News Flash:

Scadalurile care au cutremurat invatamantul iesean in anul care a trecut

5 Ianuarie 2000
805 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7354 RON (+0.0002)
USD: 4.2876 RON (-0.0103)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Scandalurile care au izbucnit in invatamantul iesean in 1999 l-au afectat in principal pe cel preuniversitar. Cele mai multe dintre acestea au pornit de la contabilii scolilor, multi dintre ei bagand mana pana la cot in banii publici. Casiera Liceului de Informatica "Grigore Moisil" dispare cu 20 de milioane de lei din vistieria liceului. Conducerea Liceului de Informatica a descoperit la sfarsitul lunii martie ca institutia a fost pagubita de 22.535.000 de lei.

Principala vinovata era Madi Casapu, casiera liceului, care disparuse cu banii si nu se mai stia nimic de ea. Reprezentantii institutiei au inceput sa-si faca probleme atunci cand elevilor li s-au cerut bani pentru plata mesei de la cantina iar ei au venit cu chitante prin care dovedeau ca si-au platit abonamentul.

In urma controlului Comisiei de Finante Interne a ISJ Iasi, s-a descoperit ca elevii au platit casierei bonurile de masa - 14.000 de lei pe zi dar aceasta le-a dat alte chitante decat cele folosite de Liceul de Informatica si nu a varsat toti banii incasati de la elevi in vistieria scolii. In acest fel, din 1997 si pana in martie 1999, Madi Casapu a reusit sa usureze Liceul de Informatica de aproape 20 milioane de lei. Ea nu este singura vinovata in aceasta poveste.

Tot in urma controlului inspectoratului, au iesit la iveala si unele "pasiente" ale contabilei liceului - Aurica Sirbu. "Ea a facut plati nelegale oferind in plus la salarii 1.724.000 de lei. De asemenea, s-a facut vinovata de neglijenta in serviciu pentru ca ea trebuia sa controleze activitatea casierei. Madi Casapu a fost cercetata penal, fapta sa intrand sub incidenta legii.

De asemenea, ei i-a fost desfacut contractul de munca. Toate acestea s-au facut in lipsa casierei, care nu a mai dat nici un semn de viata. Sotul ei a platit oalele sparte; in timpul controlului ISJ Iasi, el s-a prezentat cu suma de opt milioane de lei. Consiliul de administratie a inspectoratului scolar a decis si sanctionarea contabilei sefe a Liceului de Informatica prin mutarea acesteia pe un post inferior, ca simpla contabila.

De asemenea, i-a fost retras gradul pe urmatoarele trei luni, aceasta fiind ultima sanctiune inaintea desfacerii contractului de munca. Insa, controalele urmatoare ale CFI din cadrul ISJ Iasi au scos la iveala si alte afaceri al contabilei sefe de la Informatica. Sfarsit de an scolar cu bani lipsa in vistieriile scolilor, sanctiuni si desfaceri ale contractelor de munca La sfarsitul anului scolar 1999-2000, Consiliul de Administratie al Inspectoratului Scolar General Iasi a dezbatut trei cazuri de neglijenta in administrarea fondurilor scolii.

Vinovatii pusi pe tapet au fost contabilii sefi ai Liceului de Informatica, Grup Scolar Nicolina si Liceului "Miron Costin". Cei trei au favorizat achizitionarea de alimente, folosirea serviciilor unei anumite firme de constructii pentru reparatiile curente din cadrul scolii sau neglijenta in serviciu neverificand activitatea casierilor. Aurica Sirbu, contabila sefa a Liceului de Informatica "Grigore Moisil" a revenit in atentia ISJ Iasi. Ea a cumparat alimente pentru cantina de la firma la care unic actionar este sotul ei.

Chiar daca pagubele suferite de liceu nu au fost foarte mari, conducerea ISJ Iasi a hotarat sa desfaca contractul de munca contabilei sefe. La Liceul "Miron Costin" conducerea a descoperit o lipsa de 8 milioane de lei in contabilitate. Vinovata: casiera scolii, Simona Hurduc. Ea a incasat bani fara sa-i inregistreze, sume pe care si le-a insusit. Acesti bani - 8 milioane de lei - proveneau din diferite sponsorizari, chirii etc.

O parte din aceasta suma a fost recuperata, urmand ca, in viitor, casiera sa inapoieze si restul de bani. S-a hotarat desfacerea contractului ei de munca si al contabilei sefe a liceului, Cecilia Baciu. Ea s-a facut vinovata de neindeplinirea sarcinilor de serviciu. Functia de contabil sef inseamna si obligatia de a verifica zilnic registrul de casa. Contabilul de la Grup Scolar "Nicolina" a racordat conducta de apa a Clubului CFR la conducta scolii Cea mai uimitoare descoperire a fost afacerea de la Grup Scolar "Nicolina" Iasi. Aici, Ioan Lutic, contabilul sef al scolii si Gheorghe Morosan, fostul director al scolii, au ales firma Bacar SRL Iasi pentru executarea unor lucrari de reparatii la incinta scolii, fara sa analizeze si celelalte oferte. "Contractul intre firma Bacar si Grup Scolar Nicolina s-a incheiat dupa ce au inceput lucrarile de reparatii.

Drept dovada sunt platile catre firma respectiva, care au inceput inainte de semnarea contractului. Deci, este clar ca fostul director si contabilul scolii nu au facut o analiza a ofertelor existente sau, cel mult, au facut o analiza simbolica. O alta neregula este aceea ca platile pentru orice reparatie la o scoala nu se pot face fara avizul unui angajat de la Serviciul Tehnic din cadrul ISJ Iasi. Iar contabilul si directorul au platit reparatiile respective fara sa aiba acest aviz. O comisie de specialitate a Serviciului Tehnic din ISJ Iasi va face o evaluare a situatiei de la Grup Scolar Nicolina.

Eventualele diferente dintre situatia lucrarilor achitate si situatia lucrarilor prestate de Bacar SRL vor fi suportate de Gheorghe Morosanu si Ioan Lutic", a precizat Petru Diaconu, seful CFI din cadrul ISJ Iasi. Gheorghe Morosanu a fost eliberat din functia de director iar Ioan Lutic a fost sanctionat cu desfacerea contractului de munca. Acesta din urma a mai acumulat inca o bila neagra. El a racordat conducta de apa a Clubului CFR Iasi la cea similara din Grupul Scolar "Nicolina", cele doua institutii fiind invecinate. "Observand consumul mare de apa, conducerea Grupului Scolar Nicolina a facut cercetari pentru a descoperi cauza. Si asa s-a aflat ca scoala platea si apa consumata de Clubul CFR Iasi. Oricum, lucrurile s-au rezolvat, clubul platind o parte din cheltuielile suportate pana atunci de scoala. Insa fapta lui este revoltatoare dar de inteles, acesta fiind contabil cu jumatate de norma si la Clubul CFR Iasi", a mai precizat Petru Diaconu. Scandalul diferentelor a fost cauzat tot de contabili.

Pe 21 aprilie izbucneste scandalul diferentelor. Conform unei intelegeri dintre Uniunea Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar din Romania si Guvern, profesorii urmau sa-si primeasca diferentele conform legii 154 din perioada iulie-decembrie 1998 in doua transe. Dar din cauza lipsei fondurilor, profesorii nu au mai primit aceste diferente.

Cu toate ca nu au sosit bani de la minister pentru acestea, la inceputul lunii aprilie, Inspectoratul Scolar Judetean Iasi a descoperit ca unele scoli din Iasi le-au acordat. Conducerea inspectoratului promite ca va sanctiona contabilii respectivi si ca profesorii care au primit diferentele nu vor mai incasa avansul pe luna mai. Insa situatia nu este chiar asa de simpla, evolutia evenimentelor tinzand spre un adevarat scandal. Conducerea inspectoratului a considerat ca modul de plata a diferentelor a fost subversiv. "Unele scoli au cerut o suplimentare a fondului de salarii.

Data fiind fluctuatia de la luna la luna a sumelor necesare pentru plata salariilor, aceste cereri nu au fost riguros verificate de contabilitatea ISJ Iasi, iar sumele solicitate au fost aprobate. Astfel, unele scoli au avut bani pentru a plati diferentele", a declarat Camelia Gavrila, inspector scolar general al ISJ Iasi. Dupa o sedinta cu juristul ISJ, s-a ajuns la concluzia ca finantistii nu pot fi penalizati deoarece legea prevede acordarea diferentelor.

In ceea ce-i priveste pe profesorii care au primit sumele conform legii 154, ei vor ramane cu banii. Problema o reprezenta insa profesorii din scolile unde nu s-au dat aceste diferente. Zi de zi, la ISJ si la sindicatul preuniversitarilor din Iasi s-au prezentat tot mai multi profesori nemultumiti. Ei au depus plangeri si au cerut acordarea diferentelor conform legii 154, in mod echitabil, in toate scolile. Neavand posibilitatea de a rezolva situatia la nivel local, ISJ Iasi trimite o cerere la MEN pentru a i se acorda fondurile necesare achitarii diferentelor la legea 154 si in celelalte scoli.

Presat de greva profesorilor, MEN promite plata diferentelor. Insa, nici pana astazi, diferentele la legea 154 nu au fost platite la toate scolile din Iasi. Din cele 73 de unitati iesene, 11 au acordat diferentele la legea 154. Mai sunt necesare 24,300 miliarde de lei pentru plata diferentelor celorlalti profesori care nu si-au primit banii. Invatatoarea de la Scoala Bojila - Madirjac, cea care a batut fara motiv o eleva, nu va mai avea dreptul sa profeseze in invatamant Inspectoratul Scolar Judetean Iasi a reusit sa faca lumina in cazul invatatoarei Gabriela Olaeru de la Scoala din satul Bojila, comuna Madirjac.

Aceasta, cu aproape trei luni in urma, a batut o eleva din clasa a III-a - Corina Radeanu -, pe motiv ca fetita nu isi invatase lectia. Gabriela Olaeru a fost reclamata Inspectoratului Scolar General Iasi de catre o alta invatatoare de la scoala, Marcelina Gavrila. Spre uimirea comisiei de ancheta trimisa de inspectoratul scolar la vremea respectiva sa lamureasca situatia, atat parintii fetitei, cat si colegii acesteia, au negat toata intamplarea: "Parintii Corinei Radeanu ne-au spus ca nu este adevarata povestea cu bataia.

Si elevii clasei au sustinut acelasi lucru. Noua ni s-a parut curios acest lucru dar pentru ca nu aveam declaratiile necesare, am sistat ancheta", ne-a spus Mihai Crauciuc, juristul ISJ Iasi, care a condus comisia de ancheta din partea inspectoratului. La putin timp dupa vizita comisiei iesene, parintii Corinei Radeanu au trimis o plangere la Corpul de Control al Ministerului Educatiei Nationale prin care povesteau cum fetita a fost batuta de invatatoare si cereau sa se faca cercetari. A doua ancheta a comisiei ISJ Iasi a mai scos la iveala si alte nereguli de la Scoala Bojila - Madirjac.

Conducerea scolii a facut si ea o ancheta in legatura cu acest caz dar lucrurile au fost musamalizate. Mai rau, consiliul scolii a hotarat penalizarea cu un avertisment a invatatoarei Marcelina Gavrila pentru ca a divulgat povestea si a perturbat activitatea din sat. Ulterior, dupa ce s-a descoperit adevarul, sanctiunea aplicata Marcelinei Gavrila a fost anulata. Dar pentru atitudinea si felul in care au musamalizat povestea, au fost sanctionati Petru Serbanescu, directorul scolii si Vasile Pavel, secretarul.

Ei au fost eliberati din functiile pe care le detineau si au ramas doar profesori. "Leul" din Andrieseni a fost destituit dupa trei luni de ancheta si cercetari In luna septembrie incepe ancheta la scoala coordonatoare din comuna Andrieseni. Motivul anchetei sunt reclamatiile depuse de parinti si invatatori la ISJ Iasi impotriva directorului scolii, Ioan Marciuc, poreclit "Leul" din cauza comportamentului agresiv fata de elevi.

Acesta a fost acuzat de parinti si invatatori ca se comporta agresiv cu elevii - ii bate si ii da cu capul de tabla -, face incadrari ilegale pe posturi, nu isi face datoria la catedra si creaza o atmosfera de nervozitate in scoala, in permanenta fiind in conflict cu cate un subordonat sau un grup. Dupa aproape trei luni de ancheta, in care conducerea ISJ Iasi a oscilat in declaratii, uneori sustinandu-l pe directorul de la Andrieseni, alteori spunand ca este o persoana dura, care nu poate comunica cu angajatii, deci nu poate conduce o scoala, s-a decis destituirea din functie a directorului Ioan Marciuc.

Tentativa de frauda la examenul de admitere dejucata de ziaristi pe 4 septembrie 1999, doua profesoare de la Facultatea de Litere, care trebuiau sa elaboreze subiectele pentru candidatii de la italiana, au fost acuzate ca au incercat sa schimbe subiectele initiale. Stabilirea subiectelor s-a facut dupa urmatoarea metoda: unul dintre membrii comisiei era rugat sa spuna numarul unei pagini din manual, apoi cartea era deschisa la pagina respectiva si subiectul era structurat dupa materia de la pagina precizata.

Mentionam ca la elaborarea subiectelor au fost invitati si ziaristi de la ziarele, televiziunile si radiourile locale pentru a fi eliminate suspiciunile asupra vreunei tentative de frauda. Doi dintre jurnalisti au sesizat decanul Facultatii de Litere asupra intentiilor profesoarelor de la italiana de a schimba subiectele initiale. Ziaristii au spus numarul unei pagini din manual, manualul s-a deschis la pagina respectiva dar subiectele picate nu au convenit profesoarelor respective din diferite motive: "ca nu sunt reprezentative", "literatura a fost si ieri", "mai bine dam poetul X" etc.

Deoarece, atat la proba de vineri cat si la cea de sambata, profesoarele de la italiana doreau sa dea subiectul hotarat de ele si nu cel ales la intamplare, ziaristii au sesizat conducerea universitatii despre incident. Dumitru Popescu, decanul Facultatii de Litere, a fost uimit de sesizarea facuta de ziaristi: "Comportamentul profesoarelor va fi discutat in Biroul Senat al Universitatii Cuza. Ceea ce nu inteleg eu este de ce ar fi incercat aceste profesoare sa schimbe subiectele si a doua oara, dupa ce in prima zi intentia lor fusese sesizata de ziaristi".

Biroul Senat al Universitatii "Al. I. Cuza" a discutat comportamentul celor doua cadre didactice si a hotarat ca tezele candidatilor la italiana din prima sesiune a examenului de admitere sa fie corectate de alte profesoare, nu de cele doua implicate in incident. Profesoarele urmau sa dea o nota explicativa conducerii universitatii. "Dupa ce vom analiza situatia completa in Biroul Senat, vom dispune sanctiunile care se impun", a spus atunci rectorul Gheorghe Popa. "In cazul in care vinovatia va fi dovedita, sanctiunile vor fi decise de consiliul profesoral al universitatii. Eu pot propune sanctiunile dar acestea trebuie dezbatute si aprobate de consiliul profesoral", a precizat Dumitru Popescu, decanul Facultatii de Litere. Insa nu s-a mai auzit nimic despre aceste sanctiuni. Nici pana astazi nu se poate spune daca cele doua profesoare au fost sanctionate.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

grigore moisil madi casapu aurica sirbu simona hurduc cecilia baciu
Distribuie:  

Realitatea.net

RomaniaTV.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2019 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1612 (s) | 21 queries | Mysql time :0.037403 (s)