Eveniment-Social

Sase ore de operatie pentru salvarea unei paciente cu anevrism de aorta

Publicat: 22 iun. 2011
1

O femeie diagnosticata cu un anevrism  de aorta, care a determinat obstructia vaselor la membrele inferioare, a fost salvata de medicii de la Clinica de Chirurgie Vasculara din cadrul Spitalului Sf. Spiridon Iasi in urma unei interventii chirurgicale maraton, extrem de complexa, ce a durat aproximativ sase ore. Desi doctorii au instiintat-o ca riscurile operatorii sunt foarte mari, cu sanse de supravietuire sub 50 la suta, femeia din Campina a ales sa suporte interventia cu orice risc. Riscul operator a fost mare deoarece pacienta a fost operata in urma cu mai mult timp in Germania, unde a fost efectuat un cvadruplu bypass coronarian, interventie chirurgicala pe ambele carotide, plus plasare de stent pe artera subclavie stanga. In tara, de curand, femeia a fost diagnosticata cu obstructie a vaselor membrelor inferioare prin anevrism de aorta. Diagnosticul a fost pus intr-o clinica privata din Brasov, iar de acolo a fost trimisa la Bucuresti, unde a fost consultata de medici de la mai multe spitale. Acestia au considerat ca riscul operator este prea mare, iar interventia este prea riscanta. „Pacienta a ajuns la Iasi, unde a fost operata cu succes zilele trecute, nu inainte de a i se prezenta riscurile la care se expune si complicatiile ce pot aparea. In cele din urma, dorinta de a-si ameliora calitatea vietii a predominat fata de riscul operator, pacienta insistand sub semnatura sa fie operata”, a declarat dr. Radu Popa, seful Clinicii de Chirurgie Vasculara din cadrul Spitalului Sf. Spiridon Iasi. Starea femeii s-a ameliorat simtitor dupa interventie.
In cadrul operatiei de anevrism, pacientei i-a fost montat un baypass aortobifemural cu un grefon sintetic si i s-a facut o rezectie partiala de anevrism aortic. Interventia a fost o reusita, iar starea postoperatorie este buna. „Dupa o perioada dificila, cu plasarea pacientei pe respiratie asistata si medicatie specifica de sustinere a cordului, la care s-au adaugat sedinte de dializa si hemofiltrare, pacienta si-a revenit miraculos, starea generala se imbunatateste de la o zi la alta, iar in curand femeia va fi transferata din Clinica de Terapie Intensiva in sector. Operatia a fost extrem de complexa, a durat aproape sase ore”, a adaugat chirurgul Radu Popa.
In ultimele doua luni, numarul anevrismelor de aorta subrenala a crescut simtitor, in Clinica de Chirurgie Vasculara fiind operati, in medie, cate doi pacienti pe saptamana cu patologia in cauza. In Moldova, anevrismele de acest tip se opereaza doar la Iasi, in Clinica de Chirurgie Vasculara de la Spitalul Sf. Spiridon si la Institutul de Boli Cardiovasculare.

Adauga un comentariu