Dulciuri

Saviecuta cu mac si nuca -baigli

Publicat: 05 mai 2011
2

Ingrediente:

Aluat:
500 g. faina
250 g. margarina
2 linguri mari de smantana (acra nu frisca lichida)
100 g. untura de porc (optional)
2 galbenusuri
un praf de sare si unul de zahar

Maia:
25 g. drojdie proaspata
2 lingurite zahar
putin lapte caldut (nu fierbinte!)

Umplutura:
250 g. mac/nuca
200 g. zahar
100 ml. lapte

Pentru uns foile:
3 galbenusuri

Mod de preparare:

Se face maiaua: se pune drojdia intr-un bol; se presara zahar deasupra si se amesteca bine. Se adauga laptele si se presara putina faina peste intreaga compozitie. In 5-10 minute, daca drojdia e proaspata, trebuie sa creasca. Se pune toata faina intr-un bol incapator si se adauga maiaua. Se adauga smantana, un praf de sare si zahar si galbenusurile (albusurile se vor folosi ulterior la compozitia de nuca si mac, pentru a le subtia) Se amesteca bine toate ingredientele. Se adauga apoi margarina, incalzita putin la microunde si untura de porc (cine doreste) si se framanta bine, bine pana cand aluatul incepe sa se desprinda de pe maini. Se acopera si se lasa la dospit langa o sursa de caldura. In acest timp, pregatim umpluturile cu mac si cu nuca.

Se incalzeste laptele intr-o craticioara, impreuna cu zaharul. Cand zaharul se topeste, se adauga macul, respectiv -nuca, gata macinate. Cand cele doua compozitii se racesc, se amesteca cu albusurile batute spuma+putin zahar. Daca macul e prea uscat, se poate fierbe putin gris cu lapte si se adauga compozitiei, facand-o astfel mai „pufoasa”. Aluatul dospit se portioneaza cu cutitul in 8 parti egale, fiecare segment reprezentand o foaie de umplut (un cozonacel). Se intinde cu sucitorul fiecare segment in parte:sa nu va deruteze faptul ca aluatul „cade” in momentul in care il taiati cu cutitul, nu ii afecteaza fragezimea. Masa se pudreaza cu putina faina si se intinde foaia de aluat cat mai subtire posibil. Se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt si se ung cu galbenus de ou: Se baga in cuptorul deja incins, pentru mai mult de jumatate de ora, la 180 grade C. Faceti testul cu scobitoarea neaparat




Adauga un comentariu