News Flash:

Sase angajati E.On Gaz Distributie, condamnati la închisoare

6 Decembrie 2010
990 Vizualizari | 0 Comentarii
Sase din cei sapte angajati ai E.On Gaz Distributie judecati în urma exploziei dintr-un bloc din Zalau, din septembrie 2007, au fost condamnati de Judecatoria Oradea la închisoare si, în solidar cu firma, la plata unor despagubiri civile si morale pentru cei afectati, sentinta nefiind definitiva. Judecatoria Oradea s-a pronuntat, ieri, în dosarul privind explozia petrecuta în septembrie 2007 într-un bloc din Zalau si soldata cu moartea a doua persoane si ranirea altor noua, stabilind ca vinovate de producerea deflagratiei sunt organele de conducere si de executie din Centrul Operational Zalau al E. On Gaz Distributie, care nu au respectat normele cu privire la întretinerea si exploatarea retelelor de distributie a gazului.
Dintre cei sapte inculpati, unul a fost exonerat, ceilalti sase fiind condamnati, dupa caz, la închisoare cu executare sau cu suspendare.
Astfel, Ionel Petru Vâlcu a fost condamnat la o pedeapsa de sase ani de închisoare, iar Ovidiu Suteu la cinci ani de închisoare, ambii cu executarea pedepsei. Ioan Cojan, un alt inculpat în dosar, a primit trei ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, iar Silviu Nertan, Marius Hidan si Alexandru Cosma au fost condamnati la câte doi ani si sase luni de închisoare, tot cu suspendarea executarii sub supraveghere.
Instanta a decis ca aceste sase persoane nu mai au dreptul sa ocupe vreo functie de executie sau de conducere în cadrul unei societati care are ca obiect extractia, transportul, distributia gazului sau întretinerea ori reparatia retelelor si instalatiilor de extractie, transport sau distributie a gazului ori sa desfasoare astfel de activitati ca persoana fizica autorizata.
Un singur inculpat, Vasile Roman, trimis în judecata pentru favorizarea infractorului, a fost achitat.
Judecatorii oradeni au hotarât ca, în solidar cu compania E.On Gaz Distributie, cei sase condamnati sa plateasca despagubiri materiale în valoare de 449.728 de lei catre Primaria Zalau, 8.374,66 de lei catre Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, 5.800,31 de lei catre Spitalul Clinic de Urgenta "Prof. dr. O. Fodor" Cluj si 2.056,84 de lei catre Serviciul Judetean de Ambulanta Salaj, care s-au ocupat de preluarea si îngrijirea victimelor.
Cei condamnati vor mai trebui sa plateasca, în solidar cu compania de gaz, tot ca despagubiri materiale, contravaloarea celor 27 de apartamente si a bunurilor distruse în urma exploziei, suma totala stabilita de instanta ridicându-se la peste 3.200.000 lei.
Tot în sarcina condamnatilor si a E.On Gaz cade plata daunelor morale dispuse de judecatori: 150.000 euro cu titlu de daune morale si câte 2.500 euro pe luna, sub forma de rate cu caracter viager începând din 14 septembrie 2007, catre Satmari Laura-Simona, 120.000 euro catre Satmari Aurora-Titiana, cu titlu de daune morale, 115.000 euro catre Salajan Eugenia, cu titlu de daune morale, 100.000 euro daune morale si câte 500 euro pe luna sub forma de rate cu caracter viager începând din 14 septembrie 2007 catre Satmari Victor-Mihai, 100.000 euro catre Satmari Victor Mihai si Salajan Dumitru, 50.000 euro catre Salajan Cristian-Radu cu titlu de daune morale, 25.000 euro catre Torje Jenica, cu titlu de daune morale, 20.000 euro catre Marcus Sandu Viorel cu titlu de daune morale si 15.000 euro catre Berbecar Maria-Ana cu titlu de daune morale.
De asemenea, judecatorii au decis ca persoanele condamnate si E. On Gaz sa achite câte 100 euro pe zi, începând de la 14 septembrie 2007 si pâna la plata integrala a sumelor acordate, cu titlu de despagubiri morale pentru 34 de persoane si câte 50 euro pe zi pentru alte 31 persoane, parti civile în dosar.
"Plata acestor despagubiri este garantata în limita sumei de 500.000 euro de catre asiguratorul de raspundere civila SC Asigurarea Româneasca - ASIROM Vienna Insurance Group SA - Sucursala Zalau, acesta urmând sa suporte despagubirile acordate pâna la aceasta limita, iar restul va fi suportat de catre inculpati în solidar cu partea responsabila civilmente, E.On Gaz", a aratat judecatorul Cristi Danilet, vicepresedintele Judecatoriei Oradea.
Sentinta Judecatoriei Oradea nu este definitiva, ea putând fi atacata în termen de zece zile de la pronuntare, cu apel, la Tribunalul Bihor. Conform procurorilor, expertiza judiciara dispusa în acest caz si rapoartele expertilor au stabilit ca explozia a avut loc din cauza scurgerilor de gaz din conducta stradala.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3723 (s) | 24 queries | Mysql time :0.260952 (s)