Actualitate

Sase milioane pentru banchet la liceu

Publicat: 04 mai 2007
1

• Sub pretextul ca petrecerea este organizata pentru o singura data in viata, elevilor le sunt cerute sume care ajung la 3 milioane lei (300 RON) de persoana • Suma nu include banii pentru costumatia de bal

Chiar daca tezele bat la usa, iar pregatirea pentru examene a intrat in linie dreapta, tinerii liceeni au intrat in febra pregatirilor pentru sarbatorirea asa cum se cuvine a absolvirii studiilor. Un singur banchet organizat in cinstea absolvirii liceului a ajuns ca coste cat o nunta intr-un restaurant de lux. Sumele cerute elevilor din clasele terminale intrec orice limita a inchipuirii, numai de la o clasa cu cel putin 25 de liceeni se ajunge la aproape 63 milioane lei (6.300 RON). Sub pretextul ca petrecerea este organizata pentru o singura data in viata, elevilor le sunt cerute sume care ajung la 3 milioane lei (300 RON) de persoana si aceasta fara a mai pune la socoteala banii pentru costumatia de bal. Parintii fac eforturi deosebite pentru ca odraslele sa poata participa la balurile de absolvire. Daca in anii trecuti petrecerile de sfarsit de liceu erau facute intr-un cadru restrans, in cantina scolii, acum acestea s-au mutat in cele mai luxoase locatii din Iasi. Nici elevii claselor a opta de la liceele de prestigiu nu se lasa mai prejos si ajung sa petreaca la fel ca absolventii de liceu.

Numai pentru distractie 3 milioane lei

La majoritatea liceelor iesene au fost cautate deja locatiile, au fost trasate, in mare, liniile pregatirilor necesare organizarii cursului festiv si au fost calculate si sumele. Practic, un elev de a XII-a de la Colegiul National Emil Racovita, trebuie sa scoata din buzunar 3 milioane lei (300 RON) pentru manifestarile de sfarsitul anului scolar. Petrecerea de banchet va fi facuta la Ciric, iar cursul festiv, ce presupune si inchirierea de robe va avea loc in liceu. Aceeasi suma este vehiculata si la Liceul de Informatica, numai ca aici locatia banchetului a fost aleasa la Hotel Astoria. „Nu a fost batuta in cuie suma, stim ca s-a vorbit de Astoria ca locatie pentru banchet. Eu sper sa nu depaseasca suma de 3 milioane lei banchetul si cursul festiv”, a declarat o eleva de a XII-a de la Liceul de Informatica. Tinerii de la Liceul Mihai Eminescu au ales aceeasi locatie, iar suma pe care trebuie sa o scoata din buzunar se invarte tot in jurul cifrei de 3 milioane lei. Negruzzistii aflati in ultimul an de liceu vor sarbatorii tot la Astoria, in schimbul sumei de 2,8 milioane lei. Absolventii de la Liceul cu Program Sportiv au gasit o varianta mai ieftina. Pe acestia ii costa banchetul mai putin, la Onix acestia vor da pentru un meniu 1,5 milioane lei (150 RON). „Nici nu stiu foarte bine, pentru ca dirigintele vorbeste cu parintii si ei stabilesc cat trebuie sa dam”, a spus un elev de la Liceul Sportiv. Banii cheltuiti pe imbracamintea de seara raman la latitudinea elevilor si la puterea financiara a parintilor. Strictul necesar la un licean depaseste suma de 4,5 milioane de lei. Acesta in cazul in care unui tanar ii este necesara achizitionarea tuturor obiectelor de imbracaminte. Astfel, un costum barbatesc poate fi cumparat cu cel putin 3 milioane lei, la care se mai adauga si o camasa de 500 mii lei, pantofii costa, de asemenea, cel putin 1 milion lei. Chiar daca petrecerea de sfarsit de liceu presupune cheltuirea unei sume importante de bani, tinerii sunt de parere ca merita.

Comentarii
  • acesti copii, sustinuti de profesori,chiar nu mai au nici o limita.la scoala fiului meu tonul l-a dat diriginta,dupa ce patru ani nu prea s-a facut simtita.

  • reply pentru eleva tensionata cu nr12504.Banchetul se va face intradevar la Astoria.Meniul bautura si restul sun 150 RON+un album foto separat cu fiecare clasa pentru fiecare copil ce valoreaza inca 15 RON.TOTAL=165 RON(aceste sume sunt pentru banchetul de clasa a 8-a).

Adauga un comentariu