National

Satul din Botosani cu doar doi locuitori care, culmea, nu-si vorbesc

Publicat: 08 dec. 2016
1
Un sat din judetul Botosani a ajuns sa aiba numai doi locuitori, doi frati, care culmea nu-si vorbesc. Satul a fost depopulat, dupa ce tinerii au plecat, iar batranii au murit. 
Fratii Lupan sunt oficial singurii locuitori ai satului Crac din comuna Mihai Eminescu. Ambii au peste 70 de ani, Mihai si Gheorghe, insa abia daca se saluta. Drumul pana la fratii Lupan din vechiul Crac devine impracticabil cand ploua sau ninge. Numai tractoarele mai pot strabate pana la cei doi, in caz de urgente, in rest sunt izolati cu zilele.
Mihai, de 75 si fratele sau Gheorghe, de 72 de ani, desi au casele revaliv apropiate, petrec si saptamani fara a-si vorbi sau chiar, oricat de ciudat ar suna, evitandu-se pe cararile pe care le strabat. Mai mult, cei doi trec de cel putin doua ori pe zi pe langa casa celuilalt, fara sa se salute. Iar daca au acelasi drum, prefera sa mearga unul la distanta de cativa metri de celalalt.
„Mai rarut, ca-i mai dragut. Suntem oameni diferiti. El o tine pe a lui, eu pe a mea. Nu pot spune ca suntem certati, dar daca vine la mine, sta doua minute si pleaca nervos. Nu are stare. Fiecare cu ale lui, ca asa e mai bine”, descrie Mihai Lupan relatia cu fratele sau.
Cei doi nu au nici electricitate si spun ca isi orienteaza activitatile dupa soare si dau vina pe regimul comunist, care a vrut sa distruga satul si sa faca teren agricol.
„Ce petreceri erau aici in sat, ceva de nedescris. Ce de lume si voie buna. Veneau de peste tot. Acum nu am mai ramas decat noi doi cu batranetile noastre. Copiii sunt plecati prin alte locuri. Mai vin in vizita, cand pot”, mai spune fratele mai mare. Denumirea satului provine de la modul cum erau asezate casele, pe o bucata de pamant cuprinsa intre doua parauri.
Adauga un comentariu