News Flash:

Sase ieseni au luat bani de la stat pentru ca s-au angajat in alt oras

28 Iulie 2008
1215 Vizualizari | 0 Comentarii
ELENA TOARBA
• De la inceputul anului, numai sase ieseni au ales sa se angajeze intr-un alt oras • Specialistii pun reticenta acestora pe seama atasamentului fata de locul natal • Acestia pot beneficia de o prima egala cu echivalentul a doua salarii minime brute, respectiv aproape o mie lei • In cazul in care angajatul nu lucreaza pentru un an de zile la noul serviciu gasit, va restitui toti banii primiti din fondul asigurarilor de somaj


Numai sase ieseni au ales sa se angajeze intr-un alt oras, beneficiind astfel de o prima egala cu echivalentul a doua salarii minime brute. Specialistii sustin ca motivul lipsei de interes pentru angajarea intr-un alt oras este atasamentul fata de locul natal si de persoanele de acolo. In avantaj sunt, totusi, cei tineri, care sunt mai interesati de locurile de munca oferite la zeci de kilometri departare de orasul natal. Datorita varstei, acestora le este mai usor sa se confrunte cu noutatile oferite de un oras necunoscut. Chiar daca au o serie de avantaje, numarul celor care prefera un loc de munca in alt oras pana in prezent este foarte mic, putand fi numarati pe degetele de la o mana. "De la inceputul anului pana in prezent, 6 ieseni s-au angajat intr-o alta localitate la peste 50 kilometri de orasul natal", a declarat Elena Toarba, purtatorul de cuvant al Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Iasi. Toate acestea desi persoanele care se incadreaza in munca intr-o localitate aflata la peste 50 kilometri de domiciliu beneficiaza de o prima de incadrare neimpozabila, egala cu doua salarii minime brute pe tara, in vigoare la data acordarii, adica aproape o mie lei. Mai norocosi sunt cei care in perioada somajului isi gasesc de lucru intr-o alta localitate la peste 50 kilometri si se stabilesc acolo. Acestia primesc o prima de instalare, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, egala cu nivelul a sapte salarii minime brute pe tara in vigoare la data instalarii.

O alta conditie ce trebuie indeplinita de persoanele care doresc sa-si schimbe domiciliul este de a se angaja pentru o perioada de cel putin 12 luni. Asadar, conform legii aflate in vigoare, pentru a beneficia de aceste facilitati, cei interesati au obligatia de a se prezenta la AJOFM pentru a depune o cerere prin care sa aduca la cunostinta ca doresc sa beneficieze de aceasta prima si sa prezinte dovada de munca de la angajator, dupa care urmeaza sa fie inregistrat cu locul de munca unde a fost angajat. Incetarea raporturilor de munca sau de serviciu din initiativa sau din motive imputabile angajatului, intr-o perioada mai mica de 12 luni de la data incadrarii in munca, atrage obligatia restituirii integrale de catre angajat a sumelor acordate drept prime. Conform datelor oferite de aceeasi institutie, a scazut si numarul iesenilor care pleaca in strainatate cu forme legale, prin intermediul retelei Eures, respectiv serviciile europene de ocupare. Pana in momentul de fata, numai 72 de persoane s-au interesat de locurile de munca oferite de Eures. Dintre acestea, trei persoane au anuntat ca s-au angajat, doua in Marea Britanie si una in Danemarca. Conform datelor oferite de AJOFM, cele mai cautate tari pentru ocuparea unui loc de munca de catre ieseni sunt Spania, Italia, Marea Britanie si Germania. Prin programul Eures, iesenii pot lucra in administratia publica, domeniul financiar, comercial, informatica, sanatate, invatamant, inginerie, stiinte, constructii, agricultura, operatori instalatii si masini.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2790 (s) | 23 queries | Mysql time :0.157060 (s)