National

Scaderea productiei de oua este o alarma falsa

Publicat: 01 mart. 2012
1

Cresterea preturilor de piata la oua, manifestata in ultima perioada, nu este rezultatul lipsei productiei de oua, ca urmare a schimbarii sistemului de crestere, si nici al cresterii preturilor de producator, a afirmat, joi, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). Potrivit sursei citate, productia nationala de oua de consum asigura peste 95% din cerintele pietei interne, iar pretul de producator, fara TVA, inregistrat in perioada 20 – 26 februarie, este de circa 0,35 bani/bucata la categoria M si L.

In perioada de iarna, de obicei, România importa un procent de oua de consum pentru acoperirea necesarului de pe piata interna de aproximativ 15-20% din alte state membre ale Uniunii Europene, adauga MADR.

In calitate de stat membru, România aplica prevederile legislatiei comunitare in domeniul protectiei gainilor ouatoare. Conform prevederilor art. 5 al Dir. Cons. 1999/74/CE, incepând cu data de 1 ianuarie 2012, sistemul de custi neimbunatatite nu se mai poate utiliza.

De la inceputul anului, ANSVSA a luat toate masurile necesare prin intermediul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Judetene, printre care: retragerea in vederea anularii a autorizatiilor sanitare veterinare ale exploatatiilor care utilizeaza custi neimbunatatite, interzicerea comercializarii oualor ce provin de la gainile cazate in custile neimbunatatite, solicitarea graficului de depopulare, in acesta fiind precizata si destinatia pasarilor.

In ultimele doua saptamâni, pretul oualor a crescut in timp record in supermarketuri, de la 0,5 – 0,6 lei pe bucata la 1 leu si chiar 1,2 lei pe bucata.

Conform ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Stelian Fuia, pretul oualor se va regla dupa 15 martie, ceea ce se intâmpla acum fiind o situatie temporara. „In acest sezon suntem dependenti de importuri, iar daca adaugam si faptul ca multe drumuri nationale au fost blocate, putem sa ne explicam situatia actuala. Dupa 15 martie ne asteptam sa apara si oferta din gospodariile taranesti”, a spus, pe 29 februarie, Stelian Fuia.

La rândul ei, Uniunea Crescatorilor de Pasari din România (UCPR) afirma ca piata oualor se va regla la mijlocul lunii martie din punctul de vedere al ofertei, deoarece va intra pe piata libera productia de oua din gospodariile taranesti, insa atrage atentia ca preturile nu vor scadea in marile lanturi de magazine.

Adauga un comentariu