Destinatii turistice

Satul occidental din Romania care ne demonstreaza ca si la noi se poate

Publicat: 12 ian. 2017
9
Ca „si la noi se poate” este un adevar de care, in adancul sufletului, toti suntem convinsi. Putini dintre noi, gasesc insa calea spre concretizarea acestei vorbe romanesti in realizari care sa ii intareasca valoarea.
Plecand de la premisa ca „daca nu noi, atunci cine?”, locuitorii satului Limba, aflat la cativa kilometri de municipiul Alba Iulia, uniti in cuget si partizani ai unui simt civic foarte dezvoltat, au facut din satul lor unul occidental, care se gospodareste singur ca la carte.
Responsabilitatile comune fata de vatra stramoseasca reprezinta o zestre pastrata cu sfintenie si lasata mostenire localnicilor de aici din generatie in generatie. Povestea lor a inceput in anii ’70, cand satenii au ridicat singuri caminul cultural. Cativa ani mai tarziu au participat la lucrarile de canalizare – au sapat santuri pe toate strazile si au facut bazin pentru captarea apei.
In anul 2007, cand turla bisericii trebuia reparata, lucrurile au capatat un fond – oamenilor le-a venit ideea sa se adune si sa puna toti umarul. In acelasi an s-au organizat si pentru a face un podet catre o zona unde aveau terenuri agricole. De atunci, in fiecare luna, 130 de familii din cele 150 doneaza cate 5 lei pentru comunitate, iar banii sunt investiti cu folos. „Si cu ajutorul acestor bani strazile sunt mai frumoase, satul mai frumos, iar oamenii sunt mai uniti. Fiecare dintre noi are un sentiment foarte placut ca a ajutat cu ceva comunitatea in care traiesc”, afirma Augustin Muntean, membru in asociatie.
Limbenii nu sunt doar o mare familie de oameni gospodari, ci si oameni cu sufletul deschis, sensibili la nevoile si neputintele altora. In 2011, acestia au strans bani pentru o femeie din sat care avea nevoie de o operatie de inima. Apoi, cateva luni mai tarziu, oamenii din sat au strans bani pentru a sprijini o familie nevoiasa cu 11 copii.
Dragostea, respectul si pretuirea satenilor pentru localitatea lor a dus la disparitia carciumilor de aici. Se zvoneste ca in Limba sunt interzise carciumile, iar oamenii s-au revoltat atunci cand cineva a anuntat ca ar dori sa infiinteze una, deoarece ar incalca o lege nescrisa a localitatii. Unii oameni din sat sustin ca nu au avut niciodata un local unde sa se consume numai bauturi alcoolice, iar altii spun ca ultimele unitati de alimentatie publica, unde se servea si alcool, au fost desfiintate imediat dupa Revolutie.
Asa se face ca astazi, satul Limba se gospodareste singur, dupa ideea temerara a unor tarani. Satenii au format o asociatie cu ajutorul careia organizeaza evenimentele de suflet ale localitatii, ii ajuta pe semenii care au nevoie si chiar realizeaza mici investitii necesare pentru bunul mers al comunitatii.
Satul este urbanizat, cu drumuri asfaltate si trotuare pavate si nu exista o gospodarie care sa nu aiba apa curenta, gaz sau canalizare, chiar si conexiune la internet. Nu mai au animale de tractiune si sustin ca satul lor este unul dintre cele mai dezvoltate din judetul Alba.
Localnicii gospodari si-au facut chiar si un site, limbenii.ro, in care sunt prezentate realizarile comunitatii.
Adauga un comentariu