Stiri medicale

Virusul SARS-CoV-2 este încă „viabil” în aer la aproximativ 5 metri de un pacient infectat

Publicat: 14 aug. 2020
SARS-CoV-2, viabil si la 5 metri de infectat
SARS-CoV-2, viabil si la 5 metri de infectat

SARS-CoV-2, viabil si la 5 metri de infectat. Transmiterea coronavirusului 2 cu sindrom respirator sever acut (SARS-CoV-2) a fost asociată de mult timp cu picături respiratorii atunci când o persoană tuseste, strănuta sau vorbește. Recent, dovezile au arătat că particulele de virus SARS-CoV-2 pot rămâne în aer sub formă de aerosoli, făcându-l să se răspândească mai repede.

Acum, un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Florida evidențiază rolul jucat de aerosolii SARS-CoV-2 în transmiterea bolilor.

Pe măsură ce pandemia crește și se răspândește pe tot globul, mulți oameni de știință au sugerat că, în afară de picăturile respiratorii, transmisia aeriană este posibilă în răspândirea SARS-CoV-2.

Recent, OMS a spus că transmisia aerosolului este confirmată, în special în zonele care nu sunt bine ventilate. Anterior, OMS a spus că transmisia aeriană este posibilă numai în spitale prin proceduri medicale care implicau eliberarea de aerosoli, inclusiv nebulizare și aspirație.

Transmiterea aerosolului se produce atunci când mai multe picături respiratorii produc aerosoli microscopici, măsurând aproximativ mai puțin de 5 um, prin evaporare și când o persoană respiră, tuse, strănut sau vorbește. Oamenii ar putea inhala aerosoli, care pot provoca infecții. Aerosolii conțin virusul într-o cantitate suficientă pentru a provoca infecția.

Studiul publicat pe serverul de preimprimare medRxiv arată că pacienții cu simptome respiratorii de COVID-19 produc aerosoli în absența procedurilor generatoare de aerosoli care conțin SARS-CoV-2 viabile. Acești aerosoli pot conține virusul și pot provoca transmiterea agentului patogen cauzator de boli.

SARS-CoV-2, viabil si la 5 metri de infectat

Pentru a ajunge la descoperirile lor, echipa a colectat probe de aer din salonul de spital a doi pacienți COVID-19, dintre care unul a avut o infecție respiratorie activă cu un tampon nazofaringian pozitiv pentru SARS-CoV-2. Cercetatorii au folosit probe de aer VIVAS, iar probele au fost supuse RT-qPCR si culturii de virus, potrivit news-medical.net.

Rezultatele testelor au arătat că un virus viabil a fost izolat de probele de aer care au fost colectate la aproximativ 2 până la 4,8 metri distanță de pacienți. Secvențele genomului din noua tulpină de coronavirus izolate din materialul colectat de eșantioanele de aer au fost identice cu cele izolate din tamponul pacientului cu infecție activă.

„Pacienții cu manifestări respiratorii de COVID-19 produc aerosoli în absența procedurilor generatoare de aerosoli care conțin SARS-CoV-2 viabile, iar acești aerosoli pot servi drept sursă de transmitere a virusului”, au scris cercetătorii.

Rezultatele studiului aruncă lumină asupra modului în care virusul se poate răspândi chiar și în spațiile interioare. Implicațiile asupra sănătății publice ale studiului sunt largi, în special faptul că cele mai bune practici actuale de a reduce răspândirea COVID-19 se concentrează pe purtarea de măști, distanțare socială și spălare frecventă a mâinilor.

Cu toate acestea, în transmisia aeriană, distanțarea fizică de aproximativ șase metri nu ar fi suficientă. Cercetătorii solicită îndrumări clare cu privire la măsurile de control împotriva aerosolilor SARS-CoV-2. În acest fel, se poate evita răspândirea virusului, în special în interior.

Adauga un comentariu