Actualitate

Satul din Romania care atrage strainii ca un magnet. Aici este cea mai mare densitate de nationalitati

Publicat: 03 aug. 2018

Despre frumusetea satelor din judetul Sibiu au auzit multi calatori. Marginimea Sibiului este o zona fermecatoare, cu peisaje si oameni deosebiti, obiceiuri pastrate cu sfintenie si mestesuguri pe care rar le mai intalnesti in alta parte.

Numit in trecut satul celor bogati, satul transilvanean Richis din judetul Sibiu este un veritabil magnet pentru straini. In ultimi ani, aici s-au stabilit zeci de persoane venite din tari precum Germania, Franta, Marea Britanie, Austria, Olanda, Italia, Elvetia, Lituania sau Statele Unite, atrase de stilul de viata rural din Romania.

Aflat la doar 5 kilometri de Biserica fortificata din Biertan, satul Richis a cucerit inimile strainilor pana intr-acolo incat acestia sa-si cumpere case, sa se mute si sa se adapteze la traiul "de la tara". Richisul este astazi un sat multinational cu locuitori de origine olandeza, americana, austriaca, italiana, franceza, germana, englezeasca, lituaniana sau elvetiana.

Atestat documentar pentru prima data la 1283, satul Richis din nordul judetului Sibiu (care apartine astazi de comuna Biertan) era un loc mlastinos, neprimitor, cu o fauna salbatica. Aproape doua secole mai tarziu, pe la 1400, a fost construita biserica din Richis, ce apartinea ordinului cisterian. La 1540, odata cu trecerea la cultul evanghelic-augustinian, locuitorii au vopsit exteriorul bisericii (bogat ornamentat) in alb, astfel incat sa para mai simpla (potrivit religiei evanghelice) si sa nu fie nevoie sa o demoleze.

Cu timpul, satul Richis a devenit unul dintre cele mai prospere localitati din zona Mediasului. Doar blazonul ei – un batlan care paseste gratios intr-un iaz nesfarsit, sub un cer la apus – mai aminteste de mlastina de altadata, si casele – de sasii care traiau odinioara in acest tinut.

La inceputul anilor ’90, burgul nemtesc din Podisul Transilvaniei ramasese pustiu, dupa ce sasii au luat drumul strainatatii. Un singur sas mai traieste astazi si locuieste in Richis: Johann Schaas. Batranul care nu pare sa oboseasca niciodata si care le povesteste calatorilor cu o pasiune de admirat istoria satului Richis, facandu-i sa il indrageasca.

Si atat de multi au indragit acest sat, incat a fost adoptat de aproape 20 de familii din strainatate. Toti au cumparat case si le-au reconditionat pastrand arhitectura originala; incet-incet, acestia au readus la viata si au dezvoltat localitatea construind pensiuni turistice si chiar un camping. Nu-i de mirare ca si pretul caselor a crescut intre timp: de aproape patru ori, fata de inceputul anilor '90.

Cum ajungi la Richis

Daca vii dinspre Sibiu, mergi pe DJ 106 pana in satul Barghis, de unde vei continua drumul pe DJ 141 spre Medias pana la intersectia cu DJ 141B. Acolo virezi la dreapta catre Biertan si ajungi imediat in satul Richis. Distanta este de 67 km.

Daca vii dinspre Medias, mergi pe DJ 141B catre Agnita trecand prin Mosna, pana la intersectia cu DJ 141B – unde virezi la stanga spre Biertan si ajungi imediat in Richis. Distanta este de 22 km.

Ce poti sa vizitezi in zona

Pentru ca satul Richis se afla in imediata apropiere a localitatii Biertan, nu trebuie sa ratezi Biserica fortificata Biertan (inclusa in patrimoniul UNESCO), mai ales ca aceasta este cea mai mare atractie turistica a zonei.

Poti face apoi o plimbare mai lunga cu masina prin Marginimea Sibiului, la Viscri, Saschiz, Crit, Danes sau Mesendorf. De altfel, toate satele din judetul Sibiu sunt fermecatoare. Si nici o vizita prin Sighisoara nu-i de ratat, chiar daca ai mai vazut orasul si cu alta ocazie.

Adauga un comentariu