Info Turism

Satele care pastreaza mostenirea lasata de svabi si sasi. Cum sunt rasfatati oaspetii

Publicat: 15 mai 2019
9

In satele din Transilvania si Banat gasim din ce in ce mai putini svabi si sasi. Insa mostenirea lasata de ei nu a fost data uitarii.

Turistii merg in acele zone pentru a descoperi arhitectura, istoria locurilor, dar si pentru a se bucura de mancarurile delicioase.

Iar acolo unde autoritatile si localnicii au profitat de comoara lasata de inaintasi, oaspetii nu intarzie sa apara.

Unele dintre obiceiurile svabilor sunt in continuare pastrate in comuna Sandra, infiintata de 140 de familii de colonisti germani in 1833.

Turistii care ajung in zona in timpul unei sarbatori ii pot admira pe tinerii din localitate defiland pe ulite in port popular. Si, cum mancarea gustoasa cucereste pe oricine, localnicii profita din plin de trucurile gastronomice ale svabilor pentru a-i impresiona pe oaspeti.

Luminita Iancovici, proprietar pensiune: “Pot manca un svaben snitel, svabii mancau multa carne de vita si atunci, tot ce e cu vita, svaben snitel care este din vrabioara de vita, un gulas in stil svabesc, supa de vita galuste sau cu taietei.”

Desertul este nelipsit de pe masa.

Mostenirea lasata de cei care au ridicat localitatea inca se vede. Casele au fost construite in jurul Bisericii Catolice si unele au rezistat trecerii timpului.

Iar autoritatile locale au inceput sa renoveze o casa svabeasca, unde vor fi organizate ateliere mestesugaresti. Totul din dorinta de a atrage vizitatori curiosi sa afle istoria locurilor.

Si satele din apropiere ascund povesti care merita descoperite.

Delia Barbu, director exectiv Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului in judetul Timis: “Povestile svabilor reprezinta pentru noi un punct de atractie. Am propune un traseu care sa contina categoric Jimbolia acolo unde este muzeul dedicat pictorului svab Stefan Jagger, am propune Lenauhaim si muzeul, si biserica de acolo unde este locul de nastere al poetului Nikolaus Lenau. Am propune Nitchidorf, locul de nastere al scriitoarei Herta Muller, laureata a premiului Nobel pentru literatura.”

Si satele din Transilvania unde pe vremuri traiau comunitati infloritoare de svabi si sasi atrag turisti fascinati de peisaje, arhitectura, dar si de preparatele culinare traditionale. 
Sasii plecati din Romania revin an de an pe meleagurile de la noi pentru a ingriji locurile dragi.

Adauga un comentariu