilizatiile egipteana, mayasa, incasa sau azteca a auzit toata lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizari tehnice si stiintifice care ne mira si astazi.

Cetatea de pe Dealul Gradistei este cea mai mare dintre fortificatiile dacice. Aflata pe varful unei stanci, la 1.200 de metri inaltime, fortareata a fost centrul strategic al sistemului defensiv dac din Muntii Orastiei, si cuprindea sase citadele. Fortareata, un patrulater alcatuit din blocuri masive de piatra (murus dacicus), a fost construita pe cinci terase, pe o suprafata de aproximativ 30.000 m². Sarmizegetusa continea deasemenea o zona sacra. Printre cele mai importante si mari sanctuare circulare dacice se afla si Calendarul Circular. Zidul cetatii avea 3 m grosime si o inaltime de aproximativ 4 – 5 m in momentul finalizarii constructiei lui. Deoarece zidul care ingradeste o suprafata de circa 3 ha este construit in asa fel incat respecta marginile inaltimii, cetatea are o configuratie mai neobisnuita, de hexagon cu laturile inegale.

In apropiere, spre vest, se afla, pe o suprafata de 3 km, o intinsa asezare civila, in care se observa foarte multe locuinte, ateliere, magazii, hambare, rezezervoare de apa. La 100 de metri spre est, in dreptul portii cetatii, din acelasi punct cardinal, se afla sanctuarele, care au forme si marimi variate. Sanctuarele erau situate pe o terasa, care fusese legata de poarta amintita anterior printr-un drum pavat. Nu se stie daca erau sapte sau opt sanctuare patrulatere, deoarece ele au fost avariate de romani in timpul ostilitatilor si nu se poate aprecia daca era un singur sanctuar mare sau doua mai mici construite foarte aproape. Sanctuarele circulare sunt doar doua.

Obiectele de dimensiuni reduse, gasite la Gradistea Muncelului sunt de forme si dimensiuni diferite. Ies in evidenta un vas cu o inscriptie cu litere ale alfabetului latin, „Decebalvs per Scorilo„, niste blocuri de calcar cu litere grecesti si monedele din aur cu inscrisul Koson„.

Adauga un comentariu