International

Satelitul NASA se va prabusi maine. Nimeni nu stie unde

Publicat: 22 sept. 2011
1
Specialistii de la NASA au anuntat ca satelitul lor iesit din uz se va prabusi vineri, 23 septembrie, pe Pamant, insa nu se stie inca unde anume. Un singur lucru este sigur: nu va cadea in America de Nord.
Satelitul UARS (Upper Atmosphere Research Satellite) va reintra necontrolat in atmosfera Pamantului vineri. Expertii spun ca este prea devreme pentru a stii unde anume va pica aparatul de 6.5 tone si ca vor afla exact cu aproximativ doua ore inainte de impact. Ei au reusit, insa, sa afle ca resturile satelitului nu vor cadea in America de Nord, intrucat nu va fi deasupra continentului in acea perioada, potrivit Realitatea TV.
Intre timp, NASA si US Air Force monitorizeaza cu atentie satelitul si orbita sa.
„Cu modelele noastre, incercam sa ne dam seama ce parti ale satelitului – ce materiale – vor interactiona cu atmosfera, care se vor topi si care vor supravietui”, a declarat Mark Matney de la NASA pentru space.com.
Predictiile NASA asupra zonei in care se va prabusi satelitul cuprind o mare parte a planetei, oriunde intre latitudinile Canadei si Americii de Sud.
„Structura nu este perfect sferica, asa ca atunci cand se va incalzi, va incepe sa se sparga in bucati. Atunci vom putea stii unde vor cadea”, a spus Ray Williamson de la Secure World Foundation, o organizatie dedicata utilizarii in siguranta a spatiului.
Specialistii NASA estimeaza ca satelitul de marimea unui autobuz se va dezintegra in cel putin 26 de bucati. Aproximativ 532 kg de material vor ajunge pe pamant. Aceste ramasite se vor imprastia pe un teritoriu de circa 804 km lungime. Expertii subliniaza ca sansele ca bucatile sa cada intr-un oras sunt extrem de mici. Cel mai probabil vor pica in apa sau in zone nelocuite. 
NASA a calculat ca sansele ca un om sa fie lovit de o bucata din satelitul UARS sunt de 1 la cateva trilioane. Daca insa gasiti o bucata din satelit, cel mai bine este sa o lasati acolo, sa nu o atingeti si sa chemati autoritatile.
Dezintegrarea satelitului va oferi un spectacol luminos pe cer, daca va avea loc in timpul noptii, care va rivaliza cu stralucirea Lunii. Daca evenimentul va avea loc in timpul zilei, va fi  greu vizibil.
Adauga un comentariu