News Flash:

SC CET Iasi SA si-ar putea pierde licenta

24 Mai 2005
1273 Vizualizari | 0 Comentarii
•Conform unei hotarari de guvern, pana in 2007, toti proprietarii racordati la sistemul centralizat de incalzire trebuie sa incheie conventii individuale de plata cu SC CET Iasi SA •Lipsa contractelor individuale cu fiecare beneficiar si semnarea contractelor de furnizare a agentului termic la nivelul asociatiilor incurajeaza neplata obligatiilor si acumularea datoriilor

Potrivit unei hotarari de guvern emise anul trecut, pana in anul 2007, toti proprietarii de apartamente racordati la sistemul centralizat de incalzire trebuie sa incheie conventii individuale de plata cu furnizorul de energie termica. Actul normativ emis de Executiv mai prevede contorizarea cantitatii de energie termica consumata in fiecare apartament prin montarea de repartitoare de costuri la fiecare calorifer. "Aceste conventii individuale sunt obligatorii. Daca nu sunt incheiate conventiile la termen, pana in 2007, SC CET Iasi SA isi poate pierde licenta", a declarat Dorin Ivana, directorul SC CET Iasi SA. Unul dintre obiectivele hotararii de guvern este acela al recuperarii datoriilor mari de la populatie. In Iasi, dintre toti furnizorii de servicii publice, SC CET Iasi SA are cele mai mari probleme in recuperarea debitelor. Datoriile populatiei catre furnizorul de energie termica depasesc cifra de 900 miliarde lei. In aceasta suma sunt cuprinse si penalitatile acumulate de-a lungul anilor de neplata.

Eliminarea intermediarilor

Unul dintre factorii care au determinat aceasta situatie este lipsa contractelor individuale dintre fiecare consumator si furnizor. Uzina de Furnizare a Energiei Termice (UFET) are contract cu asociatiile, si nu direct cu proprietarii apartamentelor. Pentru a-si recupera banii, conducerea UFET a dat in judecata asociatiile cu datorii. Acestea, la randul lor, au obligatia de a-i trimite in judecata pe rau-platnici. Procesul este greoi, uneori dureaza luni de zile si de cele mai multe ori se termina fara recuperarea datoriilor. Deoarece sistemul de furnizare a energiei termice este centralizat si nu poate fi controlat la nivelul fiecarui apartament, UFET nu are posibilitatea sa opreasca agentul termic doar celor cu datorii. Desi nu-si platesc intretinerea, acestia nu permit accesul angajatilor UFET in apartament, pentru debransare. Incepand din 2004, UFET a demarat o campanie de informare a populatiei cu privire la importanta contorizarii si facturarii individuale a fiecarui apartament. Conducerea UFET a propus, de asemenea, in mai multe randuri incheierea conventiilor individuale de plata cu fiecare proprietar de apartament. Oamenii ar trebui sa plateasca facturile direct la furnizor, si nu la administratie, eliminandu-se in acest fel un intermediar. De asemenea, exista posibilitatea ca fiecare datornic sa-si plateasca debitele conform unui plan de reesalonare. Desi in unele cazuri proprietarii au fost de acord cu aceasta masura, administratorii de asociatii au tergiversat acest proces. Defalcarea datoriilor comune pe fiecare apartament este un proces greoi si din cauza faptului ca nu a fost tinuta corect contabilitatea. "Unii administratori nu incheie aceste conventii pentru ca au multe de ascuns. Colaboram mult mai bine din aceasta privinta cu conducerea SC Termo Service SA", a mai spus Dorin Ivana. Pana in prezent, doar locatarii blocurilor ANL au incheiat conventii individuale. Totusi, Cristian Andries, directorul SC Termo Service SA, a declarat ca pana la sfarsitul anului cel putin o treime dintre asociatiile administrate vor incheia conventii individuale de plata. Din punct de vedere al SC Salubris SA Iasi, contractele comune incheiate cu asociatia sunt mai convenabile. "In loc sa trimitem noi casier-incasator pe teren, administratorul de asociatie merge la fiecare locatar si incaseaza banii", a declarat Ion Apostol. Totusi, din cauza rau-platnicilor, SC Salubris SA a apelat tot la incheierea contractelor individuale. "Din totalul contractelor, 76 la suta sunt cu persoane fizice si numai 1,6 la suta sunt incheiate cu asociatiile de proprietari. Restul sunt agenti economici si gospodarii particulare", a mai spus Ion Apostol.

Lucrari la magistrala de apa calda din Dacia

In aceasta perioada, angajatii SC CET Iasi SA executa lucrari de inlocuire a conductelor pe o portiune din magistrala de distributie a agentului termic din cartierul Dacia. "Odata cu constructia blocurilor ANL de la Zimbru, a fost inlocuita o portiune a magistralei, pana la tonete. Fiindca se spargeau des conductele, am hotarat sa continuam cu inlocuirea conductelor pana la Bicaz. Cred ca este vorba de aproximativ doua sute de metri", a declarat ieri Dorin Ivana, directorul SC CET Iasi SA. Pe toata durata lucrarii, locatarii din zona nu vor avea de suferit, deoarece apa calda va fi in continuare furnizata. Ca urmare a acestor investitii, vor fi reduse pierderile, precum si riscurile de aparitie a unor probleme pe sistem. Potrivit planului de restructurare si retehnologizare a SC CET Iasi SA, procentul de pierderi, care in prezent este de 30 la suta, trebuie sa ajunga la 17 la suta.
Cristian MATASA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1372 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014412 (s)